Χρονικό περιθώριο μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ζήτησε ο πρόεδρος του δ.σ Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ. Παναγιώτης Αλεξάκης από τους από τους τευτλοπαραγωγούς, ώστε μπορέσει να τους ενημερώσει μέλλον της εταιρείας και της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Η συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγών με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, στη Θεσσαλονίκη, γίνεται σε μία στιγμή που έρχεται στο προσκήνιο ένα νέο επενδυτικό ενδιαφέρον από ένα fund που διαχειρίζεται και ελβετικά κεφάλαια.

Ο λόγος για το fund του κ. Lukas Fecker, ενός διαχειριστή κεφαλαίων και CEO της holding «Innovation Brain» που εστιάζει στην αναδιοργάνωση τραπεζικών τμημάτων που χρηματοδοτούν το εμπόριο και τα commodities.

Ο κ. Fecker είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΒΖ σαν όμιλο, όταν ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης των δύο θυγατρικών στη Σερβία. Τότε, τον είχαν παραπέμψει στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ- βασικό μέτοχο της ΕΒΖ- και στο υπουργείο Οικονομίας. Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πάντως όλα αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα της ΕΒΖ και των καλλιεργητών στους οποίους βασίζεται, αν θέλει να έχει επόμενη ημέρα, σαν παραγωγική βιομηχανία, στην Ελλάδα.

Οι τευτλοπαραγωγοί που ακόμη περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται για το 2017 (10,2 εκατ. ευρώ), έμαθαν ότι συνεδρίαζε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το δ.σ. της εταιρείας και ζήτησαν με αυτή την ευκαιρία από τον πρόεδρο, κ. Αλεξάκη, να τους πει τι γίνεται με τα οφειλόμενα αφού όλες οι ημερομηνίες που έχουν δοθεί για την πληρωμή τους, έχουν ανατραπεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών, ο πρόεδρος της ΕΒΖ υποσχέθηκε ότι τουλάχιστον το 40% των οφειλομένων, είναι εξασφαλισμένο και, αφού «πέσουνε κάποιες υπογραφές», θα έρθουν τα χρήματα από τις θυγατρικές της Σερβίας. Τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ, προσπαθούν να τα εξασφαλίσουν με διαπραγματεύσεις, με μεγάλους οίκους, για να μη «σκοτώσει» η εταιρεία τη ζάχαρη σε χαμηλές τιμές. Αν δεν το επιτύχει αυτό ως την Παρασκευή, η πώληση θα γίνει έστω και σε χαμηλότερες τιμές, ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Πάντως την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως τα 4 εκατ. ευρώ δηλαδή το 40% της οφειλής, θα ήταν από δάνειο που θα έδινε η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς αντί υποθήκης ποσότητας ζάχαρης από το εργοστάσιο Ορεστιάδας. Πριν από αυτό, είχε λεχθεί ότι θα προέρχονταν από μερίσματα από τα κέρδη των σερβικών εταιρειών, έτους 2013.

Όπως γίνεται αντιληπτό το σκοινί σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από το λαιμό της υπερχρεωμένης ΕΒΖ, μίας ουσιαστικά πτωχευμένης εταιρείας, όπως  προκύπτει και από τις έγγραφες γνώμες που διατυπώνουν την τελευταία τριετία οι ορκωτοί λογιστές που επέμεναν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού και παράλληλη λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες και πιθανές νέες δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ από τευτλοπαραγωγούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελπίδα για τη σωτηρία της ΕΒΖ δίνει η Τράπεζα Πειραιώς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Αλεξάκης: Θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος της EBZ;