Το 2017 οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, της Θεσσαλίας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Σύμης, της Μυτιλήνης και της Κω δοκιμάστηκαν από τα φυσικά φαινόμενα που προκάλεσαν καταστροφές, αφαίρεσαν περιουσίες, ανέτρεψαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ανθρώπων, εξανέμισαν οικονομίες, στοίχισαν ανθρώπινες ζωές. Πέρα από τις αναλύσεις για το ρόλο του κράτους στη δημιουργία επαρκών υποδομών, αλλά και τη δυνατότητά του να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτών των καταστροφών με επιδοματικές ενισχύσεις, αυτό που μένει είναι η αναμέτρηση και η προσπάθεια του ανθρώπου για την επάνοδό του στην καθημερινότητα.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι σύμφυτος με την ίδια την ύπαρξη και την ανθρώπινη δραστηριότητα, ο άνθρωπος συνηθίζει να τον ξορκίζει και αιφνιδιάζεται όταν εμφανίζεται με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Από την καταγραφή των περιπτώσεων που συνέβησαν το 2017 προκύπτει ότι πάνω από το 80% των ζημιών σε σπίτια, εμπορικά καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και σε αυτοκίνητα, ήταν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Τα στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς δείχνουν επίσης ότι το 70% των ασφαλισμένων αυτοκινήτων είναι γυμνά από συμπληρωματικές καλύψεις, όπως είναι η ασφάλιση πυρός ή ζημιών από φυσικά φαινόμενα.

Η Eurolife ERB, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην χώρα μας ανοίγει την απαγορευμένη συζήτηση για την ψυχολογία του ανασφάλιστου, αυτού που αποστρέφεται τον κίνδυνο, θεωρώντας ότι το κακό θα συμβεί σε κάποιον άλλον και όχι στον ίδιο. Το «Ας μιλήσουμε» είναι ένας διαδραστικός τόπος συνάντησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας μέσα από τον οποίο η Eurolife ERB επιδιώκει να προσεγγίσει τα θέματα της καθημερινότητας, της προστασίας του σπιτιού, της επιχείρησης, του εισοδήματος, της υγείας και της σύνταξης, με συζητήσεις για τα θέματα πρόληψης και συμβουλές, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την προσέγγιση και τη σχέση μας με τους πιθανούς κινδύνους.

Η αποδοχή του κινδύνου, όχι μέσα από ένα φοβικό σύνδρομο αλλά ως παραμέτρου της καθημερινότητας, είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι ίσως το τι θα στοιχίσει η αντιμετώπισή του, αφού μια από τις βασικές δικαιολογίες στις οποίες καταφεύγει συνήθως ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ξορκίσει τον κίνδυνο, είναι το κόστος. Στην περίπτωση της ασφάλισης το επιχείρημα του κόστους είναι ανίσχυρο και σίγουρα μηδαμινό, όταν η σύγκριση γίνεται σε σχέση με την οικονομική επίπτωση που μπορεί να έχει ένα καταστροφικό γεγονός στην περιουσία ή στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μια απλή έρευνα αγοράς δείχνει ότι για ένα διαμέρισμα στο νομό Αττικής, με άδεια οικοδομής μετά το 1960 και ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου 90.000 ευρώ, το κόστος ασφάλισης ξεκινά από 100 ευρώ το χρόνο, όταν η ασφάλιση δεν περιλαμβάνει την κάλυψη του σεισμού και φθάνει τα 180 ευρώ το χρόνο εάν η ασφάλιση περιλαμβάνει και την κάλυψη του σεισμού. Αντίστοιχα, η απλή κάλυψη του αυτοκινήτου για ζημιές από φυσικά φαινόμενα δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ το χρόνο.

Η ανθρώπινη καθημερινότητα, όπως περιγράφεται στο «Ας μιλήσουμε» της Eurolife ERB, δεν είναι ταινία με αίματα που ανάλογα με τις προτιμήσεις κάποιου σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Στην πραγματική μας ζωή κανείς δεν θέλει να ανοίξει ούτε ρουθούνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξυπνες κινήσεις: Πώς θα εξασφαλίσω την οικογένεια μου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εποχή στο Bancassurance: Πώς θα εξασφαλίσω το μέλλον μου και το μέλλον της επιχείρησής μου;