ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευάγγελος Μυτιληναίος (e-kyklos): Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι μόνο η πρώτη- Βιαστική η απανθρακοποίηση χωρίς σχέδιο
Ποιος φταίει για την ενεργειακή κρίση; Το φυσικό αέριο ή οι ΑΠΕ; Η ενεργειακή μετάβαση έγινε πολύ γρήγορα, ή άργησε; Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο πρέπει να επιδοτούνται από την Ε.Ε για να …ρέει τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση, ή πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ για να πάμε πιο γρήγορα στην επόμενη μέρα;
Σε μια κρίσιμη εποχή για την επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας κι ενώ η Κομισιόν, όπως δήλωσε χθες, θα ζητήσει από τις Ρυθμιστικές Αρχές των χωρών μελών να επανεξετάσουν τον τρόπο που λειτουργούν τα ηλεκτρικά τους συστήματα συστήνοντας αλλαγές και αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μεσομακροπρόθεσμα μέτρα σε σχέση με την προμήθεια ορυκτών καυσίμων αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, η συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ελλάδα.
Όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι πλέον συζητούν για τον τρόπο που προχωράει η ενεργειακή μετάβαση, για το αν η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να γίνει τόσο γρήγορα με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει αποθήκευση ενέργειας, και για το ρόλο του φυσικού αερίου που ως αέριο γέφυρα θα στηρίζει την ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 5-6 χρόνια τουλάχιστον.
Το βέβαιο είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν υπολόγισε εγκαίρως ότι στο μεσοδιάστημα που είμαστε ευάλωτοι στο φυσικό αέριο (αφού σε αυτό στηρίζονται οι τιμές ενέργειας) χρειαζόταν κάποια αντιστάθμιση, χρειαζόμασταν μεθόδους μετριασμού των επιπτώσεων στις τιμές των καταναλωτών.
Στη μεγάλη αυτή συζήτηση που έχει ανοίξει, με βάση τη δραστηριότητά τους, οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, διαχωρίζονται σε δυο ομάδες-lobby.
Από τη μια εκείνοι (Motor Oil, Mytilineos, ΕΛΠΕ κ.λ.π.) που θεωρούν ότι οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο πρέπει να στηριχθούν, έπρεπε να είχε επισπευθεί η αποθήκευση αερίου και να επιδοτηθούν επενδύσεις φυσικού αερίου (όπως το FSRU της Motor Oil) , αναρωτιούνται για την απολιγνιτοποίηση και θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση είναι μεν ο στόχος αλλά δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα και εις βάρος του φυσικού αερίου γιατί φέρνει αύξηση τιμών. Από την άλλη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και άλλες εταιρείες των ΑΠΕ) τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το ενεργειακό κόστος είναι η πράσινη μετάβαση, ότι τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό των καθυστερήσεων και μόνο αν επισπεύσουμε τις επενδύσεις σε δίκτυα και αποθήκευση θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας.
Μόνο με επιτάχυνση των ΑΠΕ θα γλιτώσουμε από το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου
“Η ενεργειακή κρίση προκλήθηκε από τη μη ενεργειακή μετάβαση και όχι από την ενεργειακή μετάβαση”, είπε χθες μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κ. Γιώργος Περιστέρης. “Τα γεωπολιτικά και τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών χωρών υπάρχουν διαχρονικά και δημιουργούν τις κρίσεις. Με την ανάπτυξη την ΑΠΕ και της Αποθήκευσης μειώνεται σημαντικά όχι μόνο η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά η ενεργειακή υποτέλεια. Χρειαζόμαστε το τρίπτυχο Ανανεώσιμες, Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας και Διασυνδέσεις για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για όλους.Όσο περισσότερο διεισδύουν οι ΑΠΕ τόσο λιγότερο φυσικό αέριο θα χρειαζόμαστε και αν είχε προωθηθεί η αποθήκευση θα είχαμε μεγάλη μείωση κόστους“, τόνισε.
Στην ίδια λογική, ο Κωνσταντίνος Μαύρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σημείωσε μιλώντας για το θέμα στο Συνέδριο: “Αν είχαμε κάνει την ενεργειακή μετάβαση πριν δέκα χρόνια δε θα υπήρχε πρόβλημα με το κόστος ενέργειας. Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη και οι Ανανεώσιμες είναι μονόδρομος , η απολιγνιτοποίηση δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω γιατί και τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό της καθυστέρησης. Αν έχουμε ανανεώσιμες χωρίς αποθήκευση δεν θα πάρουμε ποτέ όλο το όφελος. Για να πάμε σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και των τιμών και αν επωφεληθεί ο καταναλωτής και η βιομηχανία από την ενεργειακή μετάβαση η λύση είναι ΑΠΕ, αποθήκευση και δίκτυα”.
Το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε λόγω της επιτάχυνσης των ΑΠΕ- Χρειαζόμαστε επενδύσεις φυσικού αερίου για να μειωθούν οι τιμές
Αντίθετη εικόνα έχουν ωστόσο στελέχη και επιχειρηματίες της αγοράς που υποστηρίζουν το φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν ακόμη οι υποδομές για να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση και επομένως δεν έπρεπε να γίνει εσπευσμένα, αλλά με σχεδιασμό και μέτρο. Τονίζουν ότι η εσπευσμένη ενεργειακή μετάβαση χωρίς σχέδιο, θα φέρει ενεργειακή φτώχεια και τελικά μεγάλη καθυστέρηση στην ίδια την ενεργειακή μετάβαση.
Όπως ανέφερε χθες στο ίδιο συνέδριο ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προήλθε από την απόφαση της Κομισιόν να επισπεύσει τους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, (Ft for 55) που εκτόξευσε τις τιμές για το LNG. “Μπήκαμε σε ένα χορό, που αν δε μετριάσουμε τη μετάβαση, αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 2024. Με το κυνήγι των υδρογονανθράκων που υπάρχει αυτή τη στιγμή η τιμή θα ξανανέβει.
Το κόστος της μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price η οποία εξαρτάται από την τιμή φυσικού αερίου. Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά με πιθανή συνέπεια τα προβλήματα στον εφοδιασμού και την ενεργειακή φτώχεια. Αν δεν ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις φυσικού αερίου, παραγωγή, μεταφορά και CCGT και να εξορθολογήσουν το χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης θα υπάρξει τελικά ενεργειακή φτώχεια και μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.
Μια μέρα πριν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, της Mytilineos είχε εκφράσει αντίστοιχους προβληματισμούς, σημειώνοντας ότι κοινωνίες πίεσαν και η Ευρώπη αποφάσισε να πάμε στην απανθρακοποίηση γρήγορα χωρίς σχέδιο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας
- CNN: Χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες διατάχθηκαν να αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό