• Fashion & Art

    Δάκης Ιωάννου, Χίλφινγκερ, Dior «εργασιακά»: Μόδα και Τέχνη

    Δάκης Ιωάννου, Χίλφινγκερ, Dior «εργασιακά»: Μόδα και Τέχνη

    Εν ΄όψει της έκθεσης του Τζορτζ Κόντο, το έγκριτο περιοδικό παρουσίασε τον Δάκη Ιωάννου με λήψη του Μαορίτσιο Κατελάν


    Οι σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της επιχειρηματικής μόδας και της τέχνης, από την εβδομάδα που πέρασε.

    Ξεχωρίζει ο Δάκης Ιωάννου με τον Τζορτζ Κόντο στο DESTE, οι αλλεπάλληλες αναφορές καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων, η σημαντική, τρίπτυχη έκθεση με έργα του Χρήστου Τζίβελου.

    Δείτε το βίντεο στο TikTok του mononews.gr:

    @mononews.gr #fashion #art #businessoffashion #fashionbusiness #dior #tommyhilfiger #fashionews #news #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr

    Ιταλικές βιοτεχνίες μόδας, εργασιακά δικαιώματα;

    Δικαστήριο στο Μιλάνο έθεσε σε έλεγχο την ιταλική θυγατρική της Dior, την Dior Manufactures SRL, που ανήκει στον LVMH και κατασκευάζει δερμάτινα είδη.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η Dior Manufactures SRL συνεργάζεται με κινέζικες εταιρείες που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εκπρόσωπος του μιλανέζικου δικαστηρίου επισήμανε ότι αρκετές ιταλικές βιοτεχνίες παραβαίνουν τους κανόνες και για λόγους κέρδους αναθέτουν εργασίες σε τρίτους κατασκευαστές.

    Το ίδιο δικαστήριο όρισε σε επίτροπο να εξετάσει μία από τις θυγατρικές του Τζόρτζιο Αρμάνι (Giorgio Armani) που υποθετικά δεν εποπτεύει επαρκώς τους προμηθευτές της.

    Η Shein σε μεταβατικό στάδιο

    Η Γερουσία των ΗΠΑ πίεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διερευνήσει κατά πόσο η αλυσίδα Shein, που ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Λονδίνο, έχει καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα.

    H κινέζικη πλατφόρμα Shein προσπαθεί να εξαπλωθεί πέρα από το κοινό GenZ και τη γρήγορη μόδα που την καθιέρωσαν.

    Τον περασμένο μήνα τη Shein χρησιμοποίησε το 25% των καταναλωτών Gen Z στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Λιγότερο δηλαδή συκριτικά με πέρυσι που απασχόλησε το 28% και το 27% του ίδιου κοινού στην Αγγλία και στις ΗΠΑ αντιστοίχως.

    Ακόμη και έτσι, το 2023 η Shein σημείωσε κέρδη δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 829 εκατομμυρίων και των 5,4 δισεκατομμυρίων που συγκέντρωσαν οι αλυσίδες H&M και Zara.

    Θα επιτρέψει το Πεκίνο στη Shein να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου;

    Ο εκθεσιακός χώρος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα στα πρώην σφαγεία

    Ραντεβού στην Ύδρα

    Ξεκινάει η εκθεσιακή περίοδος στην Ύδρα. Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η ετήσια έκθεση στο ΔΕΣΤΕ που οργανώνει ο Δάκης Ιωάννου. Πρόκειται για την αναδρομική του σπουδαίου Τζορτζ Κόντο, The mad and the lonely.

    Παρουσιάζει μικρές ζωγραφικές συνθέσεις και γλυπτά στο απαράμιλλο σκηνικό των πρώην σφαγείων, πάνω από το ανεμοδαρμένο πέλαγος.

    Όπως προδίδει ο τίτλος της έκθεσης, ο Τζορτζ Κόντο συλλαμβάνει ιμπρεσιονιστικά, ποιητικά τους παρίες της ζωής -θαρρείς τραβάει έξω στο φως πρόσωπα ιερά κρυμμένα στο σκοτάδι, στη μοναξιά και στην τρέλα.

    Η επιμειξία σουρεαλισμού, κυβισμού, ποπ αρτ και κλασικής ζωγραφικής στο σχέδιό του υπερακοντίζει τις προσδοκίες του θεατή.

    Έργο του Τζορτζ Κόντο

    Το παιχνίδισμα του φωτός

    Αναφορά στον Χρήστο Τζίβελο (1949 – 1995). Το αναδρομικό αφιέρωμα στον πρωτοποριακό καλλιτέχνη χωρίζεται σε τρία μέρη και πραγματοποιείται σε τρεις αίθουσες παράλληλα: Στην γκαλερί Melas Martinos, την Radio Athènes και τον εκθεσιακό χώρο Άκουα Ίμπομ (Akwa Ibom).

    Κάθε χώρος και μία διαφορετική εγκατάσταση που ανιχνεύει το πολυπρισματικό έργο του. Την ποιητική του ενασχόληση με τα υλικά του φωτός και του μετάλλου καθώς και των ερριμένων αντικειμένων (objets trouvés).

    To Radio Athènes της Έλενας Παπαδοπούλου παρουσιάζει την αρχιτεκτονική εγκατάσταση Coincidentia Oppositorum, ρητίνες με λαμπτήρες τοποθετημένες πάνω σε δάπεδο από τούβλα. Το μνημειακό έργο συνυπάρχει στο χώρο με την κινητική εγκατάσταση της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Κίτι Κράους (Kitty Kraus).

    Ο χώρος τέχνης στα Εξάρχεια Akwa Ibom παρουσιάζει σειρά από γλυπτά εν είδει φακών, πράγμα που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του θεάτρου σκιών από γλυπτικές φωτοσκιάσεις.

    Και στη Μελάς Μαρτίνος, τα «αυτόφωτα» γλυπτά συνθέτουν ένα ιδιόμορφο ιδίωμα. Η πλαστικότητα του φωτός, ως μεταφόρφωση της φωτιάς, πάλλεται με τη σκουριά.

    Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις αίθουσες τέχνης παραμένουν μη κερδοσκοπικές. Εκπροσωπούν πλέον το κληροδότημα του Χρήστου Τζίβελου.

    Χρήστος Τζίβελος, Pour tromper le temps στην Melas Martinos, Πανδρόσου 50 Αθήνα

    Η τρίπτυχη αναδρομική

    Χρήστος Τζίβελος
    Pour tromper le temps
    Μελάς Μαρτίνος
    Πανδρόσσου 50

    Χρήστος Τζίβελος| Kitty Kraus
    The nights are black as ink
    Radio Athènes
    Πετράκη 15

    Χρήστος Τζίβελος
    Insect
    Akwa Ibom
    Βαλτετσίου 35, 1ος όροφος

    Τζίβελος και Κράους στην Radio Athènes

    Κλασικός Αμερικάνος

    O αμερικανός επιχειρηματίας και σχεδιαστής μόδας Τόμι Χίλφιγκερ (Tommy Hilfiger) εμφανίστηκε στη Μύκονο για τα εγκαίνια του νέου του, φερώνυμου καταστήματος. Στα εγκαίνια του καταστήματος παρουσιάστηκε και η σύζυγός του Ντι Χίλφιγκερ.

    Η Tommy Hilfiger που ιδρύθηκε το 1985 πέρασε μεγάλη κρίση που κορυφώθηκε το 2007 αλλά το 2009 περηφανευόταν για τζίρο 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρεία που ταυτίζεται με το αμερικανικό κλασικό στιλ διαθέτει σήμερα πάνω από χίλια φυσικά καταστήματα σε περισσότερες από εκατόν δέκα χώρες στον κόσμο.

    Πώς να απουσιάζει από τη Μύκονο;

    Στα εγκαίνια ο Τόμι Χίλφιγκερ ανάμεσα στα μοντέλα του

    Την Κατερίνα Δαφέρμου ντύνει η εταιρεία @Freeshop.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Γουιλελμίνα φον Μπλούμενταλ: «Σαν κυνήγι θησαυρού στην Ύδρα»

    Μαρία Θάλεια Καρρά: «Ο Πολιτισμός είναι θέμα συμπερίληψης»

    Η Zendaya με ON, ο κόμης Νικολάι στην Αθήνα: Μόδα και Τέχνη



    ΣΧΟΛΙΑ