Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Προς συμφωνία – σταθμό της Louis Vuitton με την Επίλεκτος: Με ελληνικό βαμβάκι οι πολυτελείς τσάντες

Ευριπίδης Δοντάς

Κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ορόσημο, είναι η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, η οποία είναι σε συζητήσεις με τον όμιλο Louis Vuitton, για την παραγωγή των νημάτων από 100% οργανικό βαμβάκι, για το ύφασμα στις πολυτελείς τσάντες του ομίλου.

«Η συμφωνία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πρώτο εξάμηνο του 2025, θα παραδώσει η Επίλεκτος τα βαμβακερά νήματα για την παραγωγή του 10-20%, των υφασμάτων που χρειάζεται για την ετήσια παραγωγή όλων των τσαντών της η Louis Vuitton. Τότε, το φθινόπωρο του 2025, το ύφασμα στο 10-20% των τσαντών της Louis Vuitton, θα έχει παραχθεί από ελληνικά νήματα και ελληνικό βαμβάκι”, σημειώνει ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και νυν Πρόεδρος της Επίλεκτος Ενέργεια, μιλώντας στο mononews.gr.

Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της συμφωνίας, καθώς, εφόσον όλα πάνε καλά, οι ανάγκες της Louis Vuiton για ύφασμα από ενεργειακά ουδέτερο και βιολογικό βαμβάκι θα είναι αυξανόμενες μέχρι το 2030, και αφορούν τόσο όλη την παραγωγή τσαντών όσο και τη σειρά των ρούχων.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν λίγους μήνες νωρίτερα, και χθες, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνάντηση, για να δουν τα στελέχη της Louis Vuitton, από κοντά τις εγκαταστάσεις της Επίλεκτος και τα χωράφια που παράγον βαμβάκι και να ελέγξουν αν πληρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχουν θέσει.

Όπως αναφέρει ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, “τα στελέχη του γαλλικού ομίλου, έμειναν ευχαριστημένα με το παραπάνω, με όσα διαπίστωσαν από την επίσκεψή τους. Η παραγωγή του βαμβακιού στα χωράφια, από όπου εφοδιαζόμαστε το βαμβάκι, είναι βιολογική, και γίνεται χρήση οργανικών λιπασμάτων, ενώ πληρούνται όλες οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές και στην εκκόκκιση”, σημείωσε. Η εταιρεία τώρα θα πρέπει να παράξει και άλλα δείγματα και μέχρι τέλος του χρόνου, να υπογραφεί η συμφωνία ώστε να γίνουν οι πρώτες παραδόσεις κλωστών το 2025.

“Η Επίλεκτος είναι η μοναδική καθετοποιημένη και πράσινη κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη, και η Louis Vuitton, προκειμένου να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει μέχρι το 2030,  πρέπει το σύνολο των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, να πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτό τους έφερε σε εμάς, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την Επίλεκτος, αλλά και  για την αναγέννηση ολόκληρου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας”, σημείωσε ο κ. Δοντάς.

 Σήμερα, τα νήματα  που χρησιμοποιούνται για το ύφασμα που βρίσκεται μέσα στις τσάντες Louis Vuitton, είναι από συνθετικό και βαμβάκι και παράγονται στην Ασία και στόχος του ομίλου είναι τα επόμενα χρόνια να της αντικαταστήσει με πρώτες ύλες από 100% βαμβάκι. Εφόσον η συμφωνία με την Επίλεκτος ολοκληρωθεί, η εταιρεία θα μπορεί να τροφοδοτήσει τις μελλοντικές αυτές αυξημένες ανάγκες της Louis Vuiton.

Το βαμβάκι… ως κρίσιμη πρώτη ύλη

Για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ενδύματος, που σήμερα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό συνθετικές πρώτες ύλες, οι στόχοι της πράσινης μετάβασης, που συνδέονται με την ανάγκη για προϊόντα ανακυκλώσιμα, την οδηγούν στην αποκλειστική χρήση βάμβακος ως πρώτη ύλη. Παράλληλα, ο φόρος άνθρακα, η ανάγκη ιχνηλασιμότητας ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού, και η ανάγκη για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, κάνουν τις εταιρείες να αναζητούν το βαμβάκι στην Ευρώπη αλλά και καθετοποιημένες μονάδες που το μεταποιούν σύμφωνα με τις υψηλές ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Μπερνάρ Αρνό (LVMH)

“Η στροφή στην πράσινη μετάβαση, δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για την κλωστοϋφαντουργία, που δεν πρέπει να χαθεί. Σήμερα μεταποιείται στην Ελλάδα μόνο το 2-3% της παραγωγής βαμβακιού, δηλαδή των 300.000 τόνων που παράγονται στη χώρα. Το υπόλοιπο εξάγεται σε Τουρκία, Αίγυπτο και Ασία και η συνολική αξία εξαγωγών του δεν ξεπερνάει τα 400-500 εκ. ευρώ. Αν με συντονισμένες κινήσεις η Πολιτεία δώσει κίνητρα για επενδύσεις στη μεταποίησή του, οι εξαγωγές των μεταποιημένων προϊόντων (κλωστών και υφασμάτων) μπορεί να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Ενώ οι επενδύσεις που χρειάζονται για να ξαναστηθεί ο κλάδος είναι της τάξης το 1 δισ. ευρώ.

Σε μια εποχή που μας απασχολεί η αύξηση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών,  η στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης στο βαμβάκι, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, που αν στηριχθεί μπορεί να γίνει ένας εξαγωγικό κλάδος προστιθέμενης αξίας”, τονίζει ο κ. Δοντάς..

Σήμερα το 85% της ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού γίνεται στην Ελλάδα, και το υπόλοιπο 15% στην Ισπανία. Αν η κλωστοϋφαντουργία αναγεννηθεί στην  Ελλάδα, συνδυάζοντας την πιστοποιημένη πράσινη παραγωγή με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που απαιτεί η Ευρώπη από τη βιομηχανία ένδυσης, θα  μπορεί να παράγει προϊόντα με εξασφαλισμένη ζήτηση, τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα  και η Ισπανία από τον πρωτογενή τομέα την πρώτη ύλη (σύσπορο βαμβάκι), βασική ύλη για την μεταποίηση στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, διατηρώντας ακέραια την αλυσίδα εφοδιασμού.

“Χρειάζεται η Πολιτεία να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το διακύβευμα και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον κλάδο. Να φέρει ένα πλαίσιο με σταθερό κόστος ενέργειας, μειωμένες εισφορές, και κίνητρα επενδύσεων”, καταλήγει ο κ. Δοντάς.

Ποια είναι η Επίλεκτος

H εταιρεία «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» με διακριτικό τίτλο «STIAFILCO» και οι θυγατρικές της δραστηριοποιούνται στην εκκόκκιση σύσπορου βαμβακιού, την παραγωγή και εμπορία εκκοκκισμένου βάμβακος, την παραγωγή και εμπορία νημάτων και τον εξευγενισμό νημάτων, την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι θυγατρικές εταιρείες «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «SELECTED VOLT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη λειτουργία μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών, την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μη και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης και συναφείς δραστηριότητες. H εταιρία Επίλεκτος εισήλθε στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στις 15 Απριλίου 1991 και σήμερα διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Επιτήρησης.

Κατέχει το 99% της  Επίλεκτος Ενέργεια (εισηγμένη στο ΧΑΚ) στην οποία είναι Πρόεδρος ο κ. Ευριπίδης Δοντάς.
Η πρώτη μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και είναι ισχύος 9,99 MW. Η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα εξασφαλίζει στον όμιλο στα επόμενα χρόνια επαρκή κεφάλαια για επέκταση των δραστηριοτήτων του και ανάπτυξη αυτών.
Η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Ο σταθμός ισχύος 5,252 MW έχει εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη έκταση στη θέση Βαμβακού του Δήμου Φαρσάλων, Νομού Λάρισας και βρίσκεται σε κανονική λειτουργία από τον Απρίλιο 2019.

Η θυγατρική εταιρεία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κατέχει άδειες εμπορίας βιοκαυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα και εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης τους με βάση τα νέα δεδομένα τόσο στον κλάδο ενέργειας, όσο και στον κλάδο βιοκαυσίμων .

Παρά τις παρενέργειες που δημιουργήθηκαν από την ενεργειακή κρίση και την καταιγίδα Daniel, και αναμένεται να επηρεάσουν το επόμενο διάστημα τα μεγέθη του ομίλου, η διοίκηση με στοχευμένες κινήσεις προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τη λειτουργική απόδοση των μονάδων και ταυτόχρονα να ενισχύσει τα κεφάλαια του ομίλου.

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι τρεις Γάλλοι «γίγαντες» στον χώρο της πολυτέλειας έχασαν $58 δισ. το 202

Χατζηδάκης στο Reuters: Μείωση του χρέους με δημοσιονομική πειθαρχία και φιλοεπενδυτική πολιτική