Με σεμινάρια και workshops, πρώτα για τους Θεσσαλούς παραγωγούς, θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», η πρωτοβουλία ορόσημο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Για αυτό το λόγο και ως αφετηρία, επιλέχθηκε για το μεγάλο έργο, η περιοχή της Θεσσαλίας, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας (στη Θεσσαλία καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της χώρας) όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους 2.000+ παραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείας σε όλη τη χώρα μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα, εκτίμησης παραγωγής και βιώσιμης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.
Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Με στόχο, λοιπόν, την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος και τις δυνατότητές της, ώστε να την αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η ψηφιακή πλατφόρμα προσφέρει:
- τη δυνατότητα υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονομικού μηχανισμού, με στόχο τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα κατά 30%, την ενεργειακή ανάλυση των καλλιεργητικών πρακτικών και την ανάλυση του κόστους των καλλιεργητικών πρακτικών.
- ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής), με στόχο, μέσα από τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης την εκπαίδευση ενός μοντέλου πρόβλεψης παραγωγής και εκτίμησης της απόδοσης της παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού. Με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή δύναται να αυξηθεί κατά 10% και άνω.
- οπτικοποίηση δεδομένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, αποτυπώματος άνθρακα καθώς και οικονομικών στοιχείων διαχείρισης της καλλιέργειας, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει σημεία του αγροτεμαχίου του που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και να προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.
- έκθεση αναφοράς για τους διαθέσιμους και προτεινόμενους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς υπολογισμούς για κάθε αγροτεμάχιο.
Η πλατφόρμα αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό/ενεργειακό επίπεδο.
Σε οικονομικό επίπεδο:
- Θωράκιση στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές
- Οικονομική σύγκριση των παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών
- Ανάλυση κόστους και κατάρτιση προϋπολογισμού της διαχείρισης
- Αξιολόγηση οικονομικών προτάσεων
- Αποτύπωση οικονομικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο
Σε περιβαλλοντικό επίπεδο:
- Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς
- Υπολογισμός αποτυπώματος άνθρακα
- Ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών
- Προστασία απέναντι από την κλιματική αλλαγή
- Αποτύπωση περιβαλλοντικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο
Σε επίπεδο παραγωγής:
- Βελτίωση της ποιότητας του καρπού
- Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής
Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «η «Έξυπνη Σπορά» έρχεται να απαντήσει σε ένα κομβικό και θεμελιώδες ερώτημα για την αγροτική παραγωγή: το πώς θα συνδυάσουμε την περιβαλλοντική με την οικονομική βιωσιμότητα».
Με το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έρχεται πιο κοντά με τους παραγωγούς κριθαριού και τους βοηθά να έχουν καλύτερη εικόνα της καλλιέργειάς τους με ακρίβεια για μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερα προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι, από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο στο είδος του Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς σε 19 νομούς της χώρας, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, προσφέροντας ένα σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας, παράλληλα, προστιθέμενη αξία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει επίσης το ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το οποίο διατηρεί πειραματικούς αγρούς όπου δοκιμάζουν νέες ποικιλίες κριθαριού που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφο-κλιματικές συνθήκες της χώρας, και οι οποίες αξιοποιούνται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, αυξάνοντας τις αποδόσεις και, ως εκ τούτου, το κέρδος των παραγωγών. Παράλληλα, διεξάγει προγράμματα έρευνας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία καλλιέργειας, ενώ προσφέρει διαρκή υποστήριξη και εκπαιδευτικά σεμινάρια στους παραγωγούς με στόχο την ενδυνάμωση της τεχνογνωσίας τους.
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση