Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Fast Fashion: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ κινεζικών γιγάντων – Γιατί η Shein μηνύει την Temu

Colin Huang, ιδρυτής TEMU (αριστερά), Chris Xu, CEO Shein

Colin Huang, ιδρυτής TEMU (αριστερά), Chris Xu, CEO Shein

Μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ των κινεζικών γιγάντων της Fast Fashion, καθώς η Shein μηνύει τώρα την αντίπαλη Temu, ισχυριζόμενη ότι έκλεψε τα σχέδιά της, χτίζοντας μια “αυτοκρατορία” με πλαστογραφίες, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και απάτες.

Η αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, έρχεται την ώρα που η ίδια η Shein προσπαθεί να αντικρούσει παρόμοιες κατηγορίες από μεγάλες γνωστές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Levi Strauss και H&M.

Στην καταγγελία της, η Shein ισχυρίζεται ότι η Temu – ιδιοκτησία της PDD Holdings – “μασκαρεύεται” ως μια νόμιμη διαδικτυακή αγορά που ενθαρρύνει τους πωλητές της να υφαρπάξουν σχέδια άλλων εμπορικών σημάτων και στη συνέχεια τους εμποδίζει να αφαιρέσουν προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμη και αφού έχουν παραδεχθεί την παραβίαση.

“Η Temu προσελκύει τους καταναλωτές των ΗΠΑ που κατεβάζουν και χρησιμοποιούν την εφαρμογή της για κινητά, με την υπόσχεση μιας εξαιρετικά χαμηλής τιμής σε προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Ωστόσο, η Temu δεν κερδίζει από την πώληση αυτών των προϊόντων, τα οποία έχουν τόσο χαμηλές τιμές, ώστε η Temu να πρέπει να επιδοτεί κάθε πώληση, χάνοντας χρήματα σε κάθε συναλλαγή”, αναφέρει η καταγγελία.

“Με την ενθάρρυνση των πωλητών της να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων και να πωλούν απομιμήσεις προϊόντων, η Temu μπορεί να ελπίζει ότι θα ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες απώλειες από τις επιδοτήσεις», αναφέρει η καταγγελία.

Πλήγμα από τις πολύ χαμηλές τιμές

Σημειώνεται ότι η “μάχη” μεταξύ e-tailers έχει πλήξει τη βιομηχανία λιανικής, με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις τάσεις πολύ γρηγορότερα από τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους.

Το τελευταίο διάστημα, οι δυο κολοσσοί Shein και Temu, έχουν δεχτεί αλλεπάλληλες αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές τους, τις σχέσεις τους με την κινεζική κυβέρνηση και την χρήση σχεδίων άλλων εμπορικών σημάτων.

Δεν λείπουν όμως και οι σκανδαλώδεις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους για το μερίδιο αγοράς, οι οποίες καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

Πέρσι, η Temu μήνυσε τη Shein για τα πνευματικά δικαιώματα, ισχυριζόμενη ότι “εκφοβίζει τους προμηθευτές με μαφιόζικο στιλ”, προκειμένου να πάρει την αποκλειστικότητα.

“Θρασύδειλη” η Temu

Στην καταγγελία της η  Shein κατηγορεί την Temu για “θρασύδειλη” και παράνομη συμπεριφορά.

Μάλιστα τονίζει ότι τουλάχιστον ένας από τους υπαλλήλους της Temu έκλεψε “πολύτιμα εμπορικά μυστικά” που εντόπιζαν τα προϊόντα της Shein με τις καλύτερες πωλήσεις, μαζί με εσωτερικές πληροφορίες τιμολόγησης, για να τη βοηθήσουν στις προσπάθειές της να την ανταγωνιστεί.

“Οπλισμένη με αυτές τις κλεμμένες πληροφορίες, η Temu οδήγησε στη συνέχεια τους πωλητές της να αντιγράψουν αυτά και άλλα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Shein και να τα πουλήσουν στον ιστότοπο”,  αναφέρει η καταγγελία.

“Η Temu έχει αναπαράγει ουσιαστικά πανομοιότυπες εικόνες των προϊόντων της Shein που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και τις χρησιμοποίησε ή έδωσε οδηγίες στους πωλητές να τις χρησιμοποιήσουν ως προωθητικές εικόνες στον ιστότοπο Temu και στην εφαρμογή για κινητά”, συμπληρώνει.

Η καταγγελία 80 σελίδων της Shein, περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα παραδείγματα ρούχων και σχεδίων που φέρεται να χρησιμοποίησε η Temu.

Παράλληλα, η Shein ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της και να εκδώσει μια απόφαση που θα απαγορεύει στην Temu να χρησιμοποιεί τις απόρρητες πληροφορίες της Shein, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Η Temu δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Ο «πόλεμος» σε Temu-Shein και η «σύμπραξη» Saks Fifth Avenue με Amazon: Μόδα και Τέχνη

Temu-Shein: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι κινεζικές πλατφόρμες – Εξετάζεται η επιβολή δασμών

Temu, Shein, TikTok: Οι ανησυχίες της Δύσης και οι κίνδυνοι για τα παιδιά