ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξησε περαιτέρω το μερίδιό της στην αγορά LNG η Mytilineos, σύμφωνα με πληροφορίες και ανήλθε σε 45% στο πρώτο εννεάμηνο του 2020, μια περίοδο κατά την οποία λόγω της πτώσης των τιμών, το LNG αύξησε τις πωλήσεις του και τη συμμετοχή του στην αγορά αερίου.
Δεύτερη στις εισαγωγές LNG στο εννεάμηνο είναι η Elpedison και τρίτη ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.
Η αγορά LNG στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, χαρακτηρίστηκε και από την κυριαρχία των αμερικάνικων εισαγωγών που έφτασαν στο 50% του συνόλου. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η κυριαρχία του αμερικάνικου LNG συνδέεται με την υπερπροσφορά LNG στην αγορά λόγω του πρώτου lockdown και της μεγάλης πτώσης των τιμών, ενώ οι ποσότητες LNG έφταναν στη Ελλάδα και από εταιρείες που συνήθως πουλούν στην ελληνική αγορά (την BP τη Shell και την Total) που διέθεταν στο χαρτοφυλάκιό τους αμερικάνικο LNG.
Η αγορά αερίου στο εννεάμηνο εμφανίστηκε αυξημένη κατά 6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020 και διαμορφώθηκε σε 46,2 εκ. MWh στο φετινό εννεάμηνο από 43,8 εκ. MWh.
Την περίοδο αυτή σημείωσαν αύξηση οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία και 0,6 δις κ.μ. ή 7,2 εκ. MWh εξήχθησαν από το Σημείο Εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εξαγωγών το 2019 ήταν 7 εκατ.MWh.
Επίσης το πρώτο εννεάμηνο χαρακτηρίστηκε από τη αύξηση της συμμετοχής του LNG στο 48% της αγοράς αερίου από 40% πέρυσι.
Πτώση των τιμών LNG και η επίπτωση της πανδημίας
Οι μισές ποσότητες που κάλυψαν τις ανάγκες των Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) το διάστημα αυτό προήλθαν από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Γενικά οι πρώτοι εννέα μήνες χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη πτώση των τιμών του LNG αποτέλεσμα των επιπτώσεων του πρώτου lockdown και της πανδημίας και έτσι το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριάρχησε στην εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020.
Οι εισαγωγές LNG έφτασαν στην Ελλάδα με 40 φορτία από 6 χώρες και η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 420% σε σύγκριση με το 2019. Στο σύνολο των ποσοτήτων, το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές LNG ήταν της Mytilineos με 45%. Ακολουθεί η Elpedison και η ΔΕΠΑ.
Κατανάλωση
Στην ελληνική αγορά οι ηλεκτροπαραγωγοί φαίνεται ότι καταναλώνουν και φέτος τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 66% της ζήτησης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2020 έχει ανέλθει στα 4 δις. κυβικά μέτρα (κ.μ) ή 46,2 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) με τα 2,2 δις. κ.μ. ή 25,8 εκ. MWh να είναι αεριοποιημένες ποσότητες από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Ουσιαστικά, το 48% του φυσικού αερίου προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG, τα οποία, φαίνεται να διατηρούν τα υψηλά επίπεδα του 2019, ενώ τα δεξαμενόπλοια που έχουν εκφορτώσει στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, έχουν ανέλθει ήδη στα 40.
Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριάρχησε στην εγχώρια κατανάλωση το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020, κάτι που όμως δεν συνεχίστηκε στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
LNG από 6 χώρες αλλά το 50% από ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τα δεξαμενόπλοια που εκφόρτωσαν στη Ρεβυθούσα, μετέφεραν φορτία από 6 διαφορετικές χώρες παραγωγούς LNG.
Παρόλο που το 2019 η Αλγερία διατηρούσε κυρίαρχη θέση στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα με ποσοστό 20%, το πρώτο ενιάμηνο του 2020 την πρωτοκαθεδρία κατακτούν οι ΗΠΑ με ποσοστό μάλιστα 50% (αύξηση της τάξης του 420% σε σύγκριση με το 2019). Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).
Το 48% του συνολικού αερίου είναι LNG
Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στα τρία σημεία εισόδου της Ελλάδας, δηλαδή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), μοιράστηκε ως εξής το συγκεκριμένο διάστημα:
- το 52% του φυσικού αερίου εισήχθη μέσω των δύο κύριων σημείων εισόδου του ΕΣΜΦΑ από τη Βουλγαρία (2 δις. κ.μ) και από την Τουρκία (0,3 δις. κ.μ),
- ενώ το 48% εισήχθη μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας και σημαίνει ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό