• Business

    Fibergrid (ΔΕΗ): Επενδύσεις 138 εκατ. ευρώ το 2024 με στόχο τα 750.000 νοικοκυριά

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Εξελίξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών θα ενεργοποιήσει η ενίσχυση της Fibergrid, της θυγατρικής με την οποία θα αναπτυχθεί η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες.

    Η δυναμική εταιρεία, που προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στην πενταετία από τα οποία 680 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι θα είναι σε θέση ήδη από φέτος να ξεκινήσει την εμπορική διάθεσή του.

    Η ΔΕΗ FiberGrid, έχοντας ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του δικτύου οπτικών ινών, προχωρά σε μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις, «που θα αλλάξουν εντελώς την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών Internet που παρέχονται έως σήμερα», όπως αναφέρει η εταιρεία.

    Με τη συνολική επένδυση του έργου να εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, στόχος της είναι η κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης πρόκειται να εξυπηρετηθούν 440 χιλιάδες νοικοκυριά εντός Αττικής.

    Στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 27 Ιουνίου θα  αποφασιστεί η απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής στην 100% θυγατρική της Fibergrid.

    Ωστόσο, το δικαίωμα χορήγησης πρόσβαση σε τρίτους της οπτικής ίνας, που απέκτησε με νόμο η ΔΕΗ από το ΔΕΔΔΗΕ (δυνάμει του άρθρου 129 παρ. 1 του Ν. 4819/2021,) πριν την ιδιωτικοποιησή του,  το διατηρεί η ΔΕΗ. Σημειώνεται, ότι το γεγονός ότι για το δικαίωμα αυτό δεν καταβλήθηκε κάποιο τίμημα, αλλά αποκτήθηκε με νόμο, προβληματίζει, κατά πληροφορίες, τα νομικά τμήματα των εταιρειών του κλάδου.

    Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΔΣ της Fibergrid «δεν συνιστά στοιχείο του Κλάδου και δεν μεταβιβάζεται στη Fibergrid το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής “ΕΔΔΗΕ”) για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ, το οποίο διατήρησε η ΔΕΗ,  και θα εξακολουθεί να διατηρεί και μετά την απόσχιση».

    Επενδύσεις 138 εκατ. ευρώ το 2024 και 900 εκατ. ευρώ στην πενταετία

    Με ορίζοντα το 2024, η FiberGrid σχεδιάζει να καλύψει 750.000 νοικοκυριά, επεκτείνοντας την κάλυψη σε άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής καθώς και συμπεριλαμβάνοντας και άλλες βασικές αστικές περιοχές στην Ελλάδα.

    Ενώ ο σχεδιασμός του δικτύου σε αυτούς τους δήμους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η εταιρεία ολοκληρώνει παράλληλα επίσης τις δραστηριότητες προμήθειας για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, συμπεριλαμβανομένων της παροχής υπηρεσιών κατασκευής και των υλικών, επιδεικνύοντας τη διορατική της προσέγγιση στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου.

    Ενώ το 2023 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) της δραστηριότητας ανήλθαν σε περίπου € 25,8 εκατ., για το 2024 αναμένεται αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της για την κάλυψη του στόχου των 750.000 νοικοκυριών και να ανέλθουν στα 138 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της FiberGrid είναι να συνδέσει 3 εκατομμύρια νοικοκυριά με τεχνολογία FTTH σε ορίζοντα τετραετίας.  Το οικονομικό έτος 2023, η FiberGrid, επέκτεινε τη συνδεσιμότητα σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής καλύπτοντας περίπου 140.000 νοικοκυριά.

    Η εμπορική διάθεση στην χονδρική αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2024 είτε ως χονδρική υπηρεσία με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν
    έως και τα 10 Gbps είτε με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

    Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Fibergrid είναι  ότι το δίκτυο οπτικής ίνας αναπτύσσεται ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος υπέργεια από ότι υπογείως και επομένως θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά σε πολύ καλύτερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας τη διείσδυση του γρήγορου ίντερνετ στην ελληνική αγορά.

    Η εξασφάλιση υπερυψηλής ευρυζωνικότητας συμβάλλει σημαντικά στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, αλλάζοντας την εμπειρία του τελικού καταναλωτή, σε αντιστοιχία με τους στόχους της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Gigabit (Gigabit Society).

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος ΔΕΗ: Ηγέτης στην Πράσινη Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

    ΔΕΗ: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Επενδύσεις 9 δισ. για την πράσινη μετάβαση

    Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών Σεπτεμβρίου 2023



    ΣΧΟΛΙΑ