Σχεδόν δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη της μεγάλης οικονομικής απάτης, η πολύπαθη Folli Follie βρίσκεται κοντά στην ενεργοποίηση μιας συμφωνίας που μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.

Έστω και ως μικρότερη οντότητα, με πολύ λιγότερες δραστηριότητες και εμπορικό αποτύπωμα. Εξάλλου, έχει ήδη απολέσει μεγάλο μέρος της χονδρικής δραστηριότητας από τη μαζική φυγή των περισσότερων οίκων μόδας που αντιπροσώπευε (υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει χάσει πάνω από 40 μάρκες μεταξύ των οποίων η Nike, η Calvin Klein, τα καλλυντικά Shisheido, τα αρώματα Dolce & Gabbana, η Ermenegildo Zegna, η Guess Jeans, η γαλλική φίρμα μαγιό Vilebrequin και η Samsonite).

Η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης (term sheet) που επετεύχθη χθες από την συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων ομολόγων σε ελβετικό φράγκο αποτελεί ένα ακόμη βήμα, προς την κατεύθυνση εξυγίανσης. Για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που επιχειρείται, η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζεται από την νέα που ανέλαβε μετά τη δικαστική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει το term sheet να εγκριθεί και από την απαιτούμενη πλειοψηφία των κατόχων ομολόγων που λήγουν το 2019, στην επαναληπτική ψηφοφορία που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διεξαχθεί  μεταξύ 20 Μαρτίου και 30 Μαρτίου. Η χθεσινή ψηφοφορία ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ενώ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και οι κάτοχοι ομολόγων συνολικού ποσού 249.500.000 ευρώ λήξεως 2019 θα ανάψουν με την σειρά τους, το «πράσινο φως» στο term sheet. Στην επαναληπτική ψηφοφορία άλλωστε απαιτείται μειωμένη πλειοψηφία (τουλάχιστον το 33% των συγκεκριμένων ομολογιούχων).

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που παραμένει σχετίζεται με τις περίπου 805.000 μετοχές της Dufry που κατέχει η Folli Follie, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους. Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στην διοίκηση της εταιρείας, άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση επιμένουν πως η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμεύσει τις μετοχές είναι δύσκολο να ανατραπεί. «

Όπως λένε, η άρση της δέσμευσης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Δεν είναι σίγουρο ότι το δικαστικό συμβούλιο θα άρει τη δέσμευση», σημειώνουν χαρακτηριστικά και σπεύδουν να τονίσουν ότι η δέσμευση των μετοχών της Dufry, τη στιγμή που είναι ήδη δεσμευμένα αρκετά ακίνητα της Folli ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ζητούν την πτώχευση της εταιρείας.

Η δέσμευση των μετοχών της Dufry από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ήρθε σε μια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλείσει» και το ζήτημα της αντιδικίας που υπάρχει για τις συγκεκριμένες μετοχές με τον ελβετικό όμιλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είχε βρεθεί και μια συμβιβαστική λύση, η οποία ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων.

Στο μεταξύ, ερωτήματα δημιουργούνται για την απόφαση της νέας διοίκησης να στελεχώσει την Επιτροπή Ελέγχου, με τα ίδια πρόσωπα που καταψηφίσθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εταιρείας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου που εξακολουθεί να διατηρεί την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου.

Συγκεκριμένα, η νέα Επιτροπή Ελέγχου αποτελείται από τους κκ. Γεώργιο Ιωαννίδη του Ιωάννη, μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και Περικλή Δοντά του Νικολάου και Ηλία Πεντάζο του Παναγιώτη, ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου αναμένεται να τεθεί ξανά προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει η στάση που θα κρατήσει αυτή τη φορά η οικογένεια Κουτσολιούτσου.