ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίσημη πρώτη για την υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση φαρμακευτικής κάνναβης της Curity Pharma στη Λάρισα. Μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε ιδιόκτητη έκταση 67.000 τμ και είναι η πρώτη στην Ευρώπη στην κατηγορία της.
Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει εντός του 2024. Η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα οκτώ προϊόντα θα είναι σε μορφή εισπνεόμενου και έλαιου και θα συνταγογραφούνται. Αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Η επένδυση έχει υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και στον αναπτυξιακό νόμο για το ποσό του 1,250 εκατ. ευρώ.
Η 1η υβριδική θερμοκηπιακή εγκατάσταση της Ευρώπης
Το πρωί της Παρασκευής δεν έπεφτε καρφίτσα στις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις της Curity Pharma στη ΒΙΠΕ Λάρισας. Η ηγετική ομάδα της νεοσύστατης εταιρείας καλωσόρισε και ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, επιστήμονες και δημοσιογράφους.
Μια ιδέα που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2019, αλλά «φρέναρε» λόγω της πανδημίας της COVID-19, πήρε τελικά σάρκα και οστά, με στόχο την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της συγκεκριμένης παγκόσμιας αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα, ανοίγοντας μια νέα εξαγωγική γραμμή για την Curity Pharma και για τη χώρα.
«Έχουμε ξεκινήσει την Α’ φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει μια θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τμ και μια παραγωγική μονάδα 1.800 τμ στα πρότυπα της ορθής πρακτικής (GMP). Έχουμε δύο κεντρικές γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και για τη συσκευασία φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων», ανέφερε ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Curity Pharma Μάνος Χατήρας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του brain gain, καθώς επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 23 χρόνια διαμονής στο εξωτερικό, προκειμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο project.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Curity Pharma συμμετέχουν η Lyktos Group της οικογένειας Σάλλα με 37,5%, η κυπριακή Impactus Group με 37,5% και οι δύο συνιδρυτές της εταιρείας, Μάνος Χατήρας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος με 12% έκαστος.
Στρατηγική επιλογή η Λάρισα
Στο ερώτημα «γιατί στη Λάρισα», ο κ. Χατήρας ήταν σαφής. «Η απόφαση να επιλεγεί η Λάρισα ήταν στρατηγική. Διότι πιστεύουμε ότι η επιτυχία μιας επένδυσης κρίνεται από το ήθος των ανθρώπων της. Εδώ βρήκαμε άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στον φαρμακευτικό. «Σηκώσαμε» την επένδυση σε 12 μήνες και σε 9-12 μήνες ελπίζουμε να έχουμε μαζί μας 60 εργαζόμενους υψηλών αποδοχών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε: «Αυτός είναι ο ορισμός της επένδυσης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ΒΙΠΕ. Η συγκεκριμένη είναι μια επένδυση, που επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Η κυβέρνηση στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην πράξη».
Ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης υπογράμμισε: «Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ένας αναδυόμενος κλάδος. Η συγκεκριμένη είναι μια επένδυση με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μητρώου για θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».
Η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναφέρθηκε στην περιπέτειά της με τον καρκίνο και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι για τους ασθενείς και τους οικείους τους να αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος.
Με επίκεντρο τον ασθενή και τον χρόνιο πόνο
Η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εγχώριας και της ευρωπαϊκής αγοράς, με επίκεντρο τον ασθενή και σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του, δεδομένου ότι ο χρόνιος πόνος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό – δυσμενώς – την καθημερινότητά του.
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και προκαλούν προβληματισμό. Υπολογίζεται ότι ένας στους εννέα ασθενείς υποφέρει από χρόνιο πόνο, 400.000 από τον λεγόμενο καλοήθη χρόνιο πόνο και οι υπόλοιποι από χρόνιο πόνο, που σχετίζεται με κάποια μορφή καρκίνου.
Ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας Δρ. Κωνσταντίνος Συρίγος τόνισε την ανάγκη να μιλούν για θέματα φαρμακευτικής κάνναβης και χρόνιου πόνου μόνο «συγκροτημένοι επιστήμονες, αλλιώς είναι κομπογιαννιτισμός», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επεσήμανε, δε, ότι ο πόνος είναι ζήτημα πολιτισμού.
Η αναισθησιολόγος Ζηναΐς Κοντούλη, εξειδικευμένη στον χρόνιο πόνο και chief medical advisor της Curity Pharma, τόνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται εργαλεία, για να βοηθήσουν τους ασθενείς.
«Κάθε χρόνο βλέπουμε 1.000-2.500 ασθενείς. Θέλουμε «έξυπνα» φάρμακα, όπως η κάνναβη, είναι «όπλο» για τον κλινικό γιατρό. Δίναμε οπιοειδή, που έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Βέβαια η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να ξέρεις τι δόσεις να δώσεις», όπως ανέφερε.
Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» 73 κλινικές μελέτες για φαρμακευτική κάνναβη στην Ευρώπη.
Φαρμακευτική κάνναβη: Κατηγορίες ασθενών
Επί του παρόντος ο ΕΟΦ έχει δώσει άδεια για χρήση φαρμακευτικής κάνναβης σε τέσσερις ενδείξεις. Χρόνιο πόνο (που συμπεριλαμβάνει και τον καρκινικό), σπαστικότητα, ναυτία και εμετούς μετά τη χημειοθεραπεία και καρκινική καχεξία, για ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20, που δεν τρώνε τίποτα.
Επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο Dr Michael Platt, από τους πρώτους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη φαρμακευτική κάνναβη τη δεκαετία του ’90, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από το βρετανικό σύστημα υγείας NHS.
Εξήγησε ότι η φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται να βοηθά, μεταξύ άλλων, και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ινομυαλγία, ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παράλληλα διερευνάται η πιθανότητα να βοηθά στο μελάνωμα και σε ψυχικά νοσήματα.
Όλοι οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας.
Τα φαρμακευτικά προϊόντα, που θα παραγάγει η Curity Pharma, θα καλύπτουν τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΦ κατηγορίες ασθενών.
Τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανεύρεση εταιρειών διάθεσης και διανομής των νέων φαρμάκων.
Διαβάστε επίσης:
Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας
Αγορά ακινήτων: Εξακολουθούν οι ανοδικές τάσεις – Οι προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη