Στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ οίκον» θα λειτουργήσει το “Fiber Readiness“, το νέο πρόγραμμα για την προώθηση της οπτικής ίνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξήσει τη ζήτηση των καταναλωτών για οπτικές ίνες δίνοντας κίνητρα για την εγκατάστασή τους. Η υστέρηση στη διείσδυση της οπτικής ίνας, στη χώρα,  σχετίζεται με την έλλειψη πρόθεσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να συνδεθούν με την οπτική ίνα και γι αυτό προγράμματα με κίνητρα θεωρούνται απαραίτητα.

Σήμερα από τα 4,8 εκατ. γραμμές, τα 3,5 εκατ. γραμμές δίνουν ταχύτητες πάνω από 100Mbps λόγω του vectoring. Όμως μόνο το 13% των καταναλωτών επιλέγουν αυτές τις υψηλές ταχύτητες. Στην οπτική ίνα όμως είμαστε πίσω. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε λίγο πάνω από τις 600.000 γραμμές οπτικής ίνας με στόχο τις 800.000 ως το τέλος του έτους. Όμως έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί περίπου 70.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στα σπίτια.

Τα σχέδια των παρόχων κάνουν λόγο για επιπλέον 2 εκατ. γραμμές επιπλέον 800.000 γραμμές θα καλυφθούν από το UFFB κάτι που αφήνει ένα κενό 2  εκατ. γραμμών. Γρίφος για το υπουργείο είναι το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, ώστε να μετατραπεί σε οπτική ίνα το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών.

Στη σταθερή τηλεφωνία η χώρα είναι 100η στον κόσμο και στόχος είναι για το υπουργείο η βελτίωση της θέσης της. Γι αυτό και η προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη τα δίκτυα του χαλκού έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους. Όπως μάλιστα επεσήμανε πρόσφατα η χώρα θα πρέπει να προωθήσει όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση της αλλά και την αποχαλκοποίησή της.

Το Fiber Readiness έρχεται με  162 εκατ. ευρώ

Το Fiber Readiness, αποσκοπεί να διευκολύνει τη διείσδυση της οπτικής ίνας, ξεπερνώντας το πρόβλημα που δημιουργείται όταν δεν συμφωνούν οι ένοικοι στις πολυκατοικίες για το πώς θα διαμοιράσουν το κόστος της τελικής διακλάδωσης στα κτήρια κάτι ποσό που ανέρχεται σε 700-1000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 162 εκατ. ευρώ περίπου και θα επιδοτήσει με 800-1.000 ευρώ ιδιοκτήτες 120.000 κτιρίων για την εφαρμογή δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Η εκτιμώμενη περίοδος εφαρμογής είναι 4 και πλέον έτη (58 μήνες) με το σύνολο των επιδοτήσεων να πρέπει να έχει δοθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να έχουν καθοριστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στόχος του είναι σε συνδυασμό με το SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί ήδη συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) να διευκολύνει τη μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις υψηλές ταχύτητες και Ελλάδα να συμπορευτεί με την «Κοινωνία των Gigabit», που έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει η Ευρώπη μέχρι το 2025.

 Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιδότηση θα δοθεί με την μορφή κουπονιού (voucher) και θα αφορά κτίρια σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη ή προγραμματίζεται να υπάρξουν υποδομές οπτικής ίνας (FTTP), ώστε να διασφαλίζεται η συνδεσιμότητα από άκρο σε άκρο.

Το ποσό θα είναι σταθερό και θα κυμαίνεται μεταξύ 800-1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.  Ωστόσο, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από τον αριθμό των ορόφων, των διαμερισμάτων και των κοινόχρηστων χώρων προς σύνδεση.
Στόχος είναι να με το ποσό της επιδότησης να καλύπτεται το κόστος τόσο της κάθετης καλωδίωσης στο κτίριο όσο και της οριζόντιας καλωδίωσης στα διαμερίσματα που υπάρχουν σε κάθε όροφο αυτού. Προβλέπεται η καλωδίωση να φτάνει σε μια μόνο πρίζα κάθε διαμερίσματος και οποιοσδήποτε τερματικός εξοπλισμός απαιτείται για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών να είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του μέτρου.

Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την εσωτερική καλωδίωση του κτιρίου τους για να μπορέσουν να περάσουν σε συνδέσεις υψηλής χωρητικότητας.

Γιατί είναι απαραίτητο το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια στη χώρα δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο που να περιλαμβάνεται η καλωδίωση οπτικών ινών. Η μεταγενέστερη εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής ωστόσο, παρότι εφικτή, αυξάνει αισθητά το κόστος, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την μετάβαση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα SuperFast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ, κάνοντας μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps να κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μια σύνδεση VDSL.

Για το λόγο αυτό μάλιστα το ΥΨΔ εξετάζει και την επέκταση του SFBB που τρέχει σήμερα και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.