• Fashion & Art

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Φρανσουά Πινό και Κίνα: Μόδα και Τέχνη

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Φρανσουά Πινό και Κίνα: Μόδα και Τέχνη

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε τίτλους, τα κυριότερα νέα από τη βιομηχανία της μόδας και το χώρο της τέχνης την εβδομάδα που πέρασε.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε αφορμή να πάει στο Σούνιο ενώ ο Φρανσουά Πινό μάλλον ρίχνει πικρό δάκρυ αφού ο αντίζηλός του Μπερνάρ Αρνό όχι μόνο έχει σφαιτεριστεί το Παρίσι αλλά και ολόκληρη την υφήλιο.

    Όχι ότι και αυτός τρέχει σαν άλογο κούρσας, αλλά τον Φρανσουά τον έχει αφήσει πίσω του παρασάγγας…

    Δείτε το video στο TikTok του mononews.gr:

    @mononews.gr #fashion #art #businessoffashion #gucci #kering #saintlaurent #kiriakosmitsotakis #ios #stellamccartney #bernardarnault #greece #news #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος mononews.gr

    Ένα ζευγάρι της Τέχνης

    Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο, αφιερωμένο στο έργο του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη και της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι. Δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Δήμου Ιητών με τη μοναδική κληρονόμο τους, Λορέττα Γαΐτη.

    Τα εγκαίνια συμπίπτουν με τη συμπλήρωση των εκατό ετών από τη γέννηση του ζωγράφου.

    Στεγάζεται σε ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Λορέττα Γαΐτη και Jacques Charrat (Ζακ Σαρά). Φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου αλλά και παράλληλες, περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

    Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, που προσφέρει πανοραμική θέα στη Χώρα και το λιμάνι της Ίου καθώς και τα νησιά Σίκινο, Πάρο και Νάξο.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου (14/09/2024), το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου οργάνωσε ημερίδα με τίτλο Γιάννη Γαΐτης: Πλουραλισμός και Πολυέργεια στην οποία συμμετείχαν εξαιρετικοί ομιλητές.

    Έρωτας στην Ίο

    Ο Γιάννης Γαΐτης άρχισε τις σπουδές του το 1942 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών του. Παρακολούθησε τις παραδόσεις του Κωνσταντίνου Παρθένη. Σύχναζε όμως ελάχιστα στη Σχολή αφού πίστευε ότι η διδασκαλία εκεί μάλλον εξουδετερώνει παρά ελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του καλλιτέχνη.

    Η Γαβριέλλα Σίμωσι σπούδασε γλυπτική (1945-50) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο. Ύστερα από προτροπή του Δασκάλου της ο οποίος διέβλεπε «το ενστικτώδες ταλέντο της σιωπηλής μαθήτριάς του», έφυγε για το Παρίσι με υποτροφία του Ελληνικού κράτους, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην École des Arts Décoratifs και στην Académie de la Grande Chaumière στο εργαστήριο του Ossip Zadkine (1955-57).

    Γιάννης Γαΐτης

    Αμφότεροι ο Γαΐτης και η Σίμωσι κατάγονταν από το Αιγαίο: Εκείνος από την Τήνο, εκείνη από τη Μήλο και την Εύβοια εκείνη. Αλλά αφού γνώρισαν την Ίο, αφιέρωσαν τη ζωή και την τέχνη τους σε αυτό το νησί.

    Παντρεύτηκαν το 1954 παντρεύονται στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο μετοίκισαν στο Παρίσι.

    Μετά την πτώση της δικτατορίας, o Γαΐτης εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα. Η Σίμωσι παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι το τέλος της ζωής της.

    Ο Ναός του Ποσειδώνα… αλλιώς

    Εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο νέος φωτισμός στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

    Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε η πάντα εμπνευσμένη Ελευθερία Ντεκώ.

    Τον πρωθυπουργό πλαισίωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και άλλοι επίσημοι εντός και εκτός Ελλάδος.

    Έφτασε η γ..η η ώρα

    Η Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ εγκαινίασε την καμπάνια It’s about fucking time, με μπλουζάκια που αναγράφουν το συγκεκριμένο σλόγκαν. Η εκστρατεία αφορά την παύση της κακοποίησης ζώων στη βιομηχανία μόδας.

    Το σλόγκαν παραπέμπει στο μπλουζάκι που η ίδια είχε φορέσει όταν ο πατέρας της Πολ Μακ Κάρτνεϊ μπήκε στην αίθουσα δόξας του ροκ εντ ρολ το 1999 (Rock and Roll Hall of Fame -και το 1999 ως μέλος των Beatles).

    Η Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ δημιουργεί πρωτοποριακά ρούχα με βίγκαν δέρματα και στην εκστρατεία συμμετέχουν η Μαντόνα και η Έβα Μέντεζ μεταξύ άλλων διάσημων γυναικών.

    Τους παρέσυρε το ρέμα

    Η μετοχή στον όμιλο Kering, ιδιοκτήτη των Gucci και Saint Laurent, σημείωσε πτώση ρεκόρ 8%, τη χαμηλότερη των τελευταίων επτά χρόνων⁠. Οφείλεται σε μειωμένη ζήτηση από την Κίνα.

    Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες μόδας πολυτελείας (ακόμη και ο όμιλος LVMH του Μπερνάρ Αρνό) δεν προσεγγίζουν τα αναμενόμενα κέρδη ωστόσο ο Kering τον Φρανσουά Πινό υποφέρει περισσότερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαριλένα Κουτσούκου Καλλιτσάντση: «Έχω υπάρξει τυχερή»

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Δάκρυσε το Ηρώδειο με τη «φωνή» της

    Θοδωρής Τσομίδης: Πώς «Η Γέννα» ανασύρει την παράδοση Κάφκα



    ΣΧΟΛΙΑ