ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Fosun Tourism Group: Προχωρά στην έναρξη λειτουργίας 4 ξενοδοχείων Casa Cook και Cook’s Club σε Ρόδο, Κω και Κρήτη
Αγοραστές για το πολυτελές της θέρετρο Atlantis στη “Χαβάη της Κίνας”, αναζητά ο κινεζικός όμιλος Fosun International, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να μειώσει ένα χρέος 30 δισ. δολαρίων. Μετά από ένα μπαράζ επενδύσεων, ο άλλοτε μέτοχος της Folli Follie, προχωρά σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να επιβιώσει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το εν λόγω θέρετρο βρίσκεται στο νησί Hainan στην παραθαλάσσια πόλη Sanya και εκτείνεται σε μια περιοχή που ισοδυναμεί με 66 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Διαθέτει ένα ξενοδοχείο με περισσότερα από 1.300 δωμάτια – ορισμένα με θέα στην υποβρύχια θαλάσσια ζωή – ένα υδάτινο πάρκο, ένα τεράστιο ενυδρείο και ένα εμπορικό κέντρο.
Η Fosun, γνωστή ως ένας από τους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της Κίνας που “διψούσαν” για εξαγορές, απέστειλε πληροφορίες σε υποψήφιους αγοραστές και συμβούλους, ενώ σύμφωνα με το Reuters, βρισκoνται σε άτυπες συζητήσεις μαζί τους τους τελευταίους μήνες.
Παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αξία μια πιθανής συμφωνίας για το Atlantis Sany, η Fosun ανέφερε ότι το 2018, είχε επενδύσει 11 δισεκατομμύρια γιουάν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στο θέρετρο.
Η Fosun και η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ μονάδα της Fosun Tourism Group, στην οποία ανήκει το θέρετρο, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Ωστόσο, μια πιθανή πώληση του θερέτρου, θα αποδείκνυε για ακόμη μια φορά ότι ο όμιλος, ο οποίος είχε χρέος περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο, είναι πρόθυμος να εξέλθει από τον τουριστικό κλάδο, καθώς, πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος διερευνά την πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου και στην αλυσίδα Club Med, η οποία αποτελεί επίσης ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο της Fosun Tourism.
Η Fosun έχει ως στόχο να προσεγγίσει κυρίως κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις και επενδυτές από τη Μέση Ανατολή με “βαθιά τσέπη”, ως πιθανούς αγοραστές της Atlantis Sanya, είτε ολόκληρης της επιχείρησης ή μόνο του πολυτελούς ξενοδοχείου.
Η Fosun Tourism, η οποία έχει αγοραία αξία περίπου 665 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύει το 9% των συνολικών εσόδων της Fosun International.
Οι άλλες επιχειρήσεις του ομίλου καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το Real Estate.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις
Η Fosun έχει επίσης πουλήσει κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Τον Ιανουάριο ανέφερε ότι σχεδίαζε να πουλήσει μερίδιο 5,6% στην πορτογαλική τράπεζα Banco Comercial Portugues για 235 εκατομμύρια ευρώ (255 εκατομμύρια δολάρια), προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Fosun International για το 2023, το μεσο-μακροπρόθεσμο χρέος αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του χρέους της και έχει αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια 52%.
Η S&P Global ανέφερε σε έκθεσή της τον Μάιο του περασμένου έτους ότι η Fosun θα μπορούσε να συνεχίσει να βασίζεται στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και στην εγχώρια τραπεζική υποστήριξη, για να μειώσει το υπέρογκο χρέος της.
Το Atlantis Sanya, όπως και πολλά θέρετρα, βρέθηκαν σε δυσμενή κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, οι επιχειρήσεις του έχουν βελτιωθεί από τότε που η αγορά επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το θέρετρο, το οποίο εμπνεύστηκε από το Atlantis, το θέρετρο The Palm του Ντουμπάι, προσέλκυσε περίπου 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες το α’ εξάμηνο του 2023 και είχε ποσοστό πληρότητας δωματίων 86%.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 887 εκατομμύρια γιουάν κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν στα 460 εκατομμύρια γιουάν.
Ο τελευταίος κατήγορος των Κουτσολιούτσων
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κινεζικός όμιλος Fosun υπήρξε ο τελευταίος κατήγορος της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο μακρύ κατάλογο των μηνυτών της για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie.
«Εξαπατηθήκαμε και χάσαμε 120 εκατομμύρια», υποστήριξε το 2021 ο κινεζικός όμιλος Fosun International, ο οποίος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FFG, με ποσοστό 16,37%.
Στις αρχές του φθινοπώρου του 2021, δύο θυγατρικές εταιρείες του κινεζικού επενδυτικού ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση σε βάρος των Δημήτρη, Καίτης και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του Ιωάννη Μπεγιέτη, στενής συνεργάτιδος της οικογένειας και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Στη μήνυση τους οι θυγατρικές της Fosun περιέγραφαν τους λόγους που το 2011, «μπήκαν» με ποσοστό 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie, πληρώνοντας περίπου 85 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, υποστήριξαν, βάσει των ισολογισμών της και των ταμειακών αποθεμάτων της παρουσίαζε μία μεγάλη οικονομική ευρωστία. Πίστεψαν έτσι ότι η αγορά ενός μεγάλου ποσοστού μετοχών της θα ήταν μία εξαιρετική επένδυση για τον Όμιλό τους.
Μάλιστα όταν «έσκασε» η «βόμβα» της QCM με τα πρώτα στοιχεία για τους «πειραγμένους» ισολογισμούς, οι Κινέζοι αγόρασαν κι άλλες μετοχές της Folli «για να στηρίξουν την εταιρεία», πληρώνοντας άλλα 14 εκατ. ευρώ και φτάνοντας στο 16,37% των μετοχών της.
«Πέσαμε θύματα απάτης και πλαστογραφίας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους συνεργούς της», υποστήριξαν στη μήνυση τους, απαριθμώντας όσα «εκ των υστέρων αποκαλύφθηκαν με τα πλαστογραφημένα εξτρέ των τραπεζών, τις εικονικές πωλήσεις εμπορευμάτων και τις δανειοδοτήσεις βάσει ανύπαρκτων αποθεματικών».
Τι υποστήριξε στο υπόμνημα η οικογένεια
‘Ιδιες πράξεις για τις οποίες ήδη έχουν κατηγορηθεί και απολογηθεί, στη βασική ανάκριση για την υπόθεση της FFG, υποστήριξαν οι ιδρυτές της εταιρείας ότι είναι αυτές οι πράξεις που κλήθηκαν σε ανωμοτί εξηγήσεις.
«Για την απάτη, την πλαστογραφία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουμε ήδη ερευνηθεί, έχουμε διωχθεί ποινικά, έχουμε απολογηθεί στην ανακρίτρια και όλες αυτές οι πράξεις περιλαμβάνονται στη βασική δικογραφία της υπόθεσης της FFG», ανέφερε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στα υπομνήματα των εξηγήσεων της τα οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι τους.
Η σύζυγος και ο γιος της συνέχισαν να αρνούνται τα πάντα, ενώ ο πατέρας συνέχισε να αναλαμβάνει μικρό μερίδιο ευθύνης για τη μεγάλη απάτη, επιμένοντας ότι συναίνεσε για μία προσωρινή παραποίηση των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να σώσει την εταιρεία που «ήταν σαν παιδί του», χωρίς να γνωρίζει ότι η επίτευξη της «σωτηρίας» θα ερχόταν μέσω πλαστογραφιών.
Πράγματι, στη βασική δικογραφία της Folli που βρέθηκε στο δικαστικό συμβούλιο για να αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των συνολικά 29 κατηγορουμένων, υπήρξε, μεταξύ άλλων, και η κατάθεση του εκπροσώπου του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα.
Στην κατάθεση του, o Haolei Zhang υποστήριξε ότι η ζημία για τον Όμιλο, ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ.
«Οι δικηγόροι μας στην Ελλάδα- κατέθεσε- μας εξήγησαν ότι πέρα από το χρονοβόρο των διαδικασιών, κινδυνεύουμε να μην πάρουμε ποτέ πίσω τα 120 εκατομμύρια ευρώ που χάσαμε, αλλά ούτε και μέρος αυτών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε ο Zhang.
Διαβάστε επίσης:
Πατάνε γκάζι οι ξενοδοχειακές επενδύσεις της Fosun στην Ελλάδα
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Η επιστροφή στις ρίζες μας θα μας σώσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί