ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι οριζόντιες περικοπές κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που προτείνει η Κομισιόν, αποτελούν το νέο μήλο της έριδος για τις χώρες της ΕΕ, καθώς πολλά από τα κράτη μέλη δεν έχουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο που έχουν άλλα ή έχουν πετύχει διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, έχουν αποθήκες και πρόσβαση σε φορτία LNG.
Η Κομισιόν, επί της ουσίας, ζητά από τα κράτη μέλη που θα έχουν επάρκεια φυσικού αερίου ακόμη και αν κοπούν οι ροές από τη Ρωσία, να μειώσουν την κατανάλωσή του, περιορίζοντας την ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία τους, ακόμη και αν αυτό δε βοηθάει τα κράτη που δε θα έχουν επάρκεια αν κοπούν οι ροές από τη Ρωσία. Με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο θα αναγκαστούν όλοι οριζόντια, να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% για 8 μήνες, αν το ζητήσουν τρία κράτη μέλη και έτσι θα υποστούν όλοι ένα ακόμη σοκ στις οικονομίες τους, χωρίς εξήγηση.
Το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετά κράτη μέλη, που δε βλέπουν για ποιο λόγο πρέπει να υποβάλουν την οικονομία τους, στο σοκ της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για οκτώ μήνες με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή, αν μπορούν από LNG ή άλλες πηγές να καλύψουν τις ανάγκες τους και δεν πλήττονται από την ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών ροών.
Ισπανία και Πορτογαλία πρωτοστατούν στις αντιδράσεις, συντάσσονται σε αυτές Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία αλλά και η Ελλάδα καθώς οι αγορές τους δεν εξαρτώνται για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία όπως η Αυστρία και η Γερμανία.
Επεκτείνεται το πρόβλημα χωρίς να αμβλύνεται για κανένα
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τρίτη 26 Ιουλίου που θα συζητηθεί το νέο σχέδιο της Κομισιόν, αναμένονται έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει μια πρόσθετη επιβάρυνση στις οικονομίες των χωρών μελών που ήδη πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Η Nord Stream AG δηλώνει ότι 26 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορούν να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο από τον αγωγό Nord Stream, ενώ το 55% του φυσικού αερίου της Γερμανίας προέρχεται από αυτόν τον αγωγό.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με μια σειρά άλλων χωρών που στηρίζονται σε LNG ή σε αέριο άλλων πηγών.
Ουσιαστικά διαμορφώνονται δύο ομάδες, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, που τροφοδοτούνται από το Nord Stream 1 και σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα αναγκαστούν να περιορίσουν την κατανάλωση τους και οι χώρες του Νότου και Ανατολικής ευρώπης που έχουν διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού.
Και όπως αναφέρουν πηγές, το σχέδιο της Κομισιόν δεν βοηθά σε τίποτα τα κράτη που δεν θα έχουν επάρκεια, αφού δεν θα μπορεί να …τους μεταφερθεί το παραπάνω αέριο ή τα φορτία LNG των περικοπών.
Η πρόταση χαρακτηρίζεται «άδικη» και για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς ενώ ταυτόχρονα δε λύνει κανένα πρόβλημα για τους άλλους. Θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία, χωρίς να βελτιώνει την κατάσταση για τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από την ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών ροών.
Γιατί η Ελλάδα λέει όχι
«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στις προτάσεις αυτές θα επιμείνουμε…», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξει διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Η κυβέρνηση δε συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο… Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στις προτάσεις αυτές θα επιμείνουμε…», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Δεν έχει δικαίωμα η Κομισιόν να επιβάλει μονομερώς μειώσεις όταν πολλά κράτη μέλη δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ή δεν εισάγουν καν ρωσικό αέριο», σημειώνει πηγή από το ελληνικό ΥΠΕΝ. Πηγές από την αγορά τονίζουν, ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες που εισάγουν αέριο έχουν ρήτρες take or pay και δεν μπορούν έτσι απλά να τις παρακάμψουν.
Επίσης, μια υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση αερίου, θα πίεζε άμεσα την παραγωγή ενέργειας που σήμερα στηρίζεται στο φυσικό αέριο τη στιγμή που δεν είναι έτοιμη η υποδομή που χρειάζεται για να γίνει υποκατάσταση από το λιγνίτη. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στα νοικοκυριά αλλά και στη βιομηχανία. Από τη βιομηχανία εκφράστηκε ήδη έντονη ανησυχία για το μέτρο αυτό, καθώς θα την καθήλωνε για 8 μήνες χωρίς κανένα λόγο.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σχολιάζοντας το προτεινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «υποχρεωτική» μείωση της ζήτησης του φ.α κατά 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 8μηνου, μια μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 6.4 TWH για τη χώρα μας, δήλωσε:
«Η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, με απλή διαδικασία, η μείωση κατά 15% να γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φ.α, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φ.α. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού).
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πρόταση είναι «άδικη» για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δε λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία».
Το σχέδιο της ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.
Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15% περικοπών για 8 μήνες.
Τι είπαν Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία
Η Ιταλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου , ενισχύοντας την αντίδραση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο σχέδιο.
Η Πορτογαλία είναι εντελώς αντίθετη στην πρόταση της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Ζοάο Γκαλάμπα στην εφημερίδα Expresso. Η χώρα χρειάστηκε να αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος λόγω της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ξηρασίας και το σχέδιο της ΕΕ είναι «μη βιώσιμο», καθώς θα άφηνε την Πορτογαλία χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον Galamba.
Η Ισπανία δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία αγνόησε τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιβολής περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Teresa Ribera. Πρόσθεσε ότι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα αναγκάσει τη χώρα να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην υπόλοιπη ήπειρο.
«Η πρόταση της Επιτροπής μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης, γιατί σίγουρα δεν είναι το σημείο άφιξης», είπε ο Ριμπέρα.
Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα κόψουν το φυσικό αέριο ή το ρεύμα
Η Πορτογαλία και η Ισπανία παραδοσιακά εξαρτώνται λιγότερο από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ιβηρική χερσόνησος έχει περιορισμένες μόνο συνδέσεις αγωγών με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει μεγάλη ικανότητα επαναεριοποίησης για να δέχεται φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου Galp Energia SGPS SA αγοράζει LNG από παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, και η εταιρεία κοινής ωφέλειας EDP-Energias de Portugal SA λαμβάνει φορτία LNG από την Cheniere Energy Inc. στις ΗΠΑ και από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Η Ισπανία βασίζεται επίσης περισσότερο στις αποστολές LNG, οι οποίες τον Ιούνιο αντιπροσώπευαν σχεδόν το 77% των εισαγωγών φυσικού αερίου της.
Η Ισπανία απέρριψε την Τετάρτη τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% έως την ερχόμενη άνοιξη, υπό τον φόβο μήπως η Ρωσία περικόψει την προσφορά στο μπλοκ.
«Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα κόψουν το φυσικό αέριο ή το ρεύμα. Ό,τι κι αν συμβεί, η Ισπανία θα υπερασπιστεί τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ισπανία, επέκρινε τις Βρυξέλλες για την έλλειψη συζήτησης και διαφάνειας γύρω από το σχέδιο.
Προς το παρόν, η πρόταση σημαίνει μόνο μια νομικά μη δεσμευτική σύσταση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση αερίου τους.
Ωστόσο, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, είπε ότι «αν η κατάσταση επιδεινωθεί», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει υποχρεωτικές περικοπές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εάν το προσχέδιο εγκριθεί.
«Η Ισπανία έχει κάνει δουλειά όσον αφορά τη διαφοροποιημένη ενέργεια. Το έκανε με συνέπεια και πληρώνει υψηλότερο τίμημα από άλλους ευρωπαίους εταίρους», είπε ο Ribera. «Η κατάσταση κάθε χώρας είναι μοναδική και είναι το αποτέλεσμα ιστορικών προσπαθειών που έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές».
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστη για τον ενεργειακό τομέα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή