Οι κυριότερες εξελίξεις στη βιομηχανία της μόδας και της τέχνης την εβδομάδα που πέρασε, εν συντομία.

Η ελληνική μυθολογία εμπνέει μεγάλες γκαλερί και οίκους μόδας. Από την άλλη, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επιμένει στο όραμα να εμπλουτίζει δημόσιους χώρους με τέχνη παγκόσμιας εμβέλειας.

Δείτε το video στο TikTok του mononews.gr:

@mononews.gr #fashion #art #businessoffashion #laprairie #tiffany #neon #titan #pharrellwilliams #netaporter #lyma #news #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr

Ο συλλέκτης και το μαγικό του ραβδί

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και η διευθύντριά του Ελίνα Κουντούρη οργανώνουν τη μεγάλης κλίμακας έκθεση space of togetherness στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θέατρου. Ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει την ανακατασκευή σημείων της Σχολής.

Αποτελεί πάγια πολιτική του η Τέχνη παραμένει πανανθρώπινο αγαθό και πρέπει να αναβαθμίζει το δημόσιο γίγνεσθαι. Πραγματοποιώντας εκθέσεις σε εμληματικά κτήρια, ο συλλέκτης και γνωστός βιομήχανος επιχορηγεί και τον κτιριακό εκσυγχρονισμό τους.

Μαριάννα Χριστοφίδου

Η έκθεση space of togetherness εκφράζει συνολικά ορισμένα από τα πιο επίκαιρα και ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν τον κόσμο σήμερα. Η συνεχής μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως χώρο ροών με απρόβλεπτες φυλετικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές συνέπειες.

Παρουσιάζονται καλλιτεχνικές πρακτικές (που αμφισβητούν τα στερεότυπα) από τους Igshaan Adams, Taysir Batniji, Enri Canaj, Døcumatism, Mona Hatoum, patricia kaersenhout, Bouchra Khalili, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Grada Kilomba, Tarik Kiswanson, Sophie Kovel, Καλλιόπη Λεμού, Μαρία Λοϊζίδου, Malgorzata Mirga-Tas, Στέλλα Νάστου, Κώστας Ρουσσάκης, Γεωργία Σαγρή, Αντρέα Τζούροβιτς, VASKOS, Μαριάννα Χριστοφίδου.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δημόσιο πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής. Το δημόσιο πρόγραμμα ανακοινώνεται διαρκώς στο neon.org.gr.

Καλλιόπη Λαιμού

Πληροφορίες

Space of togetherness

09/09/2024 – 20/10/2024

Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου | Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.

Ένα ταξίδι στο Μύθο και την Ιστορία

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Μυθιστορίες II στη Citronne Gallery της Αθήνας που ίδρυσε η Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη. Ένα συλλογικό όραμα από εννιά γνωστούς καλλιτέχνες γύρω από την έννοια του μύθου και της Ιστορίας.

Πρόκειται για τους Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Λυδία Δεληκούρα, Ιάσονα Καμπάνης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αλέκο Κυραρίνη, Τάσο Μαντζαβίνο, Πέτρο Μώρη, Νίκο Ποδιά και Νάνα Σαχίνη. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης στην Αθήνα (η έκθεση ξεκίνησε στη Citronne στον Πόρο), διευρύνουν τη θεματική είτε με νέες ad hoc δημιουργίες είτε επαναπροσδιορίζοντας παλαιότερα, ιστορικά τους έργα.

Νάνα Σαχίνη

Η όρος Μυθιστορία έχει εμφανιστεί τόσο στις επιστήμες όσο στα Γράμματα και τις Τέχνες αποδεικνύοντας την αέναη ταύτιση του φανταστικού με το πραγματικό, του οράματος με τον ορθολογισμό, του υτερφυσικού με το φυσικό κόσμο. Ότι φτάνει κανείς στην επαλήθευση μέσα από τη φαντασία, όπως ίσως θα υποστήριζε και ο Αϊνστάιν.

Η έκθεση συμπυκνώνει τις διάφορες σφαίρες ύπαρξης επιμένοντας ότι «η Ιστορία είναι η γνώση· ο Μύθος είναι η υπέρβαση».

Πέτρος Μώρης

Πληροφορίες

Citronne Gallery Αθήνα

Μυθιστορίες ΙΙ

Διάρκεια: 12 Σεπτεμβρίου –26 Οκτωβρίου 2024

Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη

Κτίσματα στο υπόγειο της Ζουμπουλάκη

Στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Βούλας Καραμπατζάκη με τίτλο Κτίσματα. Το γνωστό υπόγειο γεμίζει από γλυπτές, χάρτινες κατασκευές σε διάφορα μεγέθη.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει έργα που μοιάζουν άχρονα ενώ ο τρόπος που δομούνται στο χώρο παραπέμπει σε μη-τόπο.

Τα κτίριά της ξεκίνησαν με τρόπο «αυθόρμητο και ενστικτώδη». Σταδιακά όμως αποκαλύφθηκε η σύνδεση της ανθρώπινης κατασκευής με τη θεμελιώδη, αρχετυπική ανάγκη της ύπαρξης για προστασία.

Η Βούλα Καραμπατζάκη σπούδασε στην ΑΣΚΤ με περίφημους δασκάλους και προηγουμένως συντήρηση έργων τέχνης, αργυροχρυσοχοΐα
και υφαντική.

Έργα της ανήκουν σε μόνιμες συλλογές Μουσείων (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Εικονικό Μουσείο του Πολιτιστικού Φορέα Branding Heritage) καθώς και σε ιδιωτικές
συλλογές όπως του Ρομέο Ζίλι (Romeo Gigli).

Η Δάφνη Ζουμπουλάκη συχνά ανοίγει νέους ορίζοντες και προωθεί καλλιτεχνικές διαδρομές και συνήθως δικαιώνεται.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2024

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλατεία Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00
Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00.

Kοσμήματα από τα βάθη της θάλασσας

Η σειρά Titan (Τιτάνας) του οίκου Tiffany που επιμελείται ο Φάρελ Γουίλιαμς (Pharrell Williams) εγκαινίασε νέα συλλογή με πέρλες γλυκού νερού που αντλεί έμπνευση από το μύθο του Ποσειδώνα. 

Στη σειρά Τιτάνας ξεχωρίζουν ως τώρα περίτεχνες αλυσίδες από χρυσό 18 καρατίων ή μαύρο τιτάνιο δεμένο με διαμάντια.

Ο Φάρελ δήλωσε ότι διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με το νερό. Καταρχήν Ατλαντίδα ονομάζεται και η πόλη από την οποία κατάγεται στην περιοχή Βιρτζίνια Μπιτς στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ύστερα, ανάφερε ότι στην ιαπωνική παράδοση οι πέρλες θεωρούντα πλάσματα του νερού. «Ήθελα να εκφράσω αυτή τη συγγένεια με το ρευστό στοιχείο», κατέληξε.

Χίλια δολάρια για κρέμα προσώπου

Φημολογείται ότι το διαδικτυακό πολυκατάστημα Net a Porter καταργεί το τμήμα ομορφιάς. Θα διατηρήσουν μόνο εξαιρετικά ελίτ προϊόντα όπως σέρουμ La Prairie 900 δολαρίων (το κλασικό Skin Caviar), Lyma λέιζερ κιτ δυόμισι χιλιάδων δολαρίων, Shani Darden + Déesse μάσκα λεντ περίπου δύο χιλιάδων δολαρίων.

Η διευθύντρια της αγοράς Λίμπι Πέιτζ (Libby Paige) ονόμασε αυτή τη νέα στρατηγική ως «Νέα Πολυτέλεια» (“New Luxury”) ξεκινώντας την από το τμήμα ρούχων.

Σκοπεύει να αυξήσει στο σάιτ την παρουσία ακριβών οίκων μόδας με ήδη καλές επιδόσεις (όπως @liberowe__, @sasuphi_official και @veronicadepianteofficial) και να «εξαφανίσει» εταιρείες που δεν πετυχαίνουν νούμερα.

⁠Η Net – a – Porter υπήρξε πρόδρομος των πολυτελών πολυκαταστημάτων λιανικής στο ίντερνετ. Ύστερα από το κλείσιμο του Matches και τις περιπέτειες στο Farfetch, καλύτερα «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά».

Veronica Depiante
Shani Darden + Déesse

 

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Στη Δραματική Σχολή και με νέα δωρεά

Αριστοτέλης Ωνάσης, Αντζελίνα Τζολί, LVMH: Μόδα και Τέχνη

Σουζάνα Λασκαρίδη, Όμιλος Fourlis, Estée Lauder: Τέχνη-Μόδα