«Απογειώνονται» οι πωλήσεις της Food Plus ΑΕBE, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα ανάπτυξης του σήματος της αλυσίδας εστιατορίων KFC στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο mononews πηγές πολύ κοντά στην εταιρεία, το 2023 αναμένεται να κλείσει με τζίρο κοντά στα 41 εκατ. ευρώ. Αυξημένο σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2022, όπου πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων.

1

Το  success story της Food Plus, της εταιρείας που έστησαν ο Γιώργος Τάνες και ο Χρήστος Ιωάννου του ομίλου Αβαξ άρχισε να γράφεται όταν το 2020 έπεφταν οι τίτλοι τέλους για την Pizza Hut στην Ελλάδα.

Ρίχνοντας το βάρος στο έτερο σήμα KFC,  που ανέπτυσσε ως  franchisee της της Yum International SaRL άρχισε να βλέπει τις πωλήσεις από πολύ μικρότερο αριθμό καταστημάτων να μεγεθύνονται και κέρδη στην κάτω γραμμή του ισολογισμού σε αντίθεση με την περίοδο όπου η αλυσίδα πίτσας που την τροφοδοτούσε με ζημιές.

Αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς

Σήμερα, η Food Plus έχοντας αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς με μετόχους πλέον τον Γιώργο Τάνες και τη σύζυγό του Ελλη Ιωάννου, διαχειρίζεται ένα δίκτυο συνολικά 17 ιδιόκτητων εστιατορίων υπό το σήμα KFC.

Ο Γιώργος Τάνες με την σύζυγό του Έλλη Ιωάννου
Ο Γιώργος Τάνες με την σύζυγό του Έλλη Ιωάννου

 

Τα 14 από αυτά βρίσκονται στην Αττική και σε κομβικές περιοχές,  Σύνταγμα, Αμπελόκηποι, Κηφισιά, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Πειραιά, Γλυφάδα, The Mall Athens, Athens Metro Mall, Village Shopping Center (Ρέντης), Escape Center (Ίλιον), Smart Part, River West και τρία στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στα εμπορικά κέντρα  Mediterranean Cosmos και One Salonic, καθώς και στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Παρουσία και στο Ελληνικό

Μέσα στο 2023 άνοιξαν τα KFC στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Σμύρνη και το Χαλάνδρι. Για το 2024 προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Γέρακα και στη Μεταμόρφωση ενώ προς αναζήτηση βρίσκεται η τοποθεσία για το τέταρτο κατάστημα.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες του mononews κατάστημα του διεθνούς brand θα είναι και στο Ελληνικό ενώ δεν εξετάζει προς το παρόν την επέκταση σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ

Για τη ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου όπου μέσα σε μια τριετία ο αριθμός των καταστημάτων έχει υπερδιπλασιαστεί έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ.  Το  επενδυτικό πλάνο της Food Plus από το 2021 μέχρι και το 2023  κατευθύνθηκε τόσο για την ανάπτυξη των νέων καταστημάτων όσο και για τις ανακαινίσεις του παλαιού δικτύου καταστημάτων.

Η αύξηση του τζίρου κατά 62% που εμφάνισε πέρυσι έναντι του 2021 φτάνοντας στα 27,62 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ το 2021, είναι αποτέλεσμα οργανικής ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει δύο φορές ανατιμήσεις 5%, μια το 2022 και μια στις αρχές του 2023.

Αλμα στα καθαρά κέρδη

Σε ό,τι αφορά την περσινή χρήση τα μεικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στα 14,32 εκατ. ευρώ ήτοι στο 51,84% του κύκλου εργασιών, από 9,28 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν το 1,88 εκατ. ευρώ (936.420 ευρώ το 2021), ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 73,57% και ξεπέρασαν το 1,7 εκατ. ευρώ (995.978 ευρώ το 2021).

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν διαμορφωθεί σε 1,9 εκατ. ευρώ έναντι 256.897,08 ευρώ του 2021, ενώ οι υποχρεώσεις της ανέρχονται στο ποσό των 12,3 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 1,9 εκατ. ευρώ ήτοι 18,87% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2021. Από το σύνολο των υποχρεώσεων: α) το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο για αποπληρωμή ομολογιακού δανείου και β) το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ αφορά εμπορικές υποχρεώσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η εταιρεία πήρε βραχυπρόθεσμο δάνειο 2 εκατ. ευρώ μέσα στη χρήση 2023 και θα αποπληρωθεί τον Δεκέμβριο της χρήσης 2024.

Οι προειδοποιήσεις του ορκωτού

Πάντως, παρά το ρεκόρ πωλήσεων και την αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας, ο ορκωτός που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, εφιστά την προσοχή ότι «στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν καταστεί κατώτερα του ημίσεος (1/2) του μετοχικού της κεφαλαίου οπότε συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων το άρθρου 165 του Κ.Ν 4548/2018.

Επιπρόσθετα το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας την 31 Δεκεμβρίου 2022 υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Όπως αναφέρεται στη σημείωση 1.1 του προσαρτήματος, η Διοίκηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών της και τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της. Οι μέτοχοι της Εταιρείας προτίθενται να υποστηρίξουν οικονομικά τη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας και θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε η Εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της χωρίς να τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση η ικανότητα της αναφορικά με τη συνέχιση των εργασιών της. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

Διαβάστε επίσης

JD Sports: Η πτώχευση της ολλανδικής θυγατρικής, η Cosmos Sport και οι ισορροπίες στην ελληνική αγορά

Το «δόγμα» του Γιάννη Μασούτη για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Γλάρος: Άλμα στις πωλήσεις, «ψαλίδι» στο προσωπικό για τη χαρτοβιομηχανία της Σκλαβενίτης