ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Παιχνίδια σε βάρος της Folli Follie φέρονται να παίζουν ορισμένα από τα στελέχη της παλαιάς διοίκησης. Παρ’ ότι έχουν αντικατασταθεί εδώ και καιρό λέγεται πως εξακολουθούν να εμφανίζονται καθημερινά στα γραφεία της εταιρείας και να προωθούν την προσωπική τους ατζέντα, όπου μπορούν, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στην εταιρεία που μάχεται για την επιβίωσή της.
Στο «στόχαστρό» τους έχουν μπει οι σχέσεις της εταιρείας με τους διεθνείς οίκους μόδας. Λέγεται μάλιστα πως δεν έχουν σταματήσει στιγμή να αμφισβητούν την ικανότητα της Folli να ανταποκριθεί στις συνεργασίες της και την ίδια προωθούν τους ίδιους ως τους καταλληλότερους συνεργάτες. Στα στελέχη αυτά έχουν ασκηθεί και ποινικές διώξεις ενώ έχει δεσμευθεί και η ακίνητη περιουσία τους.
Επικαλούνται μάλιστα την εμπειρία και την καλή σχέση που έχτισαν μαζί τους σε παλαιότερες εποχές, διαχωρίζοντας την θέση τους από την αμαρτωλή περίοδο Κουτσολιούτσου. Βγάζουν με άλλα λόγια «την ουρά τους απ’ έξω», με στόχο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Κανείς δεν ξέρει πόσο επιτυχημένο είναι αυτό το «lobbying» και πόσο οι ξένοι ακούνε όσα τους λένε, ωστόσο είναι σίγουρο πως όλο αυτό γίνεται στην πλάτη της Folli.
Από την άλλη πλευρά, ερωτήματα εγείρει η στάση της νέας διοίκησης που αφήνει όλο αυτό να συμβαίνει γύρω της και να μην λαμβάνει δραστικά μέτρα για να το σταματήσει.
Έπρεπε όπως λένε κάποιοι να έχει αντιληφθεί τι γίνεται και να τους απομακρύνει.
Να σταματήσει τη ζημιά και να προστατεύσει την εταιρεία, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για τέτοιες υπονομευτικές τακτικές.
Ακόμη και τώρα, υπογραμμίζουν θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στείλει ηχηρό σήμα, πως δεν θα επιτρέψει πρακτικές που λειτουργούν σε βάρος της Folli.
Πως δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, κόβοντας τον «βήχα» σε όποιον πράττει διαφορετικά.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι αρκετά κρίσιμες για την προσπάθεια διάσωσης της Folli, και σίγουρα τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν.
Το πρόστιμο
Την ίδια ώρα ένα πρόστιμο από το Κέντρο Έλεγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έρχεται να θέσει νέα εμπόδια στην προσπάθεια διάσωσης της αμαρτωλής Folli Follie.
Το πρόστιμο έρχεται να καταδείξει πως οι διοικητικές «αμαρτίες» της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν έχουν τέλος.
Για την ακρίβεια το Κέντρο Έλεγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων σε φορολογικό έλεγχο που διενήργησε στη Folli Follie για τη χρήση 2012 βεβαίωσε παραβάσεις σχετικές με ενδοομιλικές τιμολογήσεις (transfer pricing) και επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν και άλλες παραβάσεις για την ίδια χρήση.
Το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση της Folli Follie, η οποία δρομολόγησε τις διαδικασίες της ενδικοφανούς προσφυγής, αμφισβητώντας τα ευρήματα του ΚΕΜΕΕΠ. Με την υποβολή της προσφυγής ρυθμίσθηκε και το 50% του προστίμου.
Πηγές θεωρούν πως τα επιβαρυντικά ευρήματα της χρήσης του 2012 θα επαναληφθούν και σε άλλες χρήσεις.
Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, ήτοι διαπιστωθεί ότι και οι λοιπές χρήσεις της Folli Follie βρίθουν από παραβάσεις σχετικές με transfer pricing, τότε η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες «φορό – καμπάνες» που θα καταστήσουν πολύ πιο δυσχερή τη διάσωση της.
Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι το εάν η PwC, η οποία έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 της εταιρείας, έχει αναλάβει να εκδώσει και το φορολογικό πιστοποιητικό της εισηγμένης για το 2017.
Υπενθυμίζεται πως η PwC έχει εντοπίσει λογιστικές διαφορές στον ισολογισμό της μητρικής Folli Follie και συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει αποκλίσεις 80 -90 εκατ. ευρώ, από μεγέθη που αφορούσαν σε άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και απαιτήσεις, που δεν τεκμηριώνονταν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»