ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους, ο οποίος θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για τη πορεία της Quest το 2024, κατέταξε αυτόν της πληροφορικής ο πρόεδρος του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης.
Ο ίδιος είπε ότι το ενδιαφέρον για υπηρεσίες πληροφορικής είναι αυξημένο, ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν βοηθήσει σημαντικά τις εταιρίες του κλάδου να διεκδικήσουν έργα και να αναπτυχθούν.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Unisystems, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, λέγοντας ότι συνεχίζει να εστιάζει τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, ότι κοιτάει εξαγορές για να πλαισιώσει αυτές τις δραστηριότητες, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κάνει άνοιγμα σε αγορές εκτός Ευρώπης.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη ίσως εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα με τη Unisystems. Την αναπτύσσουμε οργανικά και ανόργανα» σημειώνοντας πως αποτελεί κύριο στόχο η ανάπτυξη στο εξωτερικό καθώς από εκεί προέρχεται περισσότερο από το 50% των εσόδων της και «εκεί οι ευκαιρίες είναι πολύ καλύτερες από το πλαίσιο που διαμορφώνει το RRF στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου αναφέρθηκε και σε πιθανές εξαγορές, αλλά και στο θέμα της ACS, την οποία χαρακτήρισε την καλύτερη εταιρεία από άποψη απόδοσης του ομίλου. Όπως είπε, κάθε χρόνο η Quest κοιτάζει πάνω από 50 εταιρείες προς εξαγορά, ενώ επιβεβαίωσε ότι μιλάει μεταξύ άλλων και με την Μπενρουμπή, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Από την άλλη, για την ACS δεν είπε κάτι διαφορετικό από τα ήδη γνωστά, όπως ότι συνομιλούν με διάφορους ενδιαφερόμενους και η έκβαση (πώληση) της εταιρείες ή όχι είναι καθαρά θέμα τιμήματος. «Η Quest έχει καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για ενδεχόμενη πώλησή της, καθώς όταν μια εταιρεία έχει φτάσει πολύ ψηλά στην αγορά σαφώς και γίνεται στόχος πολυεθνικών ομίλων, ωστόσο μετά από τρία χρόνια, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια κατάληξη».
«Θέλουμε εξαγορές που να δίνουν αξία και να μας δώσουν growth» είπε από την πλευρά του ο CEO του ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες στην Ελλάδα, με τον ίδιο να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία.
@mononews.gr #TheodorosFessas #fessas #quest #unisystems #acs #business #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr
Καλή αγορά η Ρουμανία
Σημαντική για την ανάπτυξη της Quest η δραστηριότητα στη Ρουμανία, με τον πρόεδρος κ. Φέσσα αλλά και το CEO κ. Γεωργαντζή να λένε ότι η συνεργασία με την Xiaomi πάει καλά, ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά είναι κερδοφόρα και ήδη σκέφτονται να ανοιχτούν στην εν λόγω αγορά και με άλλα προϊόντα πλην της Xiaomi.
Και οι δύο εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου στην Ρουμανία, ενώ αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά, δεδομένου ότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος δραστηριοποίησης της Quest στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας, μέσω της θυγατρικής Info Quest Technologies Romania, με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων Xiaomi, ως επίσημος συνεργάτης του κορυφαίου κατασκευαστή. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις τόσο σε επίπεδο εσόδων, πετυχαίνοντας πωλήσεις €32εκατ., όσο και σε επίπεδο κερδών προ φόρων.
Εξαγορές και επενδύσεις
Η Quest εξακολουθεί να κοιτάει οποιαδήποτε ευκαιρία για επενδύσεις και εξαγορές μπορεί να έχει σημασία, με την διοίκηση να έχει αναφέρει ότι η δύναμη πυρός προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ για το 2024, τα οποία αναμένεται να διατεθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Από αυτά το 70% θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές και το υπόλοιπο 30% στη μητρική εταιρεία Quest Holdings. Μάλιστα αυτό το 30% της Quest Holdings, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για νέες εξαγορές διερεύνηση νέων εξαγορών από την εταιρεία.
Για τις θυγατρικές εταιρείες το υπολειπόμενο capex που είναι περίπου 30-33 εκατ. ευρώ, αφορά τις Infoquest και IStorm, οι οποίες έχουν τρέχον CAPEX που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ συνολικά και η ACS που αντιστοιχεί περίπου 15 εκατ. ευρώ για την συνέχιση της ενδυνάμωσης στο last mile.
H ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Ενώ για το για το σύνολο του 2024, εκτιμάται ηπία ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργαντζής (Quest): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2024 παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο
Quest: Στα 303 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο