Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Φάρμακα αδυνατίσματος: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των φαρμακευτικών κολοσσών – Ποιοι ηγούνται

David A. Ricks (Eli Lilly), Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk), Robert A. Bradway (Amgen), Albert Bourla (Pfizer), Thomas Schinecker (Roche)

David A. Ricks (Eli Lilly), Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk), Robert A. Bradway (Amgen), Albert Bourla (Pfizer), Thomas Schinecker (Roche)

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο “πόλεμος” μεταξύ των φαρμακευτικών κολοσσών, καθώς συνεχίζεται η φρενίτιδα για τις θεραπείες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα. Τα εργαστήρια των εταιρειών έχουν “πάρει φωτιά”, αφού οι ενδιαφερόμενοι μετατοπίζουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους, όταν ανακοινώνεται ακόμη ένα νέο και καινοτόμο φάρμακο.

Τα νεότερα από το “μέτωπο” είναι ότι το Tirzepatide της  αμερικανικής Eli Lilly έλαβε έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό με την δανέζικη αντίπαλή της Novo Nordisk, στη βασική ασιατική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy της Novo, έλαβε τον Ιούνιο έγκριση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τη χώρα που εκτιμάται ότι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η τιμή της μετοχής της.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του Tirzepatide στην Κίνα ή ο αριθμός των δόσεων του φαρμάκου που θα προμηθευτεί η χώρα.

Σημειώνεται ότι η τιρζεπατίδη είναι το δραστικό συστατικό του φαρμάκου για τον διαβήτη με την ονομασία Mounjaro της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο είναι επίσης εγκεκριμένο στην Κίνα, καθώς και του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Zepbound, το λεγόμενο «αμερικανικό Ozempic».

Σκληρή “μάχη” σε μια αγορά που θα φτάσει τα $100 δισ.

Στο μεταξύ, οι πρωταγωνιστές Eli Lilly και Novo Nordisk, αγωνίζονται για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε μια αγορά που αφορά το αδυνάτισμα, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τουλάχιστον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω φάρμακα, αποτελούν μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 (GLP-1 receptor agonists) και εμφανίζουν υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης στον εγκέφαλο.

Η σεμαγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων, και το Ozempic και Wegovy είναι οι εμπορικές ονομασίες της σεμαγλουτίδης.

Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα GLP-1, βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο έως και το 20% του βάρους τους, γεγονός που οδήγησε σε μια ξαφνική εκτίναξη της ζήτησης.

Στο μεταξύ, σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε την Πέμπτη η είδηση ότι η ελβετική Roche μπαίνει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με ένα νέο χάπι κατά της παχυσαρκίας.

Η μετοχή σημειώνει άνοδο από χθες, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των Eli Lilly και Novo.

Και η Pfizer στην κούρσα του ανταγωνισμού

Την ίδια στιγμή, στην αγορά της απώλειας βάρους μπαίνει δυναμικά και η Pfizer με ένα χάπι, προκειμένου να ανταγωνιστεί κυρίως το Ozempic της Novo.

Όπως ανακοίνωσε, διαφοροποιείται από τους αντιπάλους της, οι οποίοι προσφέρουν μόνο ενέσιμα σκευάσματα και διεκδικεί κομμάτι της αναπτυσσόμενης αγοράς.

Η θεραπεία προβλέπει ένα χάπι την ημέρα, με το “θαυματουργό” συστατικό της να είναι η ουσία danuglipron.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το β’ εξάμηνο φέτος, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μελέτη μεσαίου σταδίου.

Εάν το φάρμακο επιτύχει, θα περάσει στο τελικό στάδιο ανάπτυξης.

Πολυετείς έρευνες από την Amgen

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amgen, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, πρωτοστατεί στην έρευνα σχετικά με την πρωτεΐνη PCSK9i και την LDL χοληστερόλη για περίπου 20 χρόνια και συνεχίζει να αγωνίζεται επιδιώκοντας να κάνει καινοτόμες ανακαλύψεις αναφορικά με μερικούς από τους πιο σύνθετους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, η λιποπρωτεΐνη (a) [Lp(a)], και η μη ελεγχόμενη LDL χοληστερόλη.

Πριν λίγους μήνες, στο περιοδικό Nature Metabolism, δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες για ασθενείς στη δοκιμή Φάσης 1 του φαρμάκου, maridebart cafraglutide για την παχυσαρκία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 ότι η Φάση 1 έδειξε ότι στην υψηλότερη μηνιαία δόση που δοκιμάστηκε, χορηγούμενη για 12 εβδομάδες, το φάρμακο οδήγησε σε μέση απώλεια 14,5% του σωματικού βάρους.

Οι ασθενείς μάλιστα το διατήρησαν αυτό για 70 ημέρες.

Όπως υποστηρίζει η Amgen, τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την εταιρεία, καθώς τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα δημοφιλή Zepbound, Wegovy και άλλες θεραπείες,  δείχνουν ότι οι ασθενείς ξανακερδίζουν βάρος γρήγορα μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης: 

Ozempic: «Χρυσωρυχείο» με… ερωτηματικά για τους πλαστικούς χειρουργούς το «μαγικό» φάρμακο

Ozempic: Τονωτική «ένεση» στη βιομηχανία τροφίμων – Πώς οι αεροπορικές εταιρείες θα εξοικονομούν εκατομμύρια

Pfizer: Ετοιμάζει χάπι κατά της παχυσαρκίας για να χτυπήσει το Ozempic