Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συζήτηση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας της κύριας αίτησης που έχει καταθέσει η εταιρεία Folli Follie, αλλά και οι αιτήσεις που κατέθεσαν τα προηγούμενα 24ωρα η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη (Καίτη) Κουτσολιούτσου, για την προστασία τους έναντι των πιστωτών τους. Η εταιρεία ζητεί παράλληλα, μέχρι την έκδοση της απόφασης, να παραταθεί για ένα ακόμη δίμηνο (το τετράμηνο είναι το ανώτατο διάστημα) η προσωρινή διαταγή με την οποία προστατεύεται μέχρι τώρα. Μάλιστα, η απόφαση για το θέμα της παράτασης αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων, δηλαδή της εταιρείας Folli Follie και της Folli Follie Συμμετοχών, έκαναν στο δικαστήριο 825 εργαζόμενοι της εταιρείας, ομολογιούχοι, αλλά και θυγατρικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι και η εταιρεία FF Group Finance Luxembourg.
Κύριοι παρεμβαίνοντες στην υπόθεση είναι οι τράπεζες, στους οποίους η εταιρεία οφείλει 47 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλευρό των τραπεζών βρίσκονται επίσης δικηγόροι που εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τον ΕΦΚΑ.
Χρέη και στον ΕΦΚΑ
Οπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ, μέχρι πρόσφατα η εταιρεία Folli Follie εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις της, αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,56 εκατ. ευρώ.
Οι δικηγόροι της Folli Follie αντέτειναν ότι έχουν κάνει ήδη διακανονισμό.
Ιστορίες για άγνωστους επενδυτές
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι οφειλές της συνολικά, με βάση στοιχεία του Μαΐου, ανέρχονται σε 532 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς τις τράπεζες. Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι οι οφειλές της Folli Follie προς τις τράπεζες είναι ένα μικρό ποσοστό των συνολικών οφειλών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της εταιρείας είναι προς θυγατρικές εταιρείες και άλλους δανειστές.
Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της εταιρείας κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη βιασύνη» των τραπεζών, με στόχο την εκποίηση του βασικού περιουσιακού της στοιχείου (σ.σ. της συμμετοχής στα Αττικά Πολυκαταστήματα), η οποία θα ήταν και το μεγάλο της όπλο στην προσπάθειά της να κάνουν μια νέα αρχή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δικηγόροι της εταιρείας αναφέρθηκαν στη δήλωση του Κ. Λαμπρόπουλου των Attica Stores, ο οποίος δήλωσε ανοικτά το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του ποσοστού της Folli Follie στα Πολυκαταστήματα, λέγοντας, όμως, ότι υπάρχει άλλος υποψήφιος, Έλληνας, επενδυτής ο οποίος προσφέρει 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της Folli Follie, o εν λόγω επενδυτής θέτει, όμως, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση τη συμμετοχή της Folli Follie στο εγχείρημα.
«Αν εκποιηθεί η συμμετοχή στο Attica, θα φύγει ο επενδυτής. Είναι η προμετωπίδα της εταιρείας σε αυτήν την προσπάθεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι της εταιρείας.
Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες ζητούν να απορριφθεί η προσφυγή και να μη δοθεί παράταση και κατά περίπτωση υποστήριξαν:
- Ότι η Folli Follie δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει με σαφήνεια της οικονομική της κατάσταση
- Ότι δεν είναι δυνατό το δικαστήριο να πιθανολογήσει την ευδοκίμηση των διαπραγματεύσεων και την ευδοκίμηση του σχεδίου εξυγίανσης, όταν η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει με σαφήνεια την οικονομική της κατάσταση
- Κατά περίπτωση ζήτησαν να εξαιρεθούν από τους πιστωτές για τους οποίους ισχύει η προστασία.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των ομολογιούχων υποστήριξε πως οι τράπεζες δεν χάνουν τα δικαιώματά τους αν υπάρξει παράταση δύο μηνών.
Ο δικηγόρος της FF Group Finance Luxembourg, επίσης, ανέφερε συγκεκριμένα ότι μόνο το 8% του δανεισμού της Folli Follie προέρχεται από τράπεζες, ενώ το 92% του δανεισμού της προέρχεται από θυγατρικές. Τα δάνεια που έχει πάρει η Folli Follie από την FF Group Finance Luxembourg ανέρχονται σε 249 εκατ. ευρώ.
Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι
Ο δικηγόρος των εργαζομένων ανέφερε από την πλευρά του πως 825, και ακόμη 400 εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τις εξουσιοδοτήσεις για να παραστούν στη σημερινή διαδικασία, πληρώνονται μέχρι στιγμής κανονικά και πως αν δεν υπάρξει προστασία της εταιρείας θα μείνουν χωρίς δουλειά.