ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
H Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε αναβάθμιση από τη Fitch Ratings μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σε έκθεση που συνέταξε ο οίκος αξιολόγησης τη Δευτέρα προαναγγέλλει αναβαθμίσεις για χώρες της ΕΕ, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, καθώς το πρόγραμμα αναπροσαρμογής της χώρας λήγει τον Αύγουστο, γράφει η Fitch στην τελευταία σύνοψή της για τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο οίκος θεωρεί πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της θα στοχεύσουν σε μια «υβριδική καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτή δεν θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή πίστωσης, όμως θα συνοδεύεται από σημαντικούς όρους πολιτικής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Fitch θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημαίνει θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εν γένει της οικονομίας.
«Κατά την άποψή μας, αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία, ενόψει των δυσμενών συγκυριακών εξελίξεων», σχολιάζεται.
Επίσης, αναφέρεται στην έκθεση, ορισμένες εκ των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναβαθμιστούν τους αμέσως 24 μήνες, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν αναβαθμιστεί οι πιστοληπτικές ικανότητες έξι κρατών: Κύπρου, Ελλάδας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.
Παράλληλα, τρεις χώρες απολαμβάνουν θετικές προοπτικές (outlook), Ανδόρα, Κύπρος και Ελλάδα, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, το outlook για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αρνητικό, εν αναμονή αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ως κινδύνους για τις οικονομίες της Ε.Ε. το υψηλό δημόσιο χρέος και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ θετικά αποτιμάται η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
«Η μείωση του χρέους αποτελεί μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που ενδέχεται να παρεμποδιστεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις του δημόσιου χρέους, με την πάροδο του χρόνου. Η βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ και τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν πρόκληση για τη δυναμική του χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες.
Πέρα από το 2018, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικές προσπάθειες σε αυτές τις χώρες για να θέσουν το χρέος σε σταθερή καθοδική πορεία.
Η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών εκτιμάται ως δύσκολη, δεδομένης της πτώσης της πολιτικής υποστήριξης για τη δημοσιονομική αυστηρότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη τη Δυτική Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι το από τον Οκτώβριο του 2017 ο οίκος έχει προβεί σε έξι αναβαθμίσεις χωρών της περιοχής, βελτιώνοντας τη βαθμολογία του για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ισλανδία. Τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ανδόρα, έχουν θετικές προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεού τους μέσα στην επόμενη διετία.
Αυτή τη στιγμή μόνο η Βρετανία εμφανίζεται αρνητικές προοπτικές, γεγονός που σύμφωνα με τον Fitch αντανακλά την αβεβαιότητα και τους επακόλουθους κινδύνους, που έχει πυροδοτήσει η απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το… μυστικό όπλο των ελληνικών τραπεζών χάρη στο οποίο κέρδισαν το στοίχημα των stress test
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι κινήσεις Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς για την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περνούν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε τη διασύνδεση με καλώδιο μεταφοράς δεδομένων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας
- Πού ξοδεύουν τα δισεκατομμύρια τους τα Χριστούγεννα οι πλουσιότεροι του κόσμου
- H Intralot, οι λαμπρές υπεραξίες (76%) του στρατηγικού επενδυτή Σου Κιμ και ο ρόλος του την επόμενη μέρα
- Οι 10 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι κάτω των 35 ετών