Πώς ανταγωνίζεται κανείς το Temu; Τι συμβαίνει στο δημοφιλές Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή; Πόσο δραστήρια αποδείχθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη;

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε στη βιομηχανία της μόδας και στην τέχνη, εν περιλήψει.

1

Δείτε το video στο TikTok του mononews:

@mononews.gr #fashion #art #businessoffashion #temu #shein #saksfifthavenue #amazon #linamendoni #mendoni #saksglobal #neiman #neimanmarcus #henricartierbresson #martinfrank #goulandrisfoundation #pagkrati #andros #samothraki #archaeologicalmuseum #news #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr

To πρώτο Saks Fifth Avenue στην πέμπτη λεωφόρο του Μανχάταν

Όμιλος μαμούθ

Η μητρική της Saks Fifth Avenue, HBC, ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη Neiman Marcus με συμφωνία 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.⁠

Δημιουργείται έτσι όμιλος μαμούθ με την επωνυμία Saks Global.

Το πολυτελές πολυκατάστημα Saks Fifth Avenue ιδρύθηκε το 1865 από τον Άντριου Σακς στη διάσημη πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Έκτοτε διατηρείται στα υψίπεδα του λιανεμπορίου.

Με το ρίαλ εστέιτ στα ύψη στο Μανχάταν, το ιδρυτικό ακίνητο της Saks Fifth Avenue έχει εκτιμηθεί στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Saks Fifth Avenue ανήκουν τριάντα εννιά καταστήματα, στην πτωχευμένη (από το 2020) Neiman Marcus, τριάντα έξι. Από κοινού θα αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές.

Η Amazon θα συμμετέχει και αυτή στη συγχώνευση. Επιδιώκει φυσική παρουσία.

Neiman Marcus στο Λος Άντζελες

Κάτω τα κινέζικα προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε (στους Financial Times) την πρόθεσή της να καταργήσει το όριο των 150 ευρώ κάτω από το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει προϊόντα χωρίς δασμούς.

Επιτίθεται έτσι στους κινέζικους διαδικτυακούς λιανοπωλητές Temu και Shein μεταξύ άλλων.⁠

Οι περήφανες σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες
Temu
Πωλήτρια στο Temu που σαρώνει

Ένας περιηγητής στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρη παρουσιάζεται διπλό φωτογραφικό αφιέρωμα με έργα του Ενρί Καρτιέ Μπρεσόν (Henri Cartier-Bresson 1908-2004) και της συντρόφου του Μαρτίν Φρανκ (Martine Franck 1938-2012).

Ο Ενρί Καρτιέ Μπρεσόν δέθηκε με την μούσα του τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη.

Αλλά η έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή αποκαλύπτει την πιο σημαντική πτυχή της σπουδαίας κληρονομιάς του που αφορά τα ταξίδια του στον κόσμο.

Το πώς ο φακός του είχε συλλάβει την ανθρώπινη μονάδα και την κουλτούρα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Μεξικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ινδονησία και στη Βιρμανία.

Λήψη από τη Σαντορίνη

Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, παρουσιάζονται οι περιπλανήσεις του στην Ελλάδα το 1937, το 1953 και το 1961.

Το φωτογραφικό αφιέρωμα παρουσιάζεται παράλληλα και στα δυο του μουσεία, στο Παγκράτι και στην Άνδρο, από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο Τσαρούχης, στενός φίλος του Μπρεσόν. Είχε φωτογραφήσει και τον Αλμπέρ Καμύ

Πολλά τα αρχαία, αντίστοιχα και τα μουσεία τους

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης άνοιξε τις πύλες του.

Για την ακρίβεια, το κτήριο αποκαταστάθηκε και αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο εκτεταμένων έργων που πραγματοποιούνται στη Σαμοθράκη ύψους περίπου 6.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης βρίσκεται στον οικισμό Παλαιόπολη, στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης, σε απόσταση διακοσίων πενήντα μέτρων από τη θάλασσα.

Παρουσιάζει ευρήματα από την αρχαία πόλη που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου προέρχονται από το παρακείμενο Ιερό των Μεγάλων Θεών, το σύμπλεγμα όπου βρέθηκε και το περίφημο γλυπτό Νίκη της Σαμοθράκης.

Διακόσια έντεκα αρχαιολογικά μουσεία αριθμεί αυτή τη στιγμή η πλούσια σε υλικό Ελλάδα.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «το Μουσείο της Σαμοθράκης είναι το 21ο μουσείο που το υπουργείο Πολιτισμού αποδίδει στους πολίτες και τους επισκέπτες της πατρίδας μας, από το 2019, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Την Κατερίνα Δαφέρμου έντυσε το @Freeshop.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μάξιμος Στεργίου: «Να γίνει η Ελλάδα κέντρο τέχνης»

Χάρης Βλαβιανός: Η A.I. αλλάζει την ποίηση στην Ποιητική 33;

Μπερνάρ Αρνό και Ανδρέας Δρακόπουλος: Μόδα και Τέχνη

Temu-Shein: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι κινεζικές πλατφόρμες – Εξετάζεται η επιβολή δασμών