ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αναβάθμιση προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η Fitch Ratings. Να αναφερθεί ότι στις 8 Οκτωβρίου 2018, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια, επικαλούμενος την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Με βάση τις αποφάσεις της, αναβαθμίστηκαν σε «BBB-» -από «ΒΒ-»- και «ΒΒ» -από «ΒΒ-»- τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για την Εθνική (Programme II) και την Πειραιώς (όλα τα προγράμματα), αντίστοιχα -με σταθερό outlook. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε σε «ΒΒ-» (σταθερό outlook) ένα άλλο πρόγραμμα (Programme I) της Εθνικής, ενώ τέθηκε εκτός επιτήρησης για αναβάθμιση.
Οι παραπάνω αξιολογήσεις είναι έως και έξι βαθμίδες πάνω από τις αντίστοιχες των ελληνικών τραπεζών. Όπως επισημαίνει η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τίτλων «περιορίζεται» από την κατά 25% υπέρβαση των καλύψεων (collateral) στην οποία στηρίζεται η Fitch. Για το NBG Ι δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη για να αντέξει το στρεσάρισμα σε σενάρια που αφορούν επίπεδα αξιολόγησης υψηλότερα από την βαθμίδα «Β». Το NBG II και ο τίτλος που εξέδωσε η Πειραιώς αντίθετα κινούνται στο ‘BB-‘ and ‘B’ αντίστοιχα.
Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος ανέφερε πως «η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα, θα εξαλείψει με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο dilution των ελληνικών μετοχών της τράπεζας, αν δεν απαιτεί ζημιές από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα». Επίσης, τόνιζε, ότι «μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο, οποιαδήποτε εξάντληση του ίδιου του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοδότησης ή μια λύση που μπορεί να συνεπάγεται κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, αναφέρει η Fitch.
Πάντως, σύμφωνα με τη Fitch, «παραμένει βασική της άποψη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους κύριους στόχους για πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο η διάσωση του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».