ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πολιτική συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη -Άγκελα Μέρκελ, παρουσιάστηκε η ευκαιρία για επενδύσεις που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, καθώς τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η πορεία της χώρας δημιουργούν νέα δεδομένα. Το επενδυτικό ακροατήριο είδε μια άλλη Ελλάδα, αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα, που προχωρά με τόλμη τις μεταρρυθμίσεις και δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις.
Η προσδοκία και από τις δύο πλευρές, την ελληνική αλλά και την γερμανική, ήταν να περάσει το μήνυμα, ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, απαλλαγμένη από το αρνητικό φορτίο της κρίσης, που θα βασίζεται σε μια ισότιμη σχέση win-win και θα φέρει νέες επενδύσεις στον δυναμικό τομέα της ενέργειας. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πλαισίου στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως είπε “ήδη βλέπουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδος από τις πολιτικές ελίτ και τους επενδυτές στη Γερμανία, και θέλουμε να περάσουμε τις σχέσεις μας σε ένα επόμενο επίπεδο”. Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ αναφερόμενος στην εποχή της οικονομικής κρίσης,μίλησε για «παρεξηγήσεις» εκατέρωθεν και επισήμανε ότι «οι Γερμανοί δεν έπαψαν να αγαπούν την Ελλάδα, αντιθέτως, ήθελαν να την βοηθήσουν». Χρειαζόμαστε νέα εναύσματα και συνεργασίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τόνισε.
Και αυτό που φάνηκε από τις ομιλίες και το κλίμα είναι ότι πλέον οι Γερμανοί φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πλέον στρατηγικά την Ελλάδα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να έρθουν και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου υπεγράφη το Μνημόνιο RWE-ΔΕΗ το οποίο βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση της απολιγνιτοποίησης ως επενδυτική ευκαιρία.
Ωστόσο το busines travel policy πολλών εταιρειών και τραπεζών, εξαιτίας του κοροναϊού, δεν επέτρεψε σε κάποια στελέχη εταιρειών και εταιρείες να συμμετέχουν, και έτσι αν και ήταν στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος από την Sunlight και οι τραπεζίτες Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, αλλά ούτε και ο επικεφαλής της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, καθώς η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον International Busines Director κ. Μπίκα.
Παραβρέθηκε όμως ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης που υπέγραψε και Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης και συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ με θέμα “ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ”, από κοινού με τους Γεράσιμο Θωμά (υφυπουργός ΥΠΕΝ), An. Feicht (γερμανός υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Χρήστο Μεγάλου (Πειραιώς), Γιώργο Περιστέρη (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ).
Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Αμοιβαιότητα στις επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που δόθηκε από την πλευρά των επιχειρηματιών, ήταν ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης στη χώρα αλλά και αξιόπιστες και δυναμικές εταιρείες-συνεργάτες. Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές είναι σημαντική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε πώς το τρίπτυχο έργων σε διασυνδέσεις, αποθήκευσης ενέργειας και ΑΠΕ μπορούν να μεταμορφώσουν τον κλάδο της ενέργειας στη χώρα δημιουργώντας μεγάλες ευκαιρίες. Τόνισε την ανάγκη αμοιβαιότητας σε αυτή την νέα εποχή. Δηλαδή όπως εξήγησε δεν απευθύνουμε μόνο κάλεσμα στους Γερμανούς επενδυτές για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά για κοινές επενδύσεις με τις ελληνικές εταιρείες στη Γερμανία και σε τρίτες χώρες, τονίζοντας τη μεγάλη τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης αναφέρθηκε στις συνέργειες που δημιουργούνται για τις γερμανικές εταιρείες καθώς στα έργα που θα δημιουργηθούν ο εξοπλισμός είναι γερμανικός.
Mytilineos: Νέο επενδυτικό περιβάλλον και πράσινη οικονομία
Από τον όμιλος Μυτιληναίο παρουσιάστηκε η δραστηριότητά του σε διαφορετικούς τομείς της πράσινης οικονομίας, από το φυσικό αέριο και τα έργα EPC μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας. Τονίστηκε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική ουδετερότητα, δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα σε μια εποχή που και το επενδυτικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο γίνονται μεταρρυθμίσεις και μειώνεται η φορολογία.
Πέτερ Αλτμάιερ: Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να κάνουμε την Ελλάδα τη νέα «ιστορία επιτυχίας»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Πέτερ Αλτμάιερ στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ σημείωσε «το ΑΕΠ μεγαλώνει, ο τουρισμός ανθεί, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε νέα ανάκαμψη» τονίζοντας τις ευκαιρίες συνεργασίας που ανοίγονται για επιχειρήσεις των δύο χωρών. Βλέπουμε ότι η Κίνα έχει ανακαλύψει τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, για να δηλώσει εμφατικά: «Δεν είναι δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέπουμε σε τρίτες χώρες πάρουν το κύριο μερίδιο επενδύσεων στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ίδιοι να παραδώσουμε ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας μας στην Ασία;».
Ο κ. Αλτμάιερ έκανε λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας, τεχνητής νοημοσύνης, πράσινων τεχνολογιών, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι επικερδείς και η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τη νέα πρόκληση του κοροναϊού και των πιθανών συνεπειών της επιδημίας στην οικονομία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί μια κρίση του μεγέθους του 2008-09, ενδεχομένως με τη διάθεση κονδυλίων ρευστότητας. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γεράσιμος Θωμάς: Επενδύσεις 9 δισ. στις ΑΠΕ
Ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για τη διείσδυση των ΑΠΕ όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η επίτευξη των οποίων προϋποθέτει την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος από ΑΠΕ τουλάχιστον ύψους 8 GW, μέσω της υλοποίησης νέων projects αξίας τουλάχιστον 9 δις. ευρώ.
Βασικός άξονας της ενεργειακής μετάβασης τόνισε ο- είναι η ανάπτυξη των υποδομών (δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης) ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Και εκεί ο σχεδιασμός είναι φιλόδοξος, με δεδομένη την αυξημένη σημασία του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης του ενεργειακού συστήματος από το λιγνίτη στις ΑΠΕ και φυσικά τον στόχο για αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ πάνω από 60% έως το 2030 και ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Κατέληξε δε παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ –αρχής γενομένης από την Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις-, με στόχο να καταστεί το περιβάλλον πιο φιλικό προς τους επενδυτές και να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα projects που είναι απαραίτητα για να «πρασινίσει» το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Όπως τόνισε, «Η Ελλάδα στις ΑΠΕ τα έχει πάει πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η αργή διαδικασία αδειοδότησης μαζί με την οικονομική κρίση γονάτισε την αγορά. Τώρα γυρίζουμε σελίδα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα ώστε να υλοποιηθούν νέα projects και να ανοίξουμε το σημαντικό κεφάλαιο του repowering στον κλάδο. Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις εκκρεμείς άδειες και αμέσως μετά θα δούμε πολλούς νέους επενδυτές να έρχονται στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα, είτε σε συμπράξεις με νέες εταιρείες».
Η Γενική Γραμματέας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου εστίασε στον πυλώνα της ενεργειακής αποδοτικότητας -τον οποίο χαρακτήρισε «κοιμώμενο γίγαντα»- και τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας (βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38% ούτως ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή τους στα επίπεδα του 2017 μέχρι το 2030 και ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12-15% του αποθέματος των κτιρίων με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030) απαιτείται διεύρυνση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και δη στον κατασκευαστικό, τις μεταφορές (όπου η ενεργειακή εξοικονόμηση «περνά» εν πολλοίς μέσα από τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης) και την βιομηχανία.
«Μας ενδιαφέρει η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια –δημόσια και ιδιωτικά-, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι του κρατικού κορβανά στην Ελλάδα δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε πρόσθετους πόρους από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και ξένων τραπεζών και funds», είπε χαρακτηριστικά.
«Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, η οποία στην παρούσα φάση είναι ανώριμη, με μικρό αριθμό ενεργών εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs). Είναι επομένως σημαντικό να διατηρήσουμε το momentum και να υιοθετήσουμε τη δέσμευση της ΕΕ για προτεραιότητα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό θα δώσει στους επενδυτές τη ασφάλεια ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στον τομέα αυτό, με θετικές επιπτώσεις στα τεχνολογικά κόστη και την περίοδο επανάκτησης της επένδυσης. Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, να αυξηθεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση και να αρθούν τα βασικά εμπόδια», κατέληξε η κ. Σδούκου.
Μνημόνιο RWE-ΔΕΗ
Καινούργια projects πρόκειται να φέρει στη ΔΕΗ η RWE, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η συνεργασία RWE-ΔΕΗ που επισφραγίστηκε χθες με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου ανάμεσα στον γερμανικό όμιλο και την ΔΕΗ.
Επίσης ο γερμανικός όμιλος θα παράσχει τεχνογνωσία στην ΔΕΗ για την επιτυχή υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης, με δημιουργία μονάδων βιομάζας και κοινές επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!