ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τον Fatih Birol επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια στενότητα του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει προκαλέσει καταστροφικές ελλείψεις και έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να επιδεινωθεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
“Ο κόσμος δεν έχει γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τόσο μεγάλης ενεργειακής κρίσης όσον αφορά το βάθος και την πολυπλοκότητά της”, δήλωσε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ. “Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, όλο αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο”.
Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, που εκείνη τη στιγμή ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παίκτης στα εμπορεύματα, δήλωσε ο Birol. Η εκτίναξη των τιμών ανεβάζει το κόστος πλήρωσης δεξαμενών φυσικού αερίου, θέρμανσης σπιτιών και τροφοδοσίας της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας σε φονικές διαμαρτυρίες από την Αφρική έως τη Σρι Λάνκα.
Όπως οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι οποίες επέφεραν μια έκρηξη της πυρηνικής ενέργειας, ο κόσμος μπορεί να δει ταχύτερη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, δήλωσε ο Birol. Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά και για άλλες περιοχές, πρόσθεσε.
“Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος”, δήλωσε ο Birol και συμπλήρωσε: “Αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία”.
Οι επιπτώσεις για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι πιέζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές εξαγωγές, ανέδειξαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε στο ίδιο φόρουμ η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm.
“Η κίνησή μας προς την καθαρή ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης”, δήλωσε η ίδια. “Θέλουμε και πρέπει να κινηθούμε προς την καθαρή ενέργεια”.
Οι χώρες πρέπει να προφυλαχθούν από την αλλαγή της εξάρτησης από έναν κυρίαρχο προμηθευτή ενέργειας – τη Ρωσία – σε έναν άλλο κατά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε η Granholm.
“Η Κίνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού και αυτό μπορεί να μας κάνει ευάλωτους αν δεν αναπτύξουμε τις δικές μας αλυσίδες εφοδιασμού”, είπρόσθεσεε.
Η χώρα ελέγχει περίπου το 80% των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού για την ηλιακή ενέργεια, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στο 95% μέχρι το 2025, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η Κίνα κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του τομέα των μπαταριών ιόντων λιθίου, είναι βασικός παραγωγός ανεμογεννητριών και επιδιώκει να αναπτύξει γρήγορα την ικανότητα στην καθαρή τεχνολογία υδρογόνου.
Εξελίξεις, όπως ο περιορισμός των εισαγωγών προϊόντων από την περιοχή Xinjiang της Κίνας από τις ΗΠΑ και ένας από καιρό συζητούμενος φόρος στην Ευρώπη για την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με ενέργεια υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας δημιουργώντας ανοίγματα για παραγωγούς όπως η Ινδία, δήλωσε στο συνέδριο ο Martin Green, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
“Χτίζοντας ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, μπορούμε να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από τους κραδασμούς της επόμενης κρίσης”, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Αυστραλίας Chris Bowen σε ομιλία του στο φόρουμ. “Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τις πιο μαγικές γιορτές στο Amirandes
- Χρηματιστήριο: Άντεξε απέναντι στις διεθνείς πιέσεις με πρωταγωνίστριες Titan, OTE και Eurobank
- Κ. Χατζηδάκης: Ρυθμίσεις λογικής οι παρεμβάσεις σε τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους
- Τεχνική Ολυμπιακή: Αγορά κτηρίου γραφείων στη Φρανκφούρτη