ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελπίδες ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να φέρει μια αντίδραση της οικονομίας από το 2021 και μετά και ότι τα κυβερνητικά μέτρα μπορούν να περιορίζουν την ύφεση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που έφερε η πανδημία, εξέφρασαν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, εκπροσωπώντας την βιομηχανία, ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, από την πλευρά του βαθιά πληττόμενου τουριστικού κλάδου, στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.
Όπως είπαν, η ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και παρά την καλή διαχείριση που μέχρι σήμερα έχει κάνει η κυβέρνηση περιορίζοντας την ύφεση κάτω του 10%, οι προκλήσεις και η αβεβαιότητες παραμένουν. Η συζήτηση με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα», πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη, 7 μήνες μετά από την έναρξή της στη χώρα μας, και οι ομιλητές απάντησαν στα ερωτήματα, «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά την πανδημία;», «Ποιες οι ευκαιρίες που έρχονται;» και «Πόσο μεγάλη θα είναι ύφεση;».
Για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο η κατάσταση που ζούμε αποτελεί μια ευκαιρία και μια υποχρέωση μιας ευρύτατης συναίνεσης, καθώς υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης και ομοψυχίας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά και την πανδημία αλλά και στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, καθώς δεν υπάρχουν παραταξιακές και κομματικές διαφορές.
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης, τόνισε, “αποτελεί τη μοναδική μας σωτηρία από οικονομικής πλευράς και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, όπως και η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά”. Σημείωσε πως ό,τι μπορούσε να γίνει δημοσιονομικά για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει γίνει και αυτό αποτυπώνεται στο μετριασμό της ύφεσης, ενώ το κενό που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αναπληρωθεί μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόσθεσε, ότι είναι κρίσιμο, η Ελλάδα να μην περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, – γιατί οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού- αλλά να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε.
Η μοναδική συγκυρία, που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα, δημιουργεί προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα, τόνισε, καθώς η κρίση δίνει μια μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ όπως είπε θα γίνει και ένα ξασκαρτάρισμα με καταλύτη την πανδημία.
«Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίσης: Ελληνοτουρκικών, υγειονομική/πανδημίας, και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας» σημείωσε. «Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί», είπε. «Διαβλέπω» ωστόσο, τόνισε, «μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση».
Φωκίων Καραβίας,: Η απολιγνιτοποίηση από πλευράς επενδυτικού μεγέθους αποτελεί ένα δεύτερο Ελληνικό
Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, τόνισε ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-€7δισ. το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, από -€4δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Η ανεργία επίσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ενώ η ύφεση συνοδεύεται από αποπληθωριστικές πιέσεις.
Τόνισε ότι η επάρκεια ρευστότητας συνδέεται με την απορρόφηση των 32 δισ. από το Recovery Fund και τις άλλες ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. “Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για την σύνταξη ενός καταλόγου μεγάλων έργων, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά έργων υποδομής, που να μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα”.
“Η δυσκολία δεν θα είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων. Η δυσκολία θα είναι να εντοπίσουμε πού θα έχουν οι επενδύσεις το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, για να στηρίξουν βιώσιμα ένα ανώτερο επίπεδο δυναμικού της οικονομίας, και πώς θα ωριμάσουν γρήγορα τα σχέδια, παρακάμπτοντας τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια και διαδικασίες που αποτελούν πάντοτε τροχοπέδη”. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό ότι σημειώνεται πρόοδος στην έναρξη των έργων του Ελληνικού, ένα project που η Eurobank έχει υποστηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά.
Αναφερόμενος στις προοπτικές νέων επενδύσεων, σημείωσε: “Ένα ειδικότερο αλλά σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας δημιουργεί η απόφαση για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης σε μια χώρα που κατεξοχήν βασιζόταν στο λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας. Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια, για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση» δεν οδηγούν μόνο στην αναγκαία συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά παρέχουν και τη δυνατότητα για μια πραγματική παραγωγική μεταμόρφωση και εκσυγχρονισμό γεωγραφικών περιοχών που ήταν έως σήμερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες και ταυτισμένες αποκλειστικά με την ενεργειακή τροφοδοσία της υπόλοιπης χώρας, όπως στην Κοζάνη, στη Φλώρινα ή στην Αρκαδία. Από πλευράς επενδυτικού μεγέθους αποτελεί ένα δεύτερο Ελληνικό και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε επενδυτική ευκαιρία. Είναι πολύ θετικό ότι ήδη 15 μεγάλες επενδύσεις στις παραπάνω περιοχές είναι έτοιμες προς υποβολή”.
Γιάννης Ρέτσος: Η οικονομία δεν αντέχει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς καθημερινού εκβιασμού
Μιλώντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από δω και πέρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πολύ αποφασιστική και αυστηρή τήρηση των μέτρων με πολύ αυστηρές κυρώσεις αλλά και να δοθεί προσοχή στο πώς διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά τα μελλοντικά lockdown, καθώς η οικονομία δεν αντέχει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς καθημερινού εκβιασμού.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, αφού σημείωσε ότι τελικά τα συνολικά έσοδα του 2020 θα είναι στα 4 δισ. ευρώ, και τα έσοδα από το εξωτερικό στα 3 δισ. ευρώ, σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας δύο εξαιρετικά δύσκολα τρίμηνα, το τέταρτο του 2020 και πρώτο του 2021, και θα χρειαστούν και άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά μελλοντικά σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει.
Σημείωσε, ότι, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να ανακάμψει ο τουρισμός με κλειστά τα σύνορα και καραντίνες και ότι πρέπει να αποφασιστεί θεσμικά σε επίπεδο διεθνές, να αντιμετωπιστεί η πανδημία με ανοιχτά σύνορα και κανόνες που θα τηρούνται.
Όπως είπε, το ζητούμενο δεν είναι μόνο το πότε θα ανακάμψει η ψυχολογία του κόσμου για να ταξιδέψει και πάλι, αλλά και σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική βιομηχανία όταν ανακάμψει η ζήτηση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι στον τουρισμό θα δούμε χειρότερες εξελίξεις τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει από το 2022 και μετά.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike