ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα άρθρο για τον υπουργό Δικαιοσύνης: Από το Τόκιο έως την Νέα Υόρκη, άπαντες, κυνηγάνε τα σκάνδαλα – Στην Ελλάδα σχεδόν ξεχάσαμε την Folli Follie
Το νωρίτερο μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο αίτημα πτώχευσης της Folli Follie που κατέθεσαν δύο ομολογιούχοι πιστωτές της εταιρείας, με επικεφαλής τη Valartis International, μέλος του ελβετικού ομίλου Valartis Group.
Ο ελβετικός όμιλος, εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης έχει διαφοροποιηθεί έναντι των υπόλοιπων πιστωτών της FFG, ζητώντας την πτώχευση της ελληνικής εταιρείας.
Το αίτημα εκδικάστηκε χθες, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, έπειτα από δύο αναβολές, ενώ να σημειωθεί ότι oι δύο ομολογιούχοι πιστωτές κατέχουν αθροιστικά ομόλογα 1,5 εκατ. ευρώ εκ των εγγυημένων μετατρέψιμων ομολόγων λήξεως 2019 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA) και ομόλογα 2,5 εκατ. ελβετικών φράγκων εκ των εγγυημένων ομολόγων λήξεως 2021 (εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg II SA).
Κατά τη διάρκεια της εκδίκαση της αίτησης, η πλευρά των ομολογιούχων έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο λογιστικής απάτης από ελληνική εταιρεία ενώ ο πρόεδρος της ομίλου της Valartis Group, Gustav Stenbolt, υποστήριξε πως η FFG βρίσκεται πρακτικά σε πτώχευση και ότι η εταιρεία του ως κάτοχος ομολογιών υφίσταται έναν διαρκή εμπαιγμό αναφορικά με μια λύση εξυγίανσης που αποτελεί απλώς προσδοκία. Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε δε και στις αρμόδιες αρχές εκφράζοντας την απορία του γιατί δεν έχουν προχωρήσει στην οριστική επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.
Την ίδια ώρα οι νομικοί εκπρόσωποι της Folli Follie υποστήριξαν την απόρριψη του αιτήματος πτώχευσης, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει έλθει σε αρχική συμφωνία με το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιούχων της και θα ήταν καταστροφικό εν όψει μιας οριστικής συμφωνίας εξυγίανσης να κηρυχθεί σε πτώχευση.
Επεσήμαναν δε, ότι η Folli Follie εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της, έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία όπως η Links of London, παρότι βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση το βρετανικό δίκαιο, αλλά και η συμμετοχή στη Dufry.
Τέλος για ακόμη μια φορά τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν υπάρχουν προτάσεις χρηματοδότησης από επενδυτικά fund του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.