• Business

    Folli Follie: Επενδυτές και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δηλώνουν δικαιωμένοι με το αποτέλεσμα της δίκης

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Απόλυτα ικανοποιημένοι και «φανερά δικαιωμένοι» με το αποτέλεσμα της πολύκροτης δίκης της Folli Follie, που ολοκληρώθηκε πρωτόδικα την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, είναι οι επενδυτές που παρίσταντο στην ποινική δίκη, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρουν στο mononews κύκλοι της ιδίας.

    «Οι δικηγόροι σήκωσαν το βάρος υποστήριξης της κατηγορίας, αυτό της χειραγώγησης της αγοράς μέσω των ψευδών οικονομικών καταστάσεων, και της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης» αναφέρουν αποκλειστικά στο mononews οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν «Είναι δικαιωμένοι γιατί το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπήρξε χειραγώγηση της αγοράς, οδηγήθηκε σε καταδίκες, ενώ ακόμη και όσοι αθωώθηκαν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον σκόπελο της Διοικητικής Δικαιοσύνης και των προστίμων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και αυτό γιατί η απαλλαγή τους βασίστηκε στην έλλειψη δόλου, αναγνωρίζοντας ότι όντως υπήρξε χειραγώγηση, ενώ σε επίπεδο διοικητικών κυρώσεων δεν απαιτείται η ύπαρξη δόλου, αρκεί και η αμέλεια, για την επιβολή τους».

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «είναι ικανοποιημένες για την έκβαση της δίκης, ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ετών για την προστασία των επενδυτών και την καταστολή παραβατικών συμπεριφορών».

    Νίκος Σακκάς: Κανένας επενδυτής δεν πίστευε ότι εάν προσέφευγε στη δικαιοσύνη θα αποζημιωνόταν

    Ωστόσο, εξίσου ικανοποιημένος με την έκβαση της δίκης της Folli Follie, δηλώνει και ο δικηγόρος Νίκος Σακκάς, που εκπροσώπησε τους 19 μικρομετόχους που παρίσταντο στην ποινική δίκη.

    «Αυτή η υπόθεση έχει μέσα της μία προσωπική επαγγελματική και επιστημονική μου επιτυχία: την αναγνώριση της δυνατότητας να τελεστεί αδίκημα απάτης στον χρηματιστηριακό χώρο και μέσω των χρηματιστηριακών συναλλαγών και ανακοινώσεων. Επί σαράντα χρόνια τα ποινικά δικαστήρια αρνούνταν να αποδεχθούν ή δεν ήταν ποτέ στο ακροατήριο πλήρως στοιχειοθετημένη νομικά και αποδεδειγμένη, με επαρκή στοιχεία, μία ποινική δικογραφία με κατηγορία για απάτη στο χρηματιστήριο, μέσω Εταιρικών Ανακοινώσεων ή και Δημοσίευσης Ανακριβών ή Παραποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων, βάσει των οποίων παραπλανήθηκαν επενδυτές και υπέστησαν εν τέλει κεφαλαιακές απώλειες.

    Μέχρι τώρα δε μπορούσε ποτέ να αποδειχθεί, ούτε να γίνει δεκτό νομικά ότι υπήρχε, γιατί όσοι ζημιώνονταν στο χρηματιστήριο δεν αναλάμβαναν ποτέ την πρωτοβουλία να στραφούν ποινικά εναντίον των υπαιτίων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σακκάς τονίζοντας ότι για πρώτη φορά 25 επενδυτές παρίσταντο στο δικαστήριο και τις ποινικές διαδικασίες, ισχυριζόμενοι ότι υπέστησαν τη ζημία αποκλειστικά και μόνο από την απάτη και πλάνη στην οποία έπεσαν από τη δημοσίευση των ανακριβών οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie.

    Στη συνέχεια ο κ. Σακκάς ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής κανένας επενδυτής στις τόσες καταστροφές που υπέστη το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα στον χρόνο, δεν πίστευε ότι εάν προσέφευγε στη δικαιοσύνη θα αποζημιωνόταν». Ο κ. Σακκάς αισθάνεται άκρως ικανοποιημένος από το συγκεκριμένο επίτευγμα, καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε η απάτη, αναφέροντας ότι στην υποστήριξη της κατηγορίας της απάτης και της πλαστογραφίας δέχθηκε επίσης τη στήριξη των δύο δικηγόρων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Νίκος Σακκάς, δικηγόρος, εκπρόσωπος 19 μικρομετόχων στη δίκη της Folli Follie

    Την ίδια ώρα, ο κ. Σακκάς επισημαίνει ότι στην ποινική δίκη της Folli Follie για πρώτη φορά έγινε χρήση νέων διατάξεων νόμων (σ.σ. άρθ. 40 παρ. 5 του Ν4557/2018, τροπ. 2021), σύμφωνα με τους οποίους θα δημεύονται υπέρ του δημοσίου τα προϊόντα της νομιμοποίησης που έχουν προέλθει από την τέλεση βασικών αδικημάτων της νομιμοποίησης και στη συνέχεια αφού προχωρήσει η δήμευσή τους, θα αποδίδονται μόνο στους παθόντες, δηλαδή σε εκείνους που έγινε δεκτή η παράστασή τους στην ποινική δίκη, ενώ μετά την ικανοποίηση των παθόντων, ό,τι περισσεύει θα αποδίδεται στο δημόσιο.

    Ένα τρίτο σκέλος που μας επεσήμανε ο κ. Σακκάς αναφορικά με τη δίκη της Folli Follie έχει να κάνει με την κατηγορία της σύστασης  εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σακκάς τόνισε ότι «τα ποινικά αποτελέσματα είναι τα ίδια, σαν να είχαν είχαν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου θα εκτίσουν την ποινή τους με κατ’ οίκον περιορισμό, ο δε γιος θα είναι στη φυλακή, αλλά το ο κατ΄οίκον περιορισμός των Κουτσολιούτσων, θα έχει πάρα πολύ μικρή διάρκεια, γιατί το σπίτι το οποίο θα εκτίσουν την ποινή τους είναι δημευμένο και θα βγει σε πλειστηριασμό. Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγούν στη φυλακή και αυτοί».

    Βαριές ποινές στην αυλαία της πολύκροτης δίκης

    Τις βαρύτατες ποινές της Ελληνικής Δικαιοσύνης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι 5 από τους 11 κατηγορουμένους, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, με την απόφαση των δικαστών να ανατρέπει την εισαγγελική πρόταση, η οποία ήταν εμφανώς ηπιότερη.

    Ειδικότερα, στη φυλακή οδηγήθηκε μόνο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να εκτίσει την ποινή του μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αξιόποινης πράξης για την οποία κηρύχθηκε ένοχος, τη διάρκεια και τη μεθόδευση ενώ κρίθηκε εάν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να διαλέξει παρόμοιες πράξεις. Όσον αφορά στον Δημήτρη και στην Καίτη Κουτσολιούτσου, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους να εκτίσουν την ποινή τους στην κατοικία τους λόγω προχωρημένης ηλικίας.

    Την ίδια ώρα, οι δικαστές δεν έδωσαν αναστολή και στην εκτέλεση της πρωτόδικης καταδίκης του Ιωάννη Μπεγιέτη, ο οποίος παραμένει όλα αυτά τα χρόνια καταζητούμενος και πλέον φυγόποινος. Αντίθετα, εκτός φυλακής θα παραμείνει η Ειρήνη Νιώτη με όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και εγγυοδοσία 10.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο κάθειρξη 17 ετών, στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο κάθειρξη 11 ετών, στην Καίτη Κουτσολιούτσου κάθειρξη 10 έτη, όπως επίσης και στην Ειρήνη Νιώτη 10 έτη, ενώ στον Ιωάννη Μπεγιέτη 15 έτη κάθειρξης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Ενοχοι για πολλά κακουργήματα Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie: Στη φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Στο σπίτι τους θα εκτίσουν τις ποινές τους ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie-Συνήγορος Δημήτρη Κουτσολιούτσου: «Η έννοια της πλαστογραφίας έγινε κατά απαίτηση των ορκωτών της Ασίας»



    ΣΧΟΛΙΑ