ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και η πληροφορική βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη χώρα μας λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας.
Πρόσφατη έρευνα της ΕΥ δείχνει ότι το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής με την έλλειψη να εντοπίζεται σε προγραμματιστές, υπεύθυνους έργων πληροφορικής, ειδικούς της κυβερνοασφάλειας και αναλυτές μεγάλων δεδομένων (big data).
Άνθρωποι του κλάδου πληροφορικής αναφέρουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει ήδη από τα σχολικά χρόνια, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει ο σωστός προσανατολισμός προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά και πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Με τον κλάδο της πληροφορικής να παραμένει στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια, ειδικοί δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες ενώ ήδη πολλοί στρέφονται σε εναλλακτικές, όπως η πρόσληψη ειδικών από το εξωτερικό.
Πρόσφατη έρευνα επίσης δείχνει ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην αγορά εργασίας περίπου 6.000 επιστήμονες από τον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (TΠΕ). Ωστόσο άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση για υπερβαίνει τους 8.000 με προοπτικές αύξησης στις 10.000 στο άμεσο μέλλον.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, οι εξαγορές μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού σε μικρότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, έρχονται να μεγαλώσουν το πρόβλημα, καθώς απορροφούν το εξειδικευμένο προσωπικό τους..
Βέβαια παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται αρκετές φορές και στις ίδιες τις εταιρείες καθώς οι προσφερόμενες αμοιβές δεν είναι ανταγωνιστικές, ωθώντας τους επαγγελματίες να αναζητήσουν ευκαιρίες σε άλλες χώρες ή κλάδους. Παράλληλα πολλοί παραδέχονται ότι λόγω της αμεσότητας και της ταχύτητας, αναζητούν «έτοιμους επαγγελματίες» με αποτέλεσμα κάποια άτομα νεαρής ηλικίας να μην βρίσκουν τελικά τον χώρο ή τις ευκαιρίες που χρειάζονται.
Ωστόσο, ένας κύριος λόγος που υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το brain gain, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Καθώς πολλοί νέοι οι οποίοι έχουν τελειώσει κάτι εξειδικευμένο πάνω στην πληροφορική και την τεχνολογία, προτιμούν να αναζητήσουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό και όπως λένε όσοι ξέρουν, πολύ συχνά τη βρίσκουν.
Τα κενά και οι προσλήψεις
Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι επτά στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στον τεχνολογικό κλάδο (ΤΠΕ), ενώ σχεδόν οι μισές δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.
Παράλληλα οι αριθμοί είναι πιο αποκαρδιωτικοί σε σχέση με την έρευνα της ΕΥ, καθώς όπως αναφέρει ο ΣΕΒ ο κλάδος χρειάζεται 16.000 ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής κάθε χρόνο την ώρα που από τις σχολές βγαίνουν» 8.000, καθιστώντας παράλληλα απαραίτητη την ανάγκη για παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης, με την τεχνητή νοημοσύνη να τρέχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Παράλληλα όμως, σύμφωνα με μελέτη της ManpowerGroup, οι προθέσεις για νέες προσλήψεις στον κλάδο της πληροφορικής στην χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 διακρίνονται από υποτονικότητα. Ειδικότερα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%, μειωμένες σε σχέση με το 2023.
Λύσεις και κίνητρα
Ειδικοί του κλάδου τονίζουν την ανάγκη εύρεσης άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων, κάνοντας έκκληση και στην Πολιτεία να αναλάβει το δικό της κομμάτι των ευθυνών.
Όπως αναφέρουν, θα πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερα προγράμματα πρακτικής άσκησης σε εταιρείες πληροφορικής για φοιτητές, προσφέροντας εμπειρία και επαφή με το επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ μια λύση που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και εδώ έχουν γίνει μόνο κάποια μικρά βήματας είναι η Διοργάνωση εργαστηρίων και διαγωνισμών σε ψηφιακές δεξιότητες για μαθητές και φοιτητές, καλλιεργώντας το ενδιαφέρον για τον κλάδο από νεαρή ηλικία.
Πολλές εταιρείες πληροφορικής έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να τους…στέλνουν απευθείας αποφοίτους ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες οργανώνουν σεμινάρια για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών.
Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τον θεσμό της tech visa, ο οποίος διευκολύνει την έλευση ταλέντων υψηλής εξειδίκευσης.
Η ελληνική tech visa θα απευθύνεται σε ιδρυτές startups, επενδυτές νεοφυών εταιρειών και εργαζομένους με υψηλού επιπέδου τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Θα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης.
Η talent visa είναι επίσης μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού. Πρακτικά, θα επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος και έχει ως στόχο τη διεύρυνση της δεξαμενής ταλέντων για τις εδραιωμένες εταιρείες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί