Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Με τον χρόνο για την έκδοση του πορίσματος της PwC να μετρά αντίστροφα και τον «οικονομικό θάνατο να παραμονεύει», η διοίκηση της Folli Follie φέρεται να ολοκλήρωσε την πώληση του ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, έναντι τιμήματος άνω των 15 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον αγοραστή, ο οποίος παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος, να έχει καταθέσει ήδη στα ταμεία ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω κίνηση λέγεται πως έχει τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων και αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην ασθμαίνουσα ρευστότητα, μετά την πώληση του ελικοπτέρου, το οποίο φέρεται να πέρασε στον έλεγχο γνωστού Έλληνα επιχειρηματία από τον χώρο της μόδας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli Follie αναμένεται να ενισχυθούν σύντομα και από τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που θα λάβει –εκτός απροόπτου- ως μέρισμα από τη συμμετοχή της στην Dufry. Τις επόμενες μέρες έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του ελβετικού ομίλου, προκειμένου να εγκρίνει την μερισματική πολιτική και στη συνέχεια θα διανεμηθεί το μέρισμα.
Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση και τους ομολογιούχους να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης εξυγίανσης. Αυτή, φέρεται να είναι η 21η Μαΐου. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά το εγχείρημα διάσωσης υπογραμμίζουν πως όλοι εργάζονται προκειμένου να φθάσουν το γρηγορότερο δυνατό στην κατάθεση της αίτησης, ωστόσο θεωρούν πως η χάραξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος είναι παρακινδυνευμένη.
Και αυτό γιατί όπως λένε υπάρχουν ακόμη πολλά μέτωπα ανοιχτά, όπως το πόρισμα της PwC, η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 41 εκατ. ευρώ, η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από την πλειονότητα των ομολογιούχων που μπορεί να τινάξουν ανά πάσα στιγμή στον «αέρα» όλο το εγχείρημα διάσωσης. Δεν κρύβουν πως ακόμη και η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το 60% των ομολογιούχων δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη και υπενθυμίζουν πως η συμφωνία έγινε με το 27% των ομολογιούχων.
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις έχει το πολυσυζητημένο πόρισμα της PwC, το οποίο θα αποκαλύψει την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. «Χωρίς το χαρτί της PwC, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία άλλη διαδικασία», σημειώνουν χαρακτηριστικά από το στρατηγείο της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο, προσθέτοντας πως είναι «η αφετηρία των επόμενων εξελίξεων. Όσο καθυστερεί, όλα είναι σε μια λανθάνουσα κατάσταση».
Στο μεταξύ, αρκετή δυσαρέσκεια εκπέμπεται από το στρατηγείο της Folli Follie για τις παχυλές αμοιβές των συμβούλων που επιστρατεύθηκαν για να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει καταβάλει περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα οποία κύκλοι της Folli θεωρούν δεν αντιστοιχούν στην εργασία που έχουν προσφέρει, αλλά και στα βασικά ζητούμενα που ήταν η εξεύρεση επενδυτή και η επίλυση του προβλήματος.
Συνολικά, από τον περασμένο Μάιο όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος των ατασθαλιών της οικογένειας Κουτσολιούτσου εκτιμάται πως έχει «κάψει» ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Το «καυτό» παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» και την παραίτηση του Παναγιώτη Αλεξάκη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναστάσιος Φράγκου (CEO Folli Follie): «Δεν θέλω να πάω φυλακή για κανέναν Κουτσολιούτσο»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τσίπρας «λεκιάζει» τις τραπεζικές μετοχές και βάζει φρένο στο χρηματιστηριακό ράλι ανόδου