Για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, αλλά και τις προοπτικές της νέας Attica Bank, μίλησε ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat – ΑΚΤΩΡ, κ. Αλεξάνδρος Εξάρχου, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής».

Όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, παρά τις δυσκολίες, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης. Η ανάταξή της έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενώ επιτεύγματα όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν ορόσημα, που κάποτε φάνταζαν αδιανόητα. Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε, συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

1

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να έρθουν μεγάλες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετή επιφυλακτικότητα από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ναι μεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ακόμη εξ ίσου πρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά.

 Ο κ. Εξάρχου παρατήρησε ότι ορθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, η οποία μπορεί δημιουργήσει προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον, εφόσον η παραγωγική της μηχανή στραφεί προς διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον, ως partner της Thrivest, τοποθετήθηκε και για το θέμα της νέας Attica Bank, επισημαίνοντας ότι παρεμβάσεις του κράτους, όπως η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στη δημιουργία του «Ηρακλή 3» και τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι στην περίπτωση της νέας Attica Bank η εκδήλωση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος του προκάλεσε θετική έκπληξη.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Thrivest, η νέα Attica Bank θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας λύσεις σε αξιόχρεες επιχειρήσεις που έως σήμερα αντιμετώπιζαν εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Και επισήμανε ότι η νέα τράπεζα διαθέτει εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας που θα της επιτρέψουν να είναι φιλική προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στις οποίες άλλωστε στοχεύει στρατηγικά, και να χρηματοδοτεί όσες είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Και κατέληξε, σημειώνοντας ότι, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν εκ νέου τα λάθη του παρελθόντος, με τα πολύ ψηλά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPE), τα οποία στην πραγματικότητα μπορούν να καταργήσουν την ίδια την ύπαρξη μίας τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Θ. Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία τα φρέσκα κεφάλαια €3,3 δισ. στις τράπεζες

Boeing: Ζημίες $6,2 δισ. το γ’ τρίμηνο – Σε «δύσκολη θέση» ο αμερικανικός κολοσσός

Coca Cola Co.: Τζίρος και κέρδη άνω των εκτιμήσεων το γ’ τρίμηνο – Μειωμένη ζήτηση