Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες της χώρας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς δίνουν μάχη επιβίωσης, για να αντέξουν το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, των τιμών πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους.

Η Πολιτεία αδιαφορεί για το πρόβλημα και οι οιωνοί για το 2022 είναι κακοί. Οι βιομηχανίες δεν μπορούν να προϋπολογίσουν το κόστος παραγωγής τους, δεν μπορούν να κάνουν παραγγελίες, χάνουν πελάτες και τα κόστη αυξάνονται κάθε μήνα. Ο Ευρυπίδης Δοντάς  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επίλεκτος, προτείνει λύσεις και σημειώνει ότι πρόκειται για μέτρα που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα τα είχε κάνει από τότε που ανέλαβε, στηρίζοντας την παραγωγή, αλλά δεν τα κάνει ούτε τώρα, που το ενεργειακό κόστος απειλεί με λουκέτα.

Οι ανατιμήσεις της τιμής ρεύματος, έχει αυξήσει στο 45-50% τη συμμετοχή του ενεργειακού κόστους στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα πλέον τα προϊόντα τους να μην είναι ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικά οι ενεργοβόροι κλάδοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, χαρτοβιομηχανία, συσκευασία, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού είναι αναγκασμένοι είτε να απορροφούν το κόστος για να συνεχίσουν να πραγματοποιούν πωλήσεις, είτε να το μετακυλούν και να χάνουν πελάτες.

Όπως δηλώνει ο κ. Ευρυπίδης Δοντάς, “πλέον δεν υπάρχει ελπίδα επιβίωσης για τη βιομηχανία. Αν μετακυλήσουμε το παραπάνω κόστος χάνουμε πελάτες. Πλέον όλοι οι ευρωπαίοι πελάτες μας αγοράζουν από την Τουρκία και το πρόβλημα θα φανεί στις παραγγελίες του 2022 με άμεσες συνέπειες, η μεγάλη πτώση τόσο στις ίδιες τις βιομηχανίες που δε θα αντέξουν όσο και στην οικονομία”.

Το πρόβλημα για τον κ. Δοντά είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα ενιαία, αλλά διαχωρίζονται σε Μέσης και Υψηλής Τάσης. “Πρέπει να γίνουν συμβάσεις και με τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης όπως έκανε η ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες της Υψηλής τάσης και όχι να πληρώνουμε το μεγάλο κόστος της χονδρεμπορικής τιμής κάθε μήνα, χωρίς να έχουμε ορατότητα πόσο μπορεί να φτάσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμό για το 2022, δεν ξέρουμε τα κόστη μας, είμαστε εκτός των διεθνών αγορών δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνίες”.

Όπως τονίζει, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας αλλιώς θα έχουμε λουκέτα. “Αν δεν κάνουν τίποτα πολλές βιομηχανίες θα κλείσουν. Τι περιμένουν να αρχίσουμε να κλείνουμε για να μας προσέξουν; Από το 2019 και πριν έρθει αυτή η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για στήριξη της βιομηχανίας και δεν έκανε τίποτα. Δυστυχώς, υπάρχει αδιαφορία για την παραγωγή στη χώρα.

Ποιες λύσεις προτείνει: Στηρίξαμε τον ΕΛΑΠΕ, τώρα που έχει πλεόνασμα να μας στηρίξει αυτός

Ζητάμε από το Υπουργείο Ενέργειας την αυτοκατανάλωση, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε ενέργεια που παράγουμε από ΑΠΕ για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Κι ενώ αυτό ήδη έγινε για τους παραχωρησιούχους για την ηλεκτροδότηση των οδικών έργων, ακόμη δεν έχει γίνει για τη βιομηχανία, αν και το συζητάμε από την αρχή του 2021.

Πρέπει να μειωθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δικτύου, να μειωθεί ο ΕΦΚ και το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων).

Το ΕΤΜΕΑΡ  για τη βιομηχανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για να στηρίξουμε τις ΑΠΕ τότε που υπήρχε τρύπα στο ΕΛΑΠΕ (ο Λογαριασμός που πληρώνει τις ΑΠΕ). Το 2019 είχε μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές για να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για να στηριχτεί η ΔΕΗ. Τώρα είναι ώρα να στηριχτεί η ελληνική βιομηχανία και τώρα που το ΕΛΑΠΕ είναι πλεονασματικό, δεν είναι ανάγκη να συνεχίζει να πληρώνεται από τη βιομηχανία που δίνει μάχη επιβίωσης, εκτεθειμένη στις τιμές χονδρεμπορικής που αυξάνονται συνεχώς προς όφελος όλων των παραγωγών ενέργειας (και των ΑΠΕ).

Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος

Η Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, σημειώνει επίσης ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς το ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να μετακυληθεί στα τελικά προϊόντα. “Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε τιμές σε κάθε παραγγελία, με αποτέλεσμα τελικά το κόστος να απορροφάται από τη βιομηχανία. Αλλά με δεδομένο ότι αυτό αυξάνεται συνεχώς κάποιοι δε θα τα καταφέρουν. Με την κατάσταση αυτή οι επιχειρήσεις είναι αδύνατο να κάνουν budget για το 2022 και η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα.

Φρούδες οι ελπίδες για τα διμερή συμβόλαια

Τα διμερή συμβόλαια ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ και τη βιομηχανία, θα μπορούσαν να προμηθεύσουν ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές από την χονδρεμπορική, όμως τελικά δεν γίνονται.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε συνέδριο για την Αποθήκευση και τις ΑΠΕ, ο Αντώνης Κοντολέων της ΕΒΙΚΕΝ (της Ένωσης για τη βιομηχανία Υψηλής Τάσης)

“η μικρή και μεσαία βιομηχανία που είναι η ραχοκοκαλιά στην Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα γιατί δεν μπορεί να κάνει hedging. Η μέση τάση είδε ξαφνικά στο δεύτερο τρίμηνο καταγγελίες συμβάσεων και οι νέες συμβάσεις συνδέθηκαν 100% με την χονδρεμπορική αγορά.

Οι τιμές σήμερα στην αγορά έχουν windfull profits, δηλαδή υπερκέρδη που δεν αντιπροσωπεύουν το κόστος ενέργειας. Το μονοπώλιο της ΔΕΗ εξελίχθηκε σε ένα ολιγοπώλιο και οι παραγωγοί ενέργειας προτιμούν να πουλούν ενέργεια χωρίς ρίσκο στη χονδρεμπορική αγορά παρά να δώσουν ενέργεια με διμερή συμβόλαια,” σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ισπανία θεσμοθέτησε να υποχρεώνονται οι παραγωγοί ενέργειας να διαθέτουν το 6% της ενέργειας που παράγουν με διμερή συμβόλαια.

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση