Τη λίστα με τα ονόματα των πλουσιότερων αυτοδημιούργητων γυναικών δημοσίευσε το διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό Forbes. Η νέα λίστα του περιοδικού περιλαμβάνει επιτυχημένες γυναίκες, που κατάφεραν, μέσα από μια απλή ιδέα και με σκληρή δουλειά, να δημιουργήσουν ολόκληρες αυτοκρατορίες.

Η δημιουργικότητα, η επιχειρηματική διορατικότητα και η δουλειά ήταν τα στοιχεία που εξασφάλισαν σε αυτές τις γυναίκες την οικονομική επιτυχία που απολαμβάνουν σήμερα. Πολλές, βέβαια, βοηθήθηκαν και από το διάσημο όνομα που φέρουν, ενώ άλλες μεγαλούργησαν στις επιχειρήσεις μέσα από απλές επιχειρηματικές ιδέες.

Με μια σύντομη ματιά, τομέας που φαίνεται να αποφέρει ιδιαίτερα κέρδη σε όσους ασχολούνται με αυτόν είναι τα καλλυντικά, ενώ δημοφιλείς χώροι είναι και αυτοί της μόδας, της τέχνης, αλλά και του αθλητισμού.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Diane Hendricks, ιδιοκτήτρια του κολοσσού ABC Supply, η οποία πρόσθεσε, το περασμένο έτος, στην καθαρή αξία της επιχείρησής της 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων, ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ηλικιακά κυμαίνονται από 21 έως 92 ετών και αξίζουν συνολικά 81,3 δισ. δολάρια. Η ελάχιστη καθαρή αξία για την πέμπτη ετήσια κατάταξη των Forbes για τις γυναίκες αυτές είναι 225 εκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις γυναίκες ζουν στην Καλιφόρνια, ενώ ακολουθεί η Νέα Υόρκη. Επιπροσθέτως, οι δεκαεννέα γεννήθηκαν έξω από τις ΗΠΑ, σε χώρες που εκτείνονται από τη Βιρμανία μέχρι τα Μπαρμπάντος.

Νταιάν Χέντρικς
Νταιάν Χέντρικς

Πλουτίζουν οι επιχειρήσεις καλλυντικών

Μια «σίγουρη» επιχείρηση των καιρών, ως προς την συγκομιδή οικονομικών κερδών, φαίνεται να είναι η πώληση καλλυντικών. Σε αυτή την κατηγορία επιχείρησης αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν 10 από τις 80 γυναίκες της λίστας, κατορθώνοντας έτσι να γίνουν εκατομμυριούχες ή ακόμα και δισεκατομμυριούχες.

Πρώτη στη λίστα με τις γυναίκες που έχουν αποκτήσει περιουσίες μέσω της πώλησης καλλυντικών είναι η ρουμανικής καταγωγής Αναστασία Σοάρε, ιδιοκτήτρια της μάρκας καλλυντικών Anastasia Beverly Hills. Η Σοάρε μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1989 και κυκλοφόρησε την πρώτη σειρά προϊόντων της το 2000. Σήμερα, η αξία της εταιρείας της υπολογίζεται στα 1,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο την εταιρεία της διάσημης Κάιλι Τζένερ, της αδερφής της, Κιμ Καρντάσιαν, αλλά και της Ριάνα.

Ένα ακόμη επιτυχημένο όνομα στη λίστα με τις «αυτοκράτειρες» των καλλυντικών είναι η Χούντα Κατάν. Η Κατάν λάνσαρε τα καλλυντικά με την επωνυμία Huda Beauty το 2013, επιτυγχάνοντας σήμερα να βρίσκεται στην 36η θέση του Forbes με τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες στην Αμερική. Η Κατάν είχε μια επιτυχημένη καριέρα στα οικονομικά, από την οποία παραιτήθηκε, για να ασχοληθεί με τα καλλυντικά. Η αξία της επιχείρησης της εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 610 εκατ. δολάρια. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι δεν είναι τα χρήματα το κίνητρο που την ενεργοποιεί.

Αναστασία Σοάρε
Αναστασία Σοάρε

Η μόδα είναι…της μόδας!

Τα καλλυντικά μπορεί να αποτελούν έναν από τους τομείς που αποφέρουν υψηλά κέρδη σε όσες γυναίκες ασχολούνται με αυτό, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που σημειώνει επιτυχία στα οικονομικά κέρδη. Η μόδα είναι ένας χώρος που «πουλάει» και έχει βοηθήσει αρκετές γυναίκες να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται, όπως είναι φυσικό, «βαριά» ονόματα της μόδας, όπως η Βέρα Γουάνγκ και η Ντόνα Κάραν. Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν άλλες γυναίκες, που έχουν σημειώσει αξιόλογη επιτυχία, χωρίς απαραίτητα να έχουν γίνει εξίσου γνωστές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γιν Σουκ Τσανγκ και η Ντόρις Φίσερ. Το 1969, η 87χρονη -σήμερα- Ντόρις Φίσερ ιδρύει τη διάσημη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, Gap, με το σύζυγό της. Η ιδέα για την επιχείρηση ξεκίνησε όταν η Φίσερ και ο σύζυγός της δυσκολεύονταν να βρουν στην αγορά τζιν παντελόνια σε γραμμή που να τους κολακεύει και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογή. Η απλή αυτή σκέψη οδήγησε σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, της οποίας η αξία σήμερα ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, η Γιν Σουκ Τσανγκ είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή αλυσίδα λιανικής Forever 21. Αξιοσημείωτο είναι ότι το brand ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα στο Λος Άντζελες, με την επωνυμία Fashion 21. Σήμερα, η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από μια τεράστια αλυσίδα καταστημάτων, ενώ απασχολεί και χιλιάδες εργαζόμενους.

Στη λίστα των πιο επιτυχημένων γυναικών συμπεριλαμβάνεται και η Σάρα Μπλέικλι, η δημιουργός του brand Spanx. Το πολύ ενδιαφέρον στην ιστορία της Μπλέικλι είναι ότι, πριν ξεκινήσει την επιχείρησή της, πουλούσε φαξ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Η ιδέα πίσω από την επιχείρηση της Μπλέικλι ήταν ότι η ίδια δεν ήταν ικανοποιημένη με το σχήμα των οπισθίων της. Έτσι, με έναν προϋπολογισμό μόλις 5 χιλιάδων δολαρίων ξεκίνησε την Spanx. Σήμερα, η επιχείρηση της Μπλέικλι αξίζει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια, ενώ η ίδια απολαμβάνει την 23η θέση των πλουσιότερων αυτοδημιούργητων γυναικών του Forbes.

φισερ
Ντόρις Φίσερ

Μουσική και τηλεόραση: To σταθερό «χαρτί» για την επιτυχία

Ο καλλιτεχνικός χώρος αποτελούσε ανέκαθεν έναν καλοπληρωμένο χώρο, του οποίου τα μεγάλα ονόματα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά λεφτά. Δύο από τα κορυφαία ονόματα στα τηλεοπτικά δρώμενα βρίσκονται φυσικά στη λίστα του Forbes. Ο λόγος για τις πασίγνωστες Όπρα Γουίνφρει και Έλεν Ντε Τζένερις. Η Όπρα Γουίνφρει, που είναι γνωστό πως αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα πρόσωπα της μικρής οθόνης έχει περιουσία που φτάνει τα 2,6 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως, με περιουσία 330 εκατ. δολαρίων, η Έλεν Ντε Τζένερις θεωρείται επίσης μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές παρουσίες. Στη λίστα είναι και η Τζούντι Σάιντλιν, η πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Δικαστής Τζούντι», η οποία πλέον βρίσκεται στην 23η σεζόν. Η Σαίντλιν έχει κερδίσει μέσα σε διάστημα 7 χρόνων το αστρονομικό ποσό των 47 εκατ. δολαρίων, προ-φόρων, από τη σειρά.

Από τον χώρο της μουσικής, ψηλά φιγουράρει η αγαπημένη ποπ τραγουδίστρια, Μπιγιόνσε, η οποία, στις αρχές της χρονιάς, έβγαλε το «Homecoming», ένα άλμπουμ από ζωντανή ηχογράφηση, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix από την περιοδεία του 2018, προσθέτοντας εκατομμύρια στην ήδη μεγάλη περιουσία της, που ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, τρανταχτά ονόματα του χώρου, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Μαντόνα, Τέιλορ Σουίφτ, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και η Σελίν Ντιόν. Αναφορικά με την οικογένεια Μπιγιόνσε, αξίζει να αναφερθεί ότι, στην αντίστοιχη αντρική λίστα του Forbes, βρίσκεται και ο σύζυγός της τραγουδίστριας, Τζέι Ζι.

οπρα
Όπρα Γουίνφρει

Η κορυφαία στον αθλητισμό

Στο τομέα του αθλητισμού, στην κορυφαία θέση συναντάμε ένα μάλλον προβλέψιμο όνομα, αυτό της διάσημης τενίστριας, Σερένα Γουίλιαμς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουίλιαμς αποτελεί και το μοναδικό πρόσωπο αυτοδημιούργητης αθλήτριας στη συγκεκριμένη λίστα. Μιλώντας για την επιτυχία της, αλλά και τα οικονομικά κέρδη που κατάφερε να αποκτήσει, το περιοδικό σημειώνει ότι η αθλήτρια έχει στο ενεργητικό της επενδύσεις σε 34 νεοφυείς επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσω της Serena Ventures. Μάλιστα, το χαρτοφυλάκιό της φτάνει τα 10 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, η διάσημη αθλήτρια έχει ήδη κατορθώσει να διπλασιάσει τα 89 εκατ. δολάρια που έχει κερδίσει από τις συμμετοχές και τα βραβεία της σε αγώνες.

σερενα
Σερένα Γουίλιαμς

Η λίστα του περιοδικού Forbes, συμπεριλαμβάνει, βεβαίως, γυναίκες και από άλλους τομείς, που έχουν καταφέρει να χτίσουν ισχυρές επιχειρήσεις, να επιτύχουν και να κερδίζουν εκατομμύρια.