ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι αυτή η αρχοντική, κάπως απαγορευτική για τους κοινούς θνητούς, περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, σχεδιασμένη σαν εγγλέζικη κηπούπολη, το ακριβότερο σημείο για να μένεις στην Αθήνα και γενικώς στην Ελλάδα, με τα εξοχότερα δείγματα κατοικιών της αστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα! Αισθητική, πολυτέλεια, πολύ πράσινο, πάμπλουτοι κάτοικοι που ανταγωνίζονται ατύπως για το ποιος έχει το πιο εμβληματικό οίκημα, σε ποιο σημείο, τίνος αρχιτέκτονα, με ποια παλαιότητα και πόσο εντυπωσιακό στην υψηλή του τέχνη.
Ένας από τους νικητές ήταν ο Φώτης Μπόμπολας!
Ο γιος του Γιώργου Μπόμπολα, του θρυλικού αυτοδημιούργητου δημιουργού μίας οικονομικής αυτοκρατορίας με τηνν «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», τον «Πήγασο» των εκδόσεων, με 100 περίπου επιχειρήσεις και ανάμεσα τους τα έντυπα Έθνος, Ημερησία, Goal News, Elle, Car & Driver, Ιδανικό Σπίτι, Cook Book, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TV Zapping, Close Up, τον Τηλέτυπο με το ΜEGA, όπου ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση». Ναυαρχίδα και η «Ελλάκτωρ», η οποία σήμερα διοικητικά και μετοχικά έχει περάσει στον έλεγχο των αδελφών Καλλιτσάντση. Στις θυγατρικές εταιρείες, βρίσκονταν η ΑΚΤΩΡ με τα δημόσια έργα, η ΗΛΕΚΤΩΡ με τη διαχείριση απορριμμάτων, με έργο όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και στη Ρωσία, στη Γερμανία και σε όλα τα Βαλκάνια, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, η REDS για την ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και συγκροτημάτων σε Ελλάδα και Βαλκάνια, το 30% στην Athens Resort Casino και τα Ελληνικά Λατομεία ελέγχοντας σχεδόν το 60% των λατομείων της χώρας, ενώ το 2004 απέκτησε και τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική έναντι 11 εκατ. ευρώ!
Πολύ φυσικό και αναμενόμενο λοιπόν, ο γιος, ο Φώτης Μπόμπολας, από το 2000 και μετά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, των κολοσσών δηλαδή των ΜΜΕ στην Ελλάδα, να έχει στο Παλαιό Ψυχικό μια από τις πλέον κομψές, πολυτελείς, ραφινάτες, καλλιτεχνικές κατοικίες της χώρας!
Δε μιλάμε μάλιστα για μια απλή κατοικία, μια βίλα ή ένα φίνο ακίνητο, αλλά για ένα πετρόκτιστο πύργο, περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 1.200 τ.μ., που χτίστηκε το 1927 και σταδιακά προστέθηκαν και άλλα κτίσματα, αλλά και μια μεγάλη καλαίσθητη πισίνα και που το 2000 κηρύχτηκε διατηρητέος, ανάμεσα στα 75 κτήρια – στολίδια που ως έργα τέχνης κοσμούν το Παλαιό Ψυχικό.
Οι περαστικοί το θαυμάζουν και το θεωρούν έξοχο δείγμα μιας σικ, όλο αρχοντιάς, αριστοκρατικής παλαιάς Αθήνας! Όσοι το έχουν επισκεφθεί και μέσα κάνουν λόγο για ένα σπίτι κόσμημα, με άνεση, αλλά και τέχνη στους χώρους του!
Μόνο που ο πύργος βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης στα 4.200.000 ευρώ, λόγω χρέους του πρώην εκδότη Φώτη Μπόμπολα ύψους 500.000 ευρώ, ενώ πριν από λίγο μόλις καιρό ο Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγός του, Ειρήνη Μανουσάκη, είχαν εισπράξει 50 εκατ. ευρώ από το deal stoiximan – ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα, όμως, το χρέος των 160 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες φαίνεται πως παραμένει. Όπως και η δίωξη για ηθική αυτουργία για τα θαλασσοδάνεια της Πήγασος που έχει ασκηθεί εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας κ. Γιώργου Μπόμπολα. Όσα ο Γιώργος Μπόμπολας έχτιζε μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, για δεκαετίες, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σκόρπισαν από τα χέρια του γιου του Φώτη, σαν θαλασσινό νερό σε φούχτα.
Βέβαια, «ο μέγας όλβος ού μόνιμος εν βροτοίς», δηλαδή «η πολύ μεγάλη ευημερία στους θνητούς, δεν είναι μόνιμη, ποτέ», που έλεγε ο Ευριπίδης δια στόματι του πρίγκιπα Ορέστη, γιου του κάποτε μεγαλύτερου στρατηλάτη των Ελλήνων, Αγαμέμνονα, αλλά πώς οδηγήθηκαν όλα στον αφανισμό και πρόσφατα ακόμα και ο πύργος – κατοικία του Φώτη Μπόμπολα!
Η αυτοκρατορία και πώς ο πατέρας την μοίρασε στα τρία του παιδιά
Ο Γιώργος Μπόμπολας, έφτιαξε βήμα, βήμα, την οικονομική του περιουσία με τακτικές, κινήσεις μελετημένες, εργατικότητα, κανονιστική γνώση και παιδεία, την αυτοκρατορία του. Δεν γεννήθηκε πλούσιος, τότε, στα 1928, στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης ως το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Φώτη Μπόμπολα και της Μαρίτσας Κουβαρά.
Ο πατέρας του, δημόσιος υπάλληλος, βγήκε στο βουνό και συμμετείχε ως αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής. Στα 14 του μόλις, ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους της Καστέλας. Φυλακίστηκε. Μαζί με καμία δεκαριά άλλους συνομήλικους περίμεναν κάθε ξημέρωμα, να ακούσουν τα βήματα εκείνων που θα τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γλίτωσε!
Με την απελευθέρωση ο πατέρας του εξορίζεται στο βρετανικό στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην αιγυπτιακή έρημο, ως κομμουνιστής και επικίνδυνος για την παγκόσμια τάξη της εποχής τότε! Η οικογένεια στερείται ακόμα και τη ζέστη και το φαγητό ή τα φάρμακα.
Με φόντο τις δραματικές αδικίες της Ιστορίας της Ελλάδα, ο Γιώργος Μπόμπολας τελειώνει την Ιωνίδειο Σχολή λίγο προτού μετονομαστεί σε Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θέλησε να εργαστεί στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων, που όμως ήταν αδύνατον να γίνει μιας και τότε οι φακελωμένοι σαν κομμουνιστές, δεν επιτρέπονταν να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα και αλίμονο!
Στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνοδομή» με βασικό συνέταιρο τον μετέπειτα υπουργό Δημοσίων Έργων Ευάγγελο Κουλουμπή. Το 1977 ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία «Άκτωρ».
Το 1999 φτιάχνει την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ. Το 1977, όμως, εκδίδει μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
Παντρεύτηκε και ήταν μαζί της για 58 χρόνια, μιας ζωή, με την Άννα, με πατέρα από τα Σφακιά και μάνα από τον Γαλατά, που ήταν ελεύθερο πνεύμα. Κάναν τρία παιδιά, τον Φώτη, τη Μαρία, τον Λεωνίδα, και έξι εγγόνια.
Στον θάνατο εκείνης, τον Οκτώβριο του 2013, θα την χαρακτηρίσει ιδανική σύζυγο και θα σπάσει λέγοντας πως δεν υπήρξε καλύτερη ποτέ και θα της παραγγέλλει πως «εκεί που θα πας κράτησε μια θέση, όταν θα φύγω και εγώ, για να έρθω κοντά σου και να είμαστε πάντα μαζί».
Όσο η Άννα ζούσε, ως μάνα και σύζυγος, μάζευε την οικογένεια της, κάθε μεσημέρι Κυριακής, γύρω από το μεγάλο τραπέζι στο πατρικό σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό για να φάνε και να μιλήσουν όλοι, η γιαγιά και ο παππούς, γαμπροί και νύφες, παιδιά και εγγόνια. Όλα ήταν τότε όμορφες μέρες και ο ισχυρός πατέρας είχε patria potestas, απόλυτη εξουσία στις επιχειρήσεις του και στη νομή τους στα τέκνα του.
Κάποτε μοίρασε αρμοδιότητες και επιχειρήσεις στα παιδιά του. Από το 2015 ο Φώτης κατείχε επίσημα τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, η Μαρία ασχολούνταν με τα περιοδικά του ομίλου και ο χαρισματικός στις επιχειρήσεις Λεωνίδας, που μοιάζει τόσο στον πατέρα του, με την κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στην «Πήγασος», ο πατέρας διατήρησε το 5,6%, η Μαρία το 26,3% και ο Φώτης το 48,8%. Σε τρία μόλις χρόνια, όλα όμως θα καταρρεύσουν, η οικογένεια θα χάσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της και θα ακολουθήσουν από συλλήψεις μέχρι δημόσια κατακραυγή!
Γερμανικό, πολιτικό περιοδικό «Stern»: Το «μονοπώλιο των εκατομμυριούχων» και πώς ο Φώτης Μπόμπολας ταυτιζόταν με την έννοια «διαπλοκή»
Ήταν 2 Αυγούστου του 2016, όταν γιος του Γιώργου Μπόμπολα, ο Φώτης, παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, λοιπόν, ήταν η ενσάρκωση της εταιρείας «ΠΗΓΑΣΟΣ» που συμμετείχε στις εκδόσεις «ΕΘΝΟΣ», οι οποίες εκδίδουν τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ», «GOAL», στην εταιρεία PNP που εκδίδει περιοδικά.
Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει με 32% στην εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και παλιότερα είχε και μία συμμετοχή στην «ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία πτώχευσε. Η εξαντλητικά πολύωρη κατάθεση αναλύθηκε το επόμενο καιρό από πολλά κυρίως διαδικτυακά ΜΜΕ. Οι περισσότεροι συμπέραιναν πως ο κύριος Φώτης Μπόμπολας είπε ότι οι τράπεζες προ κρίσης, δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, πως τα δάνεια δεν είχαν προσωπικές εγγυήσεις -δηλαδή οι επιχειρηματίες δεν διακινδύνευαν προσωπική περιουσία-, πως οι επιχειρηματίες άνοιγαν offshore εταιρείες στον Παναμά, συχνά με ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, ώστε να δανείζουν τις επιχειρήσεις τους με προσωπικά κεφάλαια.
Έγινε σαφέστατο πως ο Φώτης Μπόμπολας, εκτός από μέτοχος του Mega, ήταν και προμηθευτής του, αφού πουλούσε προγράμματα από την εταιρεία παραγωγής «Άνωση», που είχε έδρα στο ισόγειο του κτηρίου του Έθνους, στο Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας του στο κανάλι, κάτι που έκαναν και άλλοι μέτοχοι. Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα γιατί μία οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο ήθελε να δραστηριοποιείται και στον ζημιογόνο και συχνά πτωχευμένο χώρο των ΜΜΕ, ο κύριος Φώτης Μπόμπολας δεν είχε απαντήσει με σαφήνεια.
Μέχρι τότε, η οικογένεια πάρα τα διεθνή δημοσιεύματα και διάφορες δυσκολίες πολιτικές, γιγαντωνόταν οικονομικά και σε επιρροή. Ριχνόταν, μάλιστα, σε νέους τομείς, όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος. Στο βιβλίο «Κλεμμένη Άνοιξη» της Σουηδής δημοσιογράφου Κάισα Έκις Έκμαν αναφέρεται πως «ο Μπόμπολας χρωστάει 280 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες του και κανείς δεν του τα έχει ζητήσει».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο στο MEGA και ο εμπρησμός των κατοικιών του Φώτη Μπόμπολα στα Σφακιά, όπου οι δράστες πυροβόλησαν και έγραψαν τη λέξη «Γερμανοπροδότης» στις πόρτες, σε μια περιοχή που ο Φώτης Μπόμπολας έχει τιμήσει βαφτίζοντας εκεί την κόρη του Γεωργιάννα.
Ακόμη, με τον τίτλο «Μονοπώλιο εκατομμυριούχων», το δυνατό πολιτικό περιοδικό της Γερμανίας «Stern», τον Δεκέμβριο του 2012, δημοσιεύει ένα μεγάλο σε έκταση άρθρο για τον Φώτη Μπόμπολα, που τον ταύτιζε με τη διαπλοκή, ενώ αναφέρει πως ο «Γιώργος Μπόμπολας κατάφερε να πάρει την πρώτη κρατική ανάθεση έργου όταν η κατασκευαστική του εταιρεία δεν κατείχε ακόμη ούτε μπουλντόζα».
«Θα το κλείσω το μαγαζί», φώναζε για τον Πήγασο ο Φώτης. Και το έκανε!
Στις αρχές του ’90, ο νεαρός επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας είχε, ήδη, επιδείξει μια ιδιαίτερη και ίσως πρωτοποριακή αντίληψη για τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων. Το ότι θα γινόταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA έμοιαζαν τότε αφάνταστα για εκείνον.
Ως επικεφαλής αναγνωρίζει τον τεράστιο δανεισμό των δύο εκδοτικών εταιρειών, που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς και της δυσκολίας σύναψης νέων δανείων έβλεπε τα νούμερα να είναι αμείλικτα.
Πατέρας και γιος λέγεται πως έρχονται σε σύγκρουση. Όσο η Άννα Μπόμπολα, η σύζυγος του Γιώργου και μητέρα του Φώτη, ζούσε, μεσολαβούσε στις συγκρούσεις γιου – πατέρα, με πυροσβεστικές διαθέσεις και πήγαινε με τον σύζυγό της, για κάποιες μέρες, μακριά, στο μεγάλο, αριστοκρατικό διαμέρισμά τους στο Νάιτσμπριτζ, στο Λονδίνο, μέχρι εκείνος να ηρεμήσει.
Λέγεται πως μετά τον θάνατο εκείνης της ωραίας γυναίκας και μάνας, ο Φώτης Μπόμπολας έκοψε κάθε επαφή με τον πατέρα του. Η επιλογή του, άλλωστε, το 2009, να παντρευτεί με το στέλεχος της επιχείρησης Ειρήνη Μανουσάκη, που εργαζόταν στον Πήγασο από φοιτήτρια, είχε οδηγήσει σε αυτονόμηση και ενδυνάμωση του ζευγαριού.
Λέγεται, ακόμη, πως ο πατέρας ούρλιαζε ότι ο γιος είναι άσχετος και ο γιος πως πατέρας είναι γέρος και δεν καταλαβαίνει ή πως θα του απαγορεύσει την είσοδο στην ίδια την επιχείρηση – δημιούργημά του! Και ήταν πολλά τα δημοσιεύματα για τα παρασκήνια της αντίθεσης Γιώργου – Φώτη Μπόμπολα, που μάλιστα θέλουν τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν από τις εκλογές, ο πατέρας να καλεί σύσκεψη επιτελικών στελεχών ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στον γιο για να μην υποστηρίξει η εφημερίδα τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πείτε του ότι κάνει λάθος» έλεγε ο Γιώργος Μπόμπολας σε στενούς του συνεργάτες. «Ο γέρος δεν ξέρει τι λέει» απαντούσε ο Φώτης. Ο Φώτης, από την πλευρά του, όποτε οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες, οι προμηθευτές, ο πατέρας του τον πίεζαν έλεγε «θα το κλείσω», εννοώντας τον Πήγασο, κουνώντας παραστατικά και προγραμματιστικά τα κλειδιά του.
Ο Φώτης Μπόμπολας, που ανέλαβε CEO στην εκδοτική εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ το 2015, χρειάστηκε μόλις, ενάμιση χρόνο για να κλείσει με «λουκέτο» όλα τα έντυπα της εταιρείας που διοικούσε, που απαγόρευε στον πατέρα του και δημιουργό όλου αυτού του έργου, την είσοδο στο χώρο και που προφανώς, κυριολεκτούσε, όταν κουδούνιζε τα κλειδιά του και φοβέριζε τους εργαζομένους.
Ο Λεωνίδας και η Μαρία με προσωπικές τεράστιες απώλειες κρατούν αποστάσεις!
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με τα αδέλφια του και σεβασμού και αγάπης για τον πατέρα του, δεν συμφωνούσε με τις συγκρούσεις, αλλά έκανε ότι μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική δυσπραγία της υπόλοιπης οικογένειας.
Έτσι, με την κατασκευαστική είχε αγοράσει τα κτίρια που στεγάζονται οι εκδόσεις ΕΘΝΟΣ, για να πληρωθούν υποχρεώσεις προς τράπεζες, Δημόσιο και εργαζομένους αλλά δεν επιθυμούσε μεγαλύτερη εμπλοκή.
Τον Απρίλη του 2015 είχε συλληφθεί για φοροδιαφυγή ύψους €4,1 εκατ. Πλήρωσε αμέσως, το τεράστιο ποσό που όφειλε και αφέθηκε ελεύθερος. Όταν η σύζυγος του, Κλαίρη, μόλις 53 χρόνων πέθανε ξαφνικά από οξεία παγκρεατίτιδα, στο Λονδίνο όπου είχαν πάει οικογενειακά για να περάσουν τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, έκανε τον Λεωνίδα ακόμη πιο εσωστρεφή και κλειστό και αποφασισμένο να κρατάει αποστάσεις από τις συγκρούσεις του πατέρα του και του αδελφού του.
Το ίδιο έκανε και η Μαρία Μπόμπολα, σε μια απώλεια, δραματική, σχεδόν ίδια με εκείνη του Λεωνίδα. Η Μαρία είχε αναλάβει τα περιοδικά των εκδόσεων, αλλά πάντα απέφευγε οτιδήποτε δεν ήταν δημιουργικό, αλλά διευθυντικά αρχηγικό.
Εξ αρχής έθεσε ως προτεραιότητα την οικογένειά της και το μεγάλωμα των τριών αγοριών της. Της άρεσε να ασχολείται με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ και το Φεστιβάλ που διοργάνωνε αυτό και ουδέποτε είχε αμφισβητήσει τις αποφάσεις του αδελφού της, του Φώτη.
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο 52χρονος αρχιτέκτονας-μηχανικός Λουκάς Γιαννακούλης, σύζυγος της Μαρίας Μπόμπολα και πατέρας των τριών παιδιών της, είχε ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η Μαρία, έχοντας να προστατέψει τα παιδιά της, αλλά και να ενώσει τα κομμάτια της, ύστερα από τον τραγικό θάνατο σε αγώνες αυτοκινήτου του άντρα της, μην αντέχοντας πλέον το συγκρουσιακό έκρυθμο κλίμα ανάμεσα σε πατέρα και αδελφό της, παραχώρησε ένα κρίσιμο εταιρικό της ποσοστό στον τελευταίο. Ο πατέρας και ο Φώτης, όμως, πλέον, συγκρούονται χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα!
«Εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις απ’ το να τρως τα έτοιμα;»
Από το 2000 ο Φώτης Μπόμπολας είχε τον έλεγχο της εταιρείας, αφού ο πατέρας είχε αποφασίσει να του την παραδώσει, πάρα τις διαφορές τους σε νοοτροπία και συμπεριφορές. Ήταν πια εκείνος, ο Φώτης Μπόμπολας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, ο κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA. Και εμπιστευόταν ανθρώπους, ειδικά στελέχη, νέους τεχνοκράτες.
Ο πατέρας, ο κύριος Γιώργος, γνώριζε τους παλιούς τρόπους της διοίκησης μιας εφημερίδας, τους εργαζόμενους με τα μικρά τους, στα στελέχη του θα πήγαινε στα σπίτια τους και στις χαρές ή θα είχε συμμετοχή στις λύπες τους, θα εμπιστεύονταν τους ανθρώπους από την διάρκειά τους και τη δοκιμασία τους στην εφημερίδα.
Θύμωνε και ήταν σαρωτικός όταν έμπιστοι του γιου του έκαναν λάθη. Λέγεται, μάλιστα, πως τους καλούσε στο γραφείο του και οι φωνές του ακούγονταν στους άλλους ορόφους, ενώ συχνά η γραμματέας του, η κυρία Ντίνα, περίμενε να τελειώσουν για ορμίσει μέσα με νερό και ένα υπογλώσσιο για την καρδιά του.
Ο κύριος Γιώργος και ο Φώτης Μπόμπολας, οπότε συναντιόντουσαν δημιουργούσαν μια κατάσταση έκρυθμη, που συχνά παρεκτρεπόταν. Στελέχη του ΜΕGA που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού μιλούσαν για λεκτικές συγκρούσεις και εντάσεις που έφερναν σε δύσκολη θέση όλους όσοι ήταν μπροστά.
Ο Γιώργος Μπόμπολας που έφτιαξε έναν εκδοτικό κολοσσό, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της χώρας, εταιρείες ανακύκλωσης, ενέργειας, τζόγου, διαχείρισης ακινήτων, ορυχεία χρυσού δέχονταν αμφισβήτηση από τον διάδοχό του, τον ίδιο του το γιο.
Κάποια στιγμή, διαφωνώντας με τον Φώτη, ο κύριος Γιώργος κατέβηκε στο control των ειδήσεων του MEGA για να παρακολουθήσει το δελτίο και πρότεινε στην τότε κεντρική παρουσιάστρια Μαρία Σαράφογλου να στέκεται όρθια και να το συντονίζει, ενώ απομακρύνθηκε η Όλγα Τρέμη. Έναν μήνα αργότερα, η Τρέμη επέστρεψε στην άνετη καρέκλα της –για λίγο καιρό ακόμα- και ο Φώτης Μπόμπολας κέρδισε στα σημεία.
Σε μια σύγκληση του Δ.Σ. του Mega, λέγεται πως ο Γιώργος Μπόμπολας μιλούσε για το πώς θα εξυγιανθεί το κανάλι, όταν ο Φώτης απαξίωσε τα λεγόμενά του. Αυστηρά ο πατέρας είπε «άσε με να μιλήσω, μη με διακόπτεις», για να του απαντήσει ο γιος «μα δεν ξέρεις τι λες»! Οι παρευρισκόμενοι είχαν παγώσει, όταν ο Γιώργος Μπόμπολας αποκάλεσε τον γιο του «ντροπή της οικογένειας», ενώ του είπε πως «εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα μια αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις εκτός απ’ το να τρως από τα έτοιμα;». Η συνεδρίαση διακόπηκε το διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού Αντώνη Θεοχάρη και ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του MEGA.
Η αρχή ενός τέλους εποχής
Για περίπου δυο χρόνια, ήταν σχεδόν καθημερινά τα ραντεβού του Φώτη Μπόμπολα με τον Σταύρο Ψυχάρη, επικεφαλής ακόμη του ΔΟΛ, τον οποίο ο Γιώργος Μπόμπολας, αρνιόταν σθεναρά να συναντήσει, ενώ λέγεται πως τον αποκαλούσε «λούστρο του Λαμπράκη».
Τελικά, όπως τώρα πια γνωρίζουμε και οι δυο πλευρές, οι τεράστιοι όμιλοι, ο Σταύρος Ψυχάρης, συνεχιστής του μέγα Χρήστου Λαμπράκη και ο Φώτης, συνεχιστής του Γιώργου Μπόμπολα, οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία και στη συνέχεια στην απώλεια του ελέγχου των ομίλων τους.
Κι όμως! Το Έθνος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έδιναν ούτε σεντς πουθενά, εξασφάλιζε δάνειο 80 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016. Για αυτό ακριβώς, η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία κατά του κ. Γιώργου Μπόμπολα, καθώς είχε υπογράψει το 2014 τη δανειακή σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο.
Η δίωξη στρέφεται και κατά διευθυντικών στελεχών της Πήγασος και τραπεζικών στελεχών. Πριν απ’ τους εισαγγελείς και τις διώξεις, η οικογενειακή διαφωνία μαίνονταν με σφοδρότητα ελληνικού αρχαίου δράματος.
Τον Μάρτιο του 2017, λιγάκι απρόθυμα όπως λέγεται, ο Φώτης Μπόμπολας σύστησε στον πατέρα του τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αντίθεση με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο Ιβάν Σαββίδης του ήταν πολύ συμπαθής. Μάλιστα, ο Γιώργος Μπόμπολας μίλησε με τον επιχειρηματία στα ρωσικά, τα όποια γνωρίζει καλά και μάλιστα τον είχαν οδηγήσει στην έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, κάποτε στην αρχή της ζωής του.
Οι δυο άντρες έδειξαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και συζητήθηκε η επένδυση συνολικά από τον Σαββίδη, στον όμιλο, ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του MEGA να μην καταλήξει στις τράπεζες.
Τον Απρίλιο, ο Φώτης, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του και δημιουργό της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους, άλλαξε την συμφωνία και με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% της Τηλέτυπος, που κατείχε ο ίδιος, χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει το κατιτίς του και για τον Πήγασο.
Τίποτα δε σώθηκε. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Δρομολογήθηκε η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης στην εκδοτική εταιρεία, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ. Η σύγκρουση πατέρα και γιου, αλλά και η κακή διαχείριση οδήγησαν το «Έθνος» του Γιώργου Μπόμπολα, που είχε κάποτε διευθυντή τον θρυλικό Αλέκο Φιλιππόπουλο, σε τέλος άδοξο και θλιμμένο.
Το 2017 έγινε αναγκαστικός πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία χρεοκόπησε. Στις 26 Ιουλίου του 2017 ολοκληρώθηκε, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, η διαδικασία αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία βρέθηκε στα χέρια των τραπεζών για χρέη 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2017, πέρασαν στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ πήρε και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και τα τρία της εμπορικά σήματα- εφημερίδα και σάιτ! Η συνολική τιμή, κατά πολύ λιγότερο από μια βίλα στη Μύκονο ή της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού για την αξία του πέτρινου πύργου στο Παλαιό Ψυχικό του Φώτη Μπόμπολα!
Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για τον πύργο είναι 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής»!
Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019, δημοσιεύεται και σχολιάζεται έντονα, πως ο Φώτης Μπόμπολας, που η σύζυγος του, Ειρήνη Μανουσάκη μαζί με τον εκδότη Δημήτρη Μάρη είχαν πάρει 94,86 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, για την πώληση του 51% των μετοχών της Stoiximan, επιθυμούσε να επιστρέψει στα εκδοτικά πράγματα της χώρας και πως αυτά τα λεφτά, ίσως, ήταν το εισιτήριο της επιστροφής.
Όμως τα χρέη του στις τράπεζες και την εφορία είναι τόσο μεγάλα και παρά τις απανωτές ρυθμίσεις φαίνεται πως ούτε τον πύργο στο Ψυχικό, το σπίτι του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την έκθεση σε πλειστηριασμό.
Ο ίδιος άλλωστε κάπου ένα χρόνο πριν έλεγε πως για να καλύψει κάποια από τα χρέη του είχε πουλήσει το μήκος των 25 μέτρων ιστιοπλοϊκό του, αντί 1,5 εκατ. ευρώ. Και ενώ, ειπώθηκε πως εισέπραξε τα 50 εκατομμύρια που του αντιστοιχούσαν, την ίδια ώρα το χρέος των 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες παραμένει.
Επιπλέον, η πανίσχυρη κάποτε «Ίριδα», δηλαδή η εκτυπωτική εταιρεία που είχαν ο Πήγασος και ο ΔΟΛ, εμφανίζεται να χρωστάει περίπου 60 εκατομμύρια, ενώ το πρακτορείο διανομής τύπου «Ευρώπη» εμφανίζεται να χρωστάει πάνω από 14 εκατομμύρια στις τράπεζες!
Δυσεπίλυτα τέτοια μαθηματικά, απλές προσθέσεις και αφαιρέσεις με τόσα πολλά μηδενικά και ιλιγγιώδεις υπολογισμούς εκατομμυρίων.
Σταγόνα στον ωκεανό, μοιάζει το πόσο εκκίνησης του πετρόκτιστου σπιτιού που θα βγει στον πλειστηριασμό στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ας είναι 4.200.000 ευρώ. Αλώστε είναι μόλις 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής», που κάποτε έγραψαν κανονική ιστορία στα ελληνικά ΜΜΕ και που εργάζονταν εκατοντάδες άνθρωποι!
Μα τι να κάνουμε! Πώς το λέει αυτός ο Κοέλιο περιλαμβάνοντας και την περίπτωση του Φώτη Μπόμπολα; «Κάθε ευλογία που παραμελείται γίνεται κατάρα»!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η μεζονέτα των 4,2 εκατ. του Μπόμπολα που βγαίνει στο «σφυρί»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «σφυρί» η πολυτελής έπαυλη του Φώτη Μπόμπολα στο Παλαιό Ψυχικό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστρέφει στα media ο Φώτης Μπόμπολας;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζιζέλ Πελικό: Ένοχος για όλους τους βιασμούς ο σύζυγός της – Καταδικάστηκε με την ανωτάτη των ποινών
- MIG: Ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτου στην Σερβία έναντι 1,55 εκατ. ευρώ
- ΟΝΕΧ: Συμφωνία με ΜΑΝ για τις μηχανές πρόωσης στα ρυμουλκά
- Εθνική Τράπεζα: Αύξηση τζίρου 3% για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2025 – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν