ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Folli Follie. Και κατ’ επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι, βάσει οργανωμένου σχεδίου, επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».
Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Όχι βέβαια κάποιος τυχαίος, αλλά εκείνος που για σχεδόν 7,5 χρόνια κατείχε το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Δηλαδή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Ήταν τότε 7 Μαΐου του 2018 και μόλις είχε αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ των αποκαλύψεων για τη μεγαλύτερη απάτη που είχε στηθεί, στη σύγχρονη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική ιστορία του τόπου.
Ο μονάκριβος γιoς της οικογένειας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ιδρυτή και βασικού μετόχου της «τρελής τρέλας», όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα Ελληνικά το όνομα Folli Follie, αποφάσισε να τοποθετηθεί. Ενώ λοιπόν η… φωτιά της υπόθεσης έτρεχε με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνονται οι φλόγες στα ξερόχορτα, αυτός, με προσωπική του επιστολή, εκτός από τα προλογικά, τόνιζε ανάμεσα στα άλλα και τα ακόλουθα:
«Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας… Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας, που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας.»
Στα 32,86 εκατ. ευρώ οι ποινές στους αλχημιστές της Folli Follie
Τέτοια ωραία και γλαφυρά από τον υψιπετή και εγωκεντρικό Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων. Πιστεύοντας, ίσως, ότι δεν θα αποκαλυφθεί ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Και ότι, επί της ουσίας, εκείνο που πραγματικά έκανε η Folli, ήταν να πουλάει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς των αγορών. Μέσω της διαχρονικής και εκτεταμένης παραποίησης των οικονομικών στοιχείων. Δίκην αλχημιστών του Mεσαίωνα, που επιζητούσαν να μετατρέψουν κοινά και ευτελή μέταλλα σε χρυσό.
Πέραν του Τζώρτζη, βέβαια, και από πλευράς της ίδιας της εταιρείας υπήρξαν ανακοινώσεις, που ήταν σαν να έλεγαν ότι την «πυροβολούν οι κακοί».
Στις 4 Μαΐου του 2018, πρώτη μέρα που η αγορά πληροφορήθηκε για την έκθεση-ρουκέτα του αμερικανικού Fund QCM, η Folli Follie έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες. Για τα οποία μάλιστα θα ζητούσε να βρει το δίκιο της με άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη… Η επιτομή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, γαρνιρισμένης με ισχυρές δόσεις θράσους. Κάτι που αποδείχθηκε από τις σεισμικές αποκαλύψεις για την αμαρτωλή εταιρεία.
Όλα αυτά, όμως, αποτέλεσαν τον «καμβά» για το τρίτο «κύμα» προστίμων που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διαμορφώνοντας τον μέχρι τώρα συνολικό λογαριασμό για τα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς, στα 32,86 εκατ. ευρώ, για όλους του εμπλεκομένους στο μεγάλο σκάνδαλο. Με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να έχει την δεσπόζουσα θέση στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, τα οποία έχουν και ποινικές συνέπειες.
Στην παρούσα φάση, η νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε 2,5 εκατ. ευρώ πρόστιμο στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και άλλες 500.000 ευρώ στην εταιρεία, για εκείνες τις… καθησυχαστικές δηλώσεις του Μαΐου του 2018.
Ποιος θα βρει τον Κινέζο που απολύθηκε κι έφυγε;
Όμως εκείνος που τώρα «εισέπραξε» το μεγαλύτερο πρόστιμο (5 εκατ. ευρώ) είναι ο Kινέζος διευθυντής και μέλος στα Δ.Σ των θυγατρικών της Folli στην Ασία, με το όνομα Τσιου Τσιουέν Λo. Είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται από την Κεφαλαιαγορά, βαρυνόμενος με το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, εξ αιτίας των πλασματικών στοιχείων στην οικονομική χρήση του 2018. Οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι ο Kινέζος Διευθυντής, μαζί με άλλους, φιλοτεχνούσαν μια σειρά από πλαστά στοιχεία που διόγκωναν τα μεγέθη των Folli. Mε την γνώριμη, πλέον, πρακτική του «γύρω-γύρω όλοι» και φτάνοντας να εκδίδουν πλαστά εμβάσματα, όπως αυτό στο όνομα… Πουτσίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσιού Τσιουέν Λο έχει… απολυθεί από τα Folli και προφανώς έχει φροντίσει να χαθεί στην χαοτική Κίνα. Όπου, καταφανώς, για να πιστοποιηθεί η ταυτοπροσωπία, είναι ένα εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο από το να μετρήσεις τους κόκκους της άμμου σε μια παραλία… Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον απίθανο να φτάσει ποτέ στα χέρια του… Λo, το ειδοποιητήριο για το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και να δεχτεί μάλιστα ο ίδιος να αποκαλύψει το τι γινόταν στην Ασία. Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος άλλος που του μοιάζει και δεχτεί να «παίξει» έναν τέτοιο ρόλο, όπως σκωπτικά λέγεται στη αγορά…
Οι Κουτσολιούτσοι και τα γενέθλια της αμαρτωλής εταιρείας
Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι την μερίδα του λέοντος από τα πρόστιμα της Κεφαλαιαγοράς, την έχει «εισπράξει ο 75χρονος σήμερα Δημήτρης Κουτσολιούτσος και είναι 11,24 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο γιoς του, Τζώρτζης, με 8,74 εκατ. ευρώ και η σύζυγός του, Καίτη με 220.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πρόστιμα έχουν επιμεριστεί σε άλλα 8 φυσικά πρόσωπα και στην ίδια την εταιρεία.
Το εκπληκτικό είναι, ότι αν και έχουν συμβεί όλα αυτά, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εξακολουθεί να παραμένει μέχρι σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli, όπου ο πατέρας του εξακολουθεί να είναι ο βασικός μέτοχος. Αν τα ακούσουν αυτά στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον θα το θεωρήσουν επιστημονική φαντασία… Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια και η ισχύουσα νομοθεσία το επιτρέπει.
Συμπτωματικά, τούτες τις μέρες, η Folli Follie έχει τα χρηματιστηριακά της γενέθλια. Μπήκε στο «ναό του χρήματος» στις 29 Οκτωβρίου του 1997. Όχι από τη μεγάλη, αλλά από τη… μικρή πύλη εισόδου. Δηλαδή από την Παράλληλη Αγορά, που απευθυνόταν, τότε, σε μικρότερες εταιρείες και είχε ελαστικότερες προϋποθέσεις εισαγωγής, σε σύγκριση με αυτές της Κύριας Αγοράς. Στο ξεκίνημά της, είχε χρηματιστηριακή αξία που ισοδυναμούσε με 30,9 εκατ. ευρώ. Άλλαξε επίπεδο από το 2010, όταν το εταιρικό σχήμα μεγάλωσε με την εξαγορά των ΚΑΕ αλλά και της σαφώς μικρότερης Elmec.
Tα πορίσματα των ερευνών δείχνουν ότι, από το 2001, είχε μπει σε εφαρμογή το κόλπο των παραποιημένων ισολογισμών. Στοχεύοντας στο να φουσκώνονται τα οικονομικά μεγέθη, να εμφανίζονται εικονικά κέρδη, να ανεβαίνει η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας και, εν τέλει, να πουλιούνται ευκολότερα «πακέτα» μετοχών από το βασικό μέτοχο… Τον Ιούνιο του 2014, η Folli είχε φτάσει να αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή… 7.343% πιο πάνω από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
Έκτοτε όμως, άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα, για να βρεθεί, στα τέλη του 2017, στα 1,27 δισ. ευρώ.
Όταν, στις 4 Μαΐου του 2018, άρχισε να αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν στα 1,03 δισ., για να βρεθεί τελικά, στις 24 Μαΐου, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης πριν από την αναστολή, στα 321,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έσκασε και το «κανόνι» για τα ομολογιακά δάνεια των περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Οι τελευταίες ποινές για χειραγώγηση της αγοράς, δείχνουν ότι αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν είχε «παγώσει» άμεσα η διαπραγμάτευση της μετοχής. Όμως η τότε Διοίκηση Γκότση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έκρινε διαφορετικά. Άφησε τη μετοχή να «παίζει» επί 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και τον Κουτσολιούτσο να λέει τα δικά του…