ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε διαθέσιμα τέτοιου ύψους κονδύλια» ανέφερε ο κ. Καραβίας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση που διοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton, με θέμα «Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού».
Όπως είπε ο κ.Καραβίας σήμερα που διαθέτουμε ρευστότητα και τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χρειαζόμαστε ισχυρά επενδυτικά σχέδια για να τα χρηματοδοτήσουμε.
Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της Eurobank μιλώντας στο το Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε πως: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δις ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών.
Και μάλιστα τόνισε πως οι τράπεζες «δεν είναι ούτε απλοί, ούτε πολύ περισσότερο συγκυριακοί συνεργάτες. Είμαστε σταθεροί εταίροι στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της πιο υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυτής που μπορεί να σταθεί στις ανοιχτές και ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές».
Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να επανέλθει η οικονομία στα επίπεδα του 2019.
Ωστόσο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να μεταμορφώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
«Στη Eurobank έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης» και συμπλήρωσε πως: «Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας»
Λίγες ώρες αργότερα στην εκδήλωση της Eurobank και της Grant Thornton, ο κ. Καραβίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οι τράπεζες έχουμε την τεχνογνωσία, να αξιολογήσουμε επενδυτικά έργα αλλά και τη ρευστότητα για να τα χρηματοδοτήσουμε».
Όπως είπε: τώρα είναι η ευκαιρία, καθώς βιώνουμε χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε σοβαρά επενδυτικά σχέδια και να σπεύσουν να κλειδώσουν αυτά τα χαμηλά επιτόκια. Τονίζοντας πως χρειάζονται αρκετά σοβαρά επιχιερηματικά σχέδια για να απορροφηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα 13δις ευρώ του ταμείου που θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις θα κινητοποιήσουν κεφάλαια 26 με 30δις ευρώ, μέσα από τραπεζική χρηματοδότηση και συνεισφορά ιδίων κεφαλαίων των επενδυτών.
Οι 4 πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης αντανακλούν τις ανάγκες της χώρας, αλλά και τη δυναμική που έχει, συνέχισε ο κ. Καραβίας αναφερόμενος στους κλάδους που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τέτοιοι κλάδοι είναι της ενέργειας, με έντονο ενδιαφέρον τόσο από εγχώρια όσο και από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Ο κλάδος του τουρισμού, με την ανάπτυξη «πράσινου τουριστικού μοντέλου». Ο τομέας των εμπορευματικών μεταφορών καθώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τις κατάλληλες υποδομές. Και ακόμα η ανάπτυξη έργων τεχνολογίας καθώς στην ψηφιοποίηση θα κατευθυνθούν σημαντικοί πόροι του ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε «ευτυχή συγκυρία» τη διασύνδεση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. «Επενδύεις αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και κοινωνική αποδοχή να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Μεταρρύθμιση που για τους ξένους επενδυτές είναι πιο σημαντική από την φορολογία και την ταχύτητα αδειοδότησης- καθώς θέλουν να νιώθουν την ασφάλεια ότι η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου.
– ΕΒΑ: Επεκτείνει έως τις 31 Μαρτίου τα μορατόριουμ πληρωμών – Επιβεβαίωση mononews
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ