Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος διάσωσης της Folli Follie επικρατεί από χθες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο.
Η έγκριση των βασικών όρων του σχεδίου αναδιάρθρωσης από τους κατόχους ομολόγων Eurobonds (ομόλογα λήξεως 2019) συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εξυγίανσης της πολύπαθης επιχείρησης, η οποία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, μετά την αποκάλυψη της «μεγάλης απάτης» που φέρεται να ενορχήστρωσαν οι βασικοί μέτοχοι πριν από περίπου δυο χρόνια. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου δυο εβδομάδες, η έγκριση του σχεδίου από τους κατόχους ομολόγων Swissbonds (λήξεως 2021)
Πηγές προσκείμενες στη νέα διοίκηση, η οποία ανέλαβε τα ηνία μετά τη δικαστική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επισημαίνουν πως πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των τελικών όρων του σχεδίου, ώστε στη συνέχεια να επικυρωθεί από τους ομολογιούχους και να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Η οριστικοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα προχωρήσει χωρίς πρόβλημα, με δεδομένο πως έχει εξασφαλισθεί ήδη η συναίνεση στους βασικούς όρους, αλλά και την εκτίμηση πως είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει η διαδικασία.
«Ένας ξαφνικός θάνατος και μια άτακτη πτώχευση δεν συμφέρει κανένα», σημειώνουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Στόχος των εμπλεκομένων πλευρών είναι τα παραπάνω βήματα (οριστικοποίηση συμφωνίας και υπαγωγή στο άρθρο 106 β και δ) να γίνει το συντομότερο δυνατόν, και αφού πρώτα ανοίξουν και πάλι τα δικαστήρια (έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης για τον περιορισμό εξάπλωση του κορονοϊού). Τα περιθώρια για την εταιρεία έχουν στενέψει ασφυκτικά, μετά και το αναγκαστικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Τα επίπεδα ρευστότητας μειώνονται μέρα με την μέρα, καθώς οι πωλήσεις από τα ηλεκτρονικά καταστήματα του ομίλου συνεισφέρουν πολύ μικρό κομμάτι του κύκλου εργασιών.
Οι μετοχές της Dufry
Ερώτημα παραμένει ωστόσο τι θα γίνει με τις περίπου 805.000 μετοχές που κατέχει η Folli Follie στην ελβετική Dufry. Πρόκειται για ένα σημαντικό asset, το μοναδικό άμεσα ρευστοποιήσιμο, το οποίο αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ρευστοποίησή του σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της OpsCo, της νέας εταιρείας που βάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα συνεχίσει την εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie. Το υπόλοιποι θα κατευθυνθεί στην Asset Co, την άλλη εταιρεία που βάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα μεταβιβασθούν τα ακίνητα.
Οι συγκεκριμένες μετοχές έχουν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σε συνέχεια της δέσμευσης αρκετών ακινήτων της εταιρείας αλλά και ακινήτων της οικογένειας των βασικών μετόχων. Η διοίκηση της Folli σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα άρσης της δέσμευσης στο δικαστικό συμβούλιο, -κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το έχει πράξει ήδη-, και αισιοδοξεί πως θα πετύχει μια θετική απόφαση, με δεδομένη την πρόοδο της διαδικασίας εξυγίανσης.
Εξάλλου, όπως λένε πηγές από τα κεντρικά της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο πέρα από τους μετόχους, διακυβεύονται και περίπου 800 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση σε ιστορικά χαμηλά της αξίας των μετοχών του ελβετικού κολοσσού, λόγω της κρίσης του κορονοϊού δημιουργεί προβληματισμό καθώς δυσκολεύει την προσπάθεια. Σύμφωνα με την χθεσινή εικόνα της μετοχής, η αξία τους ανέρχονταν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, όταν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ήταν περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Πηγές που γνωρίζουν υπογραμμίζουν θεωρούν πως παρ’ ότι αποτελεί εμπόδιο μπορεί να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η εξυγίανση. Ποια είναι αυτή; Πολύ απλά να ρευστοποιούν σταδιακά τις μετοχές, όταν αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει η αξία τους.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πολύπαθη εταιρεία, η οποία δίνει μάχη να κρατηθεί όρθια και να αποφύγει την κατάρρευση.