• Business

    ΕΒΖ: Ραγδαίες εξελίξεις. Παραιτήθηκε το ΔΣ

    • NewsRoom
    EBZ


    Σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το μείζον ζήτημα της πώλησης των θυγατρικών εταιρειών στη Σερβία σηματοδοτεί η παραίτηση έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. Γνωστοποίησε ότι στις 29/09/2017 πρωτοκολλήθηκαν οι παραιτήσεις των εξής μελών του ΔΣ και συγκεκριμένα των: Χατζηδιαμαντή Αντωνίου ( Προέδρου), Κεφαλόπουλου Μιχαήλ (Διευθύνοντος Συμβούλου), Μπούρη Αντωνίου (Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου), Κερμανίδη Γαβριήλ (Αντιπροέδρου), Βογιατζή Χρήστου (Μέλους), Μανιατάκη Κωνσταντίνου (Μέλους).

    Ήδη έχει δρομολογηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να εκλεγεί το νέο δ.σ. της ΕΒΖ.

    Ο Σέρβος επενδυτής

    Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η πώληση των δύο θυγατρικών εταιρειών της βιομηχανίας στη Σερβία προκειμένου να διασωθεί η ΕΒΖ, πώληση με την οποία η απερχόμενη διοίκηση της εταιρείας είχε εκφράσει αντιρρήσεις, παρότι αποτελεί κύριο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που κατέθεσε η, βασική πιστώτρια, Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. δάνεια 160 εκατ.ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας) και έκανε αποδεκτό το διοικητικό συμβούλιο της βιομηχανίας τον Ιούλιο του 2016.

    Ο  διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο, με τρεις εταιρίες να συμμετέχουν στη φάση των βελτιωμένων προσφορών – AGRANA, CristalUnion-Viro Tvornica και MKGroup, με την τελευταία να παραμένει τελικώς ο μόνος ενδιαφερόμενος.

    Η προσφορά που κατέθεσε το MK Group ανερχόταν σε 51 εκατ. ευρώ, διπλάσια του ελάχιστου τιμήματος για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ (25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το MοU μεταξύ ΕΒΖ – Πειραιώς – εκκαθαριστή, συγκεκριμένα της “κακής” Αγροτικής Τράπεζας, σήμερα PHQ).

    Ωστόσο, η πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ χαρακτήρισε την προσφορά “χαμηλή”, ζητώντας να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός, κάτι που εν τέλει δεν συνέβη, οδηγώντας στην υποβολή των επιστολών παραίτησης.



    ΣΧΟΛΙΑ