Το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας», αναφέρουν οι FT, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel προκάλεσε την απώλεια σε 80.000 κατσίκες και πρόβατα.

Το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου αναφέρει ότι οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας, καθώς το ¼ της έκτασης που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες πλημμύρισε και θα είναι δύσκολο να είναι γόνιμο τα επόμενα χρόνια.

1

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής και όπως σημειώνουν οι FT οι παραγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα που να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους.

Ο Στέλιος Σαράντης, εμπορικός διευθυντής Ελληνικών Γαλακτοκομείων, μιλώντας στους FT αναγνώρισε ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η δική του θα πρέπει να αναλάβουν μέρος των ζημιών. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε τους κτηνοτρόφους», είπε. «Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Εκτόξευση των τιμών;

Στο πλαίσιο του πληθωρισμού, η τιμή της φέτας έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 2 χρόνια, με τις επιπτώσεις της καταστροφικής κακοκαιρίας να φέρουν σημαντικές ελλείψεις.

Ο Νικόλαος Μπίζιος, ένας παραγωγός φέτας, της γαλακτοβιομηχανίας Μπίζιος, δήλωσε στους FT ότι οι τιμές του τυριού μπορεί να εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο αν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς οι καλλιέργειες και τα εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.

Με το συνολικό κόστος των ζημιών να μην έχει υπολογιστεί ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση με την  Ελλάδα να διαθέτει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών που προκλήθηκαν από τις ζημιές της καταιγίδας.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ένας ειδικός λογαριασμός αποθεματικού για εθνικές καταστροφές θα διπλασιαστεί από το επόμενο έτος σε 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός υψηλότερου φόρου πληρότητας στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Από καταστροφή σε καταστροφή

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά η περιοχή πλήττεται από πλημμύρες, με πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους να καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ξαναχτίσουν όλα όσα καταστραφήκαν.

«Αυτή τη φορά η καταστροφή μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη», ανέφερε ο κ. Φώτης Πατούνης, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων του Παλαμά, ο οποίος υπέστη τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel. “Πολλοί ντόπιοι παραγωγοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακομίσουν στις πόλεις. Όλα εξαρτώνται από το πόση βοήθεια θα τους παράσχει η κυβέρνηση”, συνέχισε.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα

Χωρίς ταβάνι οι αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου

Ελαιόλαδο: Οι κλέφτες στοχεύουν στον “υγρό χρυσό” καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη