Συστάσεις για επιτάχυνση της «παγωμένης» ανάκρισης για τη Folli Follie απηύθυναν στην αρμόδια ανακρίτρια τόσο ο επόπτης της, εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου όσο και ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών Γεώργιος Γρίβας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, από τις αρχές Μαρτίου, πριν δηλαδή από τη μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, ο επόπτης των ανακριτών του Πρωτοδικείου Παναγιώτης Αθανασίου διαπίστωσε ότι η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση της οικονομικής κατάρρευσης της Folli Follie, βρισκόταν κυριολεκτικά στο μηδέν.

Δεκαέξι μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στην 35η τακτική ανακρίτρια (όταν ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και εμπλεκόμενους στο οικονομικό σκάνδαλο) και τέσσερις μετά τη διαβίβαση και της δεύτερης δικογραφίας (με  τη νέα ποινική δίωξη για ακόμα βαρύτερες κατηγορίες), δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ανακριτική ενέργεια.

«Ούτε ένας μάρτυρας δεν έχει καταθέσει»

Παρά την πάροδο τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, οπότε και ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τη λειτουργία των δικαστηρίων, η ανακρίτρια, όχι μόνο δεν είχε είχε εξετάσει ούτε ένα μάρτυρα, αλλά ούτε καν είχε αποστείλει κλήσεις για κατάθεση.  Ούτε λόγος φυσικά να γίνεται για κλήση σε απολογία των κατηγορουμένων. Αυτή η ανακριτική πράξη θα είναι η τελευταία και ο χρόνος που θα συμβεί είναι αδύνατο ακόμα και να εκτιμηθεί με τους αργούς ρυθμούς της ανάκρισης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο επόπτης των ανακριτών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας φέρεται να επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της διοίκησης και να είχαν μία εκτενή συζήτηση όχι μόνο για την καθυστέρηση στην ανάκριση της Folli Follie αλλά και για άλλες δικογραφίες που παραμένουν επί μήνες στα ανακριτικά γραφεία.

Ο κ.Αθανασίου και ο κ.Γρίβας συμφώνησαν πως η τρέχουσα περίοδος, με την υπολειτουργία των δικαστηρίων, δίνει μία καλή ευκαιρία σε όλους τους ανακριτές να «τρέξουν» τις υποθέσεις τους.

Δίκες δεν γίνονται (πλην ελαχίστων αυτοφώρων) άρα οι δικαστές δεν ανεβαίνουν σε έδρα, η άσκηση νέων διώξεων σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες έχει «παγώσει», άρα οι ανακριτές δεν χρεώνονται νέες δικογραφίες (πλην αυτές των αυτόφωρων αδικημάτων), υπηρεσίες και συχνή παρουσία στα δικαστήρια δεν έχουν…

Συνεπώς, οι ανακριτές έχουν άπλετο χρόνο να μελετήσουν τις υποθέσεις τους, να προγραμματίσουν τις ενέργειες τους, να υποβάλουν όσα αιτήματα μπορούν ηλεκτρονικά, να ετοιμάσουν κλήσεις σε μάρτυρες, να συντάξουν κατηγορητήρια σε όσες δικογραφίες είναι ώριμες για απολογίες κατηγορουμένων.

Τόσο ο επόπτης των ανακριτών, εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου, όσο και ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου Γεώργιος Γρίβας φέρονται να έχουν ήδη υπομνήσει προφορικά στους ανακριτές την ανάγκη να εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά αυτή τη δύσκολη περίοδο και, μη έχοντας φόρτο εργασίας, να ασχοληθούν με τις δικογραφίες που έχουν χρεωθεί ώστε όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, να είναι πανέτοιμοι για τις ενέργειες τους.

Δυο χρόνια μετά τον «κεραυνό» της QCM

Σε ένα μήνα συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM) για τη Folli Follie που “έπεσε σαν κεραυνός” στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό χώρο.

Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού hedge fund (που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 4 Μαϊου του 2018) για παραποιημένα οικονομικά στοιχεία που προσέδωσαν στην Folli Follie μια εικονική εμπορική δύναμη, οδήγησαν στη διενέργεια έρευνας από την Οικονομική Εισαγγελία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 ασκήθηκε η πρώτη ποινική δίωξη. Κατηγορούμενοι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος και ο γιος τους και 11 μέλη της τότε διοίκησης της εταιρείας, για κακουργηματική απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 Ένα χρόνο μετά, ασκήθηκε η δεύτερη –ακόμα πιο βαριά- ποινική δίωξη.

Ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται πλέον και ως συνιδρυτές μιας εγκληματικής οργάνωσης που πλαστογραφούσε τραπεζικά στοιχεία για να χειραγωγήσει την αγορά.

 Με τη δεύτερη δίωξη, πατέρας και γιος κατηγορούνται συνολικά για τρία κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς) ενώ η σύζυγος Κατερίνα Κουτσολιούτσου για ένα (χειραγώγηση).

Συνολικά, 16 πρόσωπα διώκονται σε αυτό το δεύτερο σκέλος της μεγάλης υπόθεσης. Εκτός από την οικογένεια, η ποινική δίωξη αφορά στον επικεφαλής, την υπεύθυνη οικονομικών και έναν υπάλληλο στη θυγατρική του Ομίλου της Folli Follie στην Ασία  και τον Ελληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, έναν υπάλληλο της εταιρείας και όλα τα μέλη του Δ.Σ., την περίοδο 2016-2017, τα οποία φέρονται να ενέκριναν τις ενοποιημένες ψευδείς οικονομικές καταστάσεις.

Κατά περίπτωση κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για κακουργηματική πλαστογραφία, ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία και για χειραγώγηση αγοράς.

Μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβρη, η 35η τακτική ανακρίτρια Αθηνών φέρεται να έλεγε στους ανωτέρους της ότι δεν είχε προχωρήσει την ανάκριση διότι ανέμενε και τη δεύτερη δικογραφία της υπόθεσης (αυτή για την εγκληματική οργάνωση).

Αλλά κι όταν παρέλαβε και τη δεύτερη δικογραφία, πριν από τέσσερις μήνες και πάλι δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι στους ρυθμούς της ανάκρισης.

Πλέον και η 35η τακτική ανακρίτρια (όπως όλοι οι ανακριτές στην Ευελπίδων) έχει τις οδηγίες του επόπτη και του προϊσταμένου της και καλείται να αποδείξει ότι η πρωτόγνωρη περίοδος των μέτρων που όλοι βιώνουμε, δεν είναι περίοδος διακοπών για τους δικαστές.