Η λίστα των μεγιστάνων που εγκαταλείπουν το Λονδίνο διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς μια σειρά οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων έχουν ξεθωριάσει την λάμψη της βρετανικής πρωτεύουσας που άλλοτε αποτελούσε φάρο για τους ισχυρούς της γης.

Η έξοδος των εκατομμυριούχων από το Λονδίνο κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να θεωρηθεί τόσο επιζήμια όσο και η απώλεια σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου φορολογουμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Standard.

1

Η πρωτεύουσα έχει χάσει 30.000 πολυεκατομμυριούχους από το 2014, με περισσότερους από 11.000 να φεύγουν μόνο τους τελευταίους 12 μήνες -σε αυτούς περιλαμβάνονται και δύο δισεκατομμυριούχοι.

Οι πρόσφατες αποχωρήσεις

Οι πιο πρόσφατες “ηχηρές” αποχωρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύο από τους πλουσιότερους επενδυτές ακινήτων της Βρετανίας και ένας κορυφαίος τραπεζίτης του Λονδίνου, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ πρόσφατα αποχαιρέτισε τη βρετανική πρωτεύουσα και ο δισεκατομμυριούχος συνιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Premier League Aston Villa Νασέφ Σαουίρις, που είναι πλέον κάτοικος Ιταλίας.

Οι Βρετανοί Ίαν και Ρίτσαρντ Λίβινγκστον αναφέρουν πλέον το Μονακό ως τόπο διαμονής τους, ενώ προηγουμένως δήλωναν τη γενέτειρά τους. Επίσης, ο Ρίτσαρντ Γκνοντ, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Group, που διηύθυνε τις διεθνείς δραστηριότητές της τράπεζας για χρόνια, μετακομίζει στο Μιλάνο.

Οι προκλήσεις

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις αυξήσεις της φορολογίας υπό τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Εργατικών, στην αποτυχία ανάκαμψης από την ύφεση του 2008, στην οικονομική αβεβαιότητα μετά το Brexit και στην πτώση της αξίας της λίρας.

Οι εύποροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με την αύξηση των φόρων επί των κληρονομικών περιουσιακών στοιχείων και του υπεράκτιου πλούτου, καθώς και την επιβολή εισφορών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα της χώρας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια μετά το Brexit και την εναλλαγή έξι διαφορετικών πρωθυπουργών μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα, η αποχώρηση των Λίβινγκστοουν δείχνει πώς η ανησυχία για τις φορολογικές αλλαγές επηρεάζει τώρα και τους Βρετανούς μεγιστάνες, ωθώντας τους να αναζητήσουν άλλη «φορολογική πατρίδα».

Ο αντίκτυπος αρχίζει επίσης να γίνεται αισθητός στα ανώτερα κλιμάκια της Σίτι του Λονδίνου με την αποχώρηση του Γκνοντ, ενός Νοτιοαφρικανού που είναι ευρέως γνωστός στον κλάδο. Ο 65χρονος τραπεζίτης μετακομίζει για να αποφύγει τον αντίκτυπο των αλλαγών στο καθεστώς των non-dom (που προσφέρει χαμηλή φορολογική επιβάρυνση σε όσους επιλέγουν τη χώρα για να εγκαταστήσουν τη φορολογική τους έδρα) και των ξένων καταπιστευμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα City AM, η οποία δημοσίευσε πρώτη την είδηση.

Η κατάργηση του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος για τους non-dom κατοίκους νωρίτερα αυτό το μήνα είναι το τελευταίο μέτρο που αναστάτωσε τους εύπορους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, που χρονολογείται από το 1799, οι λεγόμενοι non-dom μπορούσαν να αποφύγουν τους βρετανικούς φόρους στα εισοδήματά τους από το εξωτερικό για έως και 15 χρόνια.

Οι Βρετανοί Λίβινγκστοουν

Για τους Λίβινγκστον, η μετακόμιση στο Μονακό ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς τους με το κρατίδιο της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου διατηρούν σημαντικές επενδύσεις για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η αλλαγή για τους ιδρυτές της εταιρεία ακινήτων London & Regional πραγματοποιήθηκε μεταξύ των τελών Μαρτίου και των αρχών Απριλίου, όπως δείχνουν τα αρχεία. Αυτό συνέπεσε περίπου με την περίοδο που η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ εισήγαγε τις ευρείες φορολογικές αλλαγές που είχε ανακοινώσει στον Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο.

Τα αδέλφια Ίαν, 62 ετών, και Ρίτσαρντ, 60 ετών, έχουν συνολική περιουσία περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Γιοι ενός οδοντιάτρου, τα αδέλφια Λίβινγκστον μεγάλωσαν στο Λονδίνο και άρχισαν να χτίζουν την αυτοκρατορία τους στον τομέα των ακινήτων τη δεκαετία του 1990, αποκτώντας προβληματικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την πτώση των τιμών.

Ο Ίαν, ο οποίος σπούδασε οπτομετρία στο πανεπιστήμιο, ίδρυσε επίσης μια εταιρεία οπτικών ειδών, η οποία τελικά επεκτάθηκε αποκτώντας περισσότερα από 200 καταστήματα. Πούλησε το μερίδιό του στον όμιλο Luxottica του Λεονάρντο Ντελ Βέκιο το 2010.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της London & Regional περιλαμβάνει πλέον κινηματογράφους στο Λονδίνο, γραφεία στη Μαδρίτη και το Fairmont Monte Carlo, ένα τετράστερο ξενοδοχείο στο Μονακό που η εταιρεία των Λίβινγκστον αγόρασε το 2007.

Millionaires Are Fleeing Britain | Last year saw the biggest outflow in at least a decade
Πέρυσι σημειώθηκε η μεγαλύτερη “έξοδος” εκατομμυριούχων από την Βρετανία της τελευταίας δεκαετίας

Οι νέοι προορισμοί

Το Μονακό αποτελεί συχνά αγαπημένο προορισμό για όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μικρότερο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, δεν επιβάλλει φόρους στα κεφαλαιακά κέρδη ή το εισόδημα και έχει γενναιόδωρες εξαιρέσεις για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων. Προσφέρει επίσης υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές.

Άλλοι Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι που έχουν μετακομίσει στο μεσογειακό πριγκιπάτο είναι ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο ιδρυτής του κολοσσού χημικών Ineos, ο οποίος μετακόμισε εκεί γύρω στο 2018.

Άλλοι εναλλακτικοί προορισμοί είναι η Μέση Ανατολή, η Σιγκαπούρη και η Ιταλία.

Μάλιστα η Ιταλία, αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμιος κόμβος πλούτου, έχοντας πραγματοποιήσει συντονισμένες προσπάθειες για να προσελκύσει τους εύπορους του κόσμου την τελευταία δεκαετία.

Εισήγαγε ένα καθεστώς το 2017 που επέτρεπε φορολογικές ελαφρύνσεις στα εισοδήματα από το εξωτερικό πλούσιων αλλοδαπών για έως και 15 χρόνια, έναντι ετήσιας αμοιβής 100.000 ευρώ, εμπνεόμενο από το πρόγραμμα non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι αλλαγές την καθιστούν όλο και πιο ελκυστική για την παγκόσμια ελίτ.

Διαβάστε επίσης:

Νασέφ Σαουίρις: Goodbye στο Λονδίνο από τον μεγιστάνα της Aston Villa – Μετακομίζει στην Ιταλία 

Νέα γενιά κροίσων σε χρόνο ρεκόρ: Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνητής νοημοσύνης

Το μεγάλο στοίχημα της Prada: Η μάχη με τους κολοσσούς της πολυτέλειας, η κίνηση ματ και η επόμενη γενιά