ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει το δυναμικό της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να γίνει κόμβος ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημείωσε ο κ.Καραβίας και τόνισε ότι πρέπει να ενισχύσουμε το δυναμικό που έχουμε σε εγκατεστημένες ΑΠΕ και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις αλλά και γρήγορα να προχωρήσουν και τα παράκτια αιολικά πάρκα. Συγχρόνως, σημείωσε, πρέπει να ενδυναμώσουμε το σύστημα υψηλής και μεσαίας τάσης γιατί σήμερα υπάρχουν περιοχές που είναι αποκλεισμένες από τις ΑΠΕ, λόγω της υπερφόρτωσης των δικτύων.
Για τη Eurobank ανέφερε ότι χρηματοδοτεί όλους τους πελάτες της στον τομέα της ενέργειας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ενεργειακού αποτυπώματος, χρηματοδοτεί 3 από τα 4 νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που θα γίνουν και όπως είπε φιλοδοξεί να επενδύσει και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
Αλέξης Πατέλης: Μπορούμε να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας και να έχουμε οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη
Από εισαγωγείς ενέργειας, μπορούμε να γίνουμε εξαγωγείς, σημείωσε ο κ. Αλέξης Πατέλης, τονίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει την οικονομία μας, καθώς θα την κάνουν πιο ανθεκτική. “Πολλές φορές οι παγκόσμιες υφέσεις και οι οικονομικές κρίσεις έχουν προέλθει από τον τομέα της ενέργειας και όταν εισάγεις ενέργεια είσαι πιο ευάλωτος σε αυτές τις κρίσεις. Στο μέλλον που θα εξάγουμε ενέργεια θα είναι πιο ανθεκτική η οικονομία. Και όπως είπε για να γίνει αυτό δεν απαιτείται μόνο παραγωγή ενέργειας, αλλά και επενδύσεις στη διανομή, ώστε να γίνει η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος”, σημείωσε.
“Το 2030 θα είναι όλα τελείως διαφορετικά”, είπε ο κ. Αλέξης Πατέλης. “Αν καταφέρουμε να γίνουμε διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη, η χώρα θα θωρακιστεί αμυντικά, πέρα από τα οικονομικά θα έχει και γεωστρατηγικά οφέλη και θα εξασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλεια. Θα είναι τότε πολύ πιο δύσκολο οποιοσδήποτε να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα ή να αρχίσει ένας πόλεμος στη χώρα μας”, σημείωσε ο κ. Αλέξης Πατέλης.
Γιώργος Πολυχρονίου (ΔΕΠΑ): Μπορούμε να γίνουμε σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου
Στο εννεάμηνο του 2022, οι Ελλάδα τριπλασίασε τις εξαγωγές LNG είπε χθες ο Γιώργος Πολυχρονίου Executive Director, Strategy & Business Development της ΔΕΠΑ, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Όπως είπε οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις γειτονικές της χώρες ανήλθαν σε 20,4 ΤWh στο πρώτο εννεάμηνο του έτους. Σημείωσε επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% που σημειώνεται φέτος στην ελληνική αγορά, είναι προσωρινή και τα επόμενα χρόνια θα επανέλθει η αύξηση της ζήτησης.
Maria Rita Galli: Θα φτάσουμε στα 8bcm εξαγωγών το 2025
Αντίστοιχα η κ. Maria Rita Galli επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι στο 10μηνο οι εξαγωγές έφτασαν στα 3 bcm από 0,7 bcm το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως εξαγωγέας φυσικού αερίου θα ενισχυθεί από τις σημαντικές υποδομές που ετοιμάζονται στη χώρα οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες LNG που χρειάζονται οι γειτονικές χώρες.
“Η διασύνδεση με τη Βόρειο Μακεδονία, και η επόμενη που θα γίνει στις αρχές του 2025, η διασύνδεση με τη Βουλγαρία που έγινε και το FSRU που θα λειτουργεί από το 2024, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αυξήσει τις εξαγωγές LNG από τα 2,2 δισ. κυβικά μέτρα στα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα το 2024 και στα 8 δισ. κυβικά μέτρα στα τέλη του 2025” τόνισε η κυρία Galli.
Οι υπόγειες αποθήκες και τα περιφερειακά διασυνδετήρια έργα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο να γίνει η χώρα κόμβος φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή, σημείωσε ο κ. Κώστας Σιφναίος Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade και όπως είπε τελικά να επιτευχθεί εξισορρόπηση των τιμών.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης από το 2024, και το FSRU της Θράκης από το 2025 σημείωσε, είναι ο σημαντικότερος και ο ουσιαστικότερος κρίκος που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των υπόλοιπων διαβαλκανικών υποδομών και έχει πολύ μεγάλη και αυξανόμενη διεθνή περιφερειακή συμμετοχή τόσο στο μετοχικό του κεφάλαιο όσο και με εμπορικές συνεργασίες για δέσμευση δυναμικότητας. “Σήμερα το έργο προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τη 1/1/2024. Η συνεισφορά του έργου αυτού είναι μεγάλη για την Ελλάδα, τη γειτονιά μας αλλά και την Ευρώπη, άνοιξε και συνεχίζει να ανοίγει διαδρόμους περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει πώς η ενέργεια μπορεί να γίνει εργαλείο αλληλεγγύης και τοποθετεί τη χώρα μας στο κέντρο των στρατηγικών εξελίξεων καθιστώντας τη σημείο αναφοράς και αξιόπιστο ηγέτη ολόκληρης της ευαίσθητης αυτής περιοχής”, τόνισε ο κ.Κώστας Σιφναίος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές