ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ψήφισε ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.
Η Fed προβλέπει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο και άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο 2019. Έπειτα από μια διήμερη συνεδρίαση, η τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μετά την αύξηση, θα φτάνουν πλέον στο 2% με 2,25%, στο υψηλότερο επίπεδό τους την τελευταία δεκαετία (από τον Απρίλιο του 2008). Πρόκειται για την όγδοη αύξηση του κόστους χρήματος από την Federa Reserve από τότε που ξεκίνησε η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2015.
Ωστόσο, η Fed άλλαξε τη στάση που κρατά εδώ και χρόνια σχετικά με την πολιτική της, αφαιρώντας από την ανακοίνωσή της την φράση ότι «η στάση νομισματικής πολιτικής της Fed παραμένει διευκολυντική», ενώ δεν διαπιστώνονται άλλες σημαντικές διαφορές στην διατύπωση σε σχέση με την αντίστοιχη ανακοίνωση του Αυγούστου.
Η αλλαγή αυτή υποδεικνύει ότι η Fed θα μπορούσε να κάνει μια παύση και να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πράξεών της στην οικονομία.
Η Fed ενίσχυσε παράλληλα τις προβλέψεις τις για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το 2018 στο 3,1% από το 2,8%, ωστόσο περιμένει μια πτώση του ΑΕΠ έως και 1,8% μέχρι το 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολάκης: Ζήτησε για 6η φορά αναβολή στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Σ. Πουλή – Η δεικτική ανάρτηση Γεωργιάδη
- ΕΚΤ: Έρευνα δείχνει ότι ο κύκλος εργασιών της αγοράς χρήματος αυξήθηκε από το 2022 έως το 2024
- Γιάννης Κωνσταντάτος (Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης): Το Ελληνικό δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα
- Παπαθανάσης: Υποδομές και κοινωνικά προγράμματα η ραχοκοκαλιά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους
