ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Eurobank πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου εντός του 2018, ενώ εκπονεί ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια για την περίοδο μετά το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Eurobank εξέδωσε καλυμμένο ομολογιακό δάνειο (Tier 2) ύψους 950 εκατ. ευρώ, το οποίο και σηματοδότησε την πρώτη επιστροφή της τράπεζας στις αγορές ομολόγων από το 2014.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ή senior ομολόγου κατά τη διάρκεια του 2018, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι το ομόλογο μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, «δεδομένου ότι η Eurobank δεν ‘βιάζεται’ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές πριν λάβουμε την τελική μας απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Οποιαδήποτε κίνηση εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς, καθώς υπάρχουν πολλές προκλήσεις εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το δυσκολότερο έργο για τις ελληνικές τράπεζες αυτήν τη στιγμή είναι να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
«Είναι ευθύνη μας να δείξουμε στην αγορά με πειστικό τρόπο πώς από τα προβλεπόμενα για το 2019 επίπεδα μπορούμε να μειώσουμε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τον δείκτη έκθεσής μας σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο CEO της τράπεζας.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Eurobank σχεδιάζει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Πωλήσεις NPEs
Τα NPEs για όλες τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας πρέπει να μειωθούν στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, από 95,7 δισ. ευρώ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο στόχος της Eurobank για το 2019 είναι να μειώσει τον όγκο των NPEs σε 12,1 δισ. ευρώ, από 17,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, το οποίο αντιστοιχούσε στο 41,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
“Ακόμη και μετά την επίτευξη του στόχου για το 2019, ο λόγος των NPEs θα συνεχίσει να είναι αρκετά υψηλός» και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27%, δήλωσε ο κ. Καραβίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας θέλει να θέσει τους νέους της στόχους για τα έτη που ακολουθούν το τρέχον σχέδιο που ισχύει μέχρι το 2019.
Το 2017 η Eurobank πούλησε 1,5 δισ. ευρώ δανείων χωρίς εξασφαλίσεις και «σχεδιάζει να πουλήσει άλλο ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο φέτος σε μια συναλλαγή που θα πρέπει επίσης να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη».
Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης όλων των σχετικών λεπτομερειών και «μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαστε λογικά σε θέση να ενημερώσουμε την αγορά σχετικά με μια συναλλαγή που αφορά εξασφαλισμένα NPEs», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Τέλος των διασώσεων
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια καθαρή έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο, αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την οικονομία και τις τράπεζες, εάν η χώρα κάνει χρήση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να είναι επιλέξιμα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Επίσης, σε ένα τέτοιο σενάριο θα καμφθούν αμφιβολίες της αγοράς για την Ελλάδα.
“Από την οπτική του τραπεζικού συστήματος και μόνο, η βέλτιστη επιλογή είναι μια διατύπωση που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ διατηρήσει το waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα”, ανέφερε ο Καραβίας.
“Ωστόσο, είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε ο ίδιος.