Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Evergrande: Νέα δικαστική μάχη τη Δευτέρα – Ομολογιούχοι ζητούν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση

Ο κινεζικός όμιλος της China Evergrande θα προσπαθήσει, για άλλη μια φορά, να αποτρέψει την εκκαθάριση σε μια νέα δικαστική ακρόαση στο Χονγκ Κονγκ, τη Δευτέρα.

Οκτώ εβδομάδες αφότου ο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων κέρδισε μια αιφνιδιαστική αναβολή στη μακροχρόνια δικαστική του περιπέτεια,  η Evergrande έχει καταφέρει να σημειώσει μόλις μια μικρή πρόοδο προς τη σύναψη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της.

Οποιαδήποτε εντολή για την εκκαθάριση της Evergrande, η οποία έχει υποχρεώσεις περίπου 327 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανότατα θα στείλει κυματισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, σε μια εποχή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων της χώρας. Θα αποδυνάμωνε επίσης περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον στεγαστικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε μια επίμονη ύφεση, η οποία  παρασύρει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Εκτός από την υπόθεση που έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί το πρωί της Δευτέρας, η δικαστής Linda Chan θα διεξαγάγει μια σπάνια ακρόαση για μια πιθανή «ρυθμιστική εντολή» στις 2:30 μ.μ., σύμφωνα με πληροφορίες στον ιστότοπο του δικαστικού σώματος της πόλης. Τέτοιες εντολές σημαίνουν πως το δικαστήριο θα ρυθμίσει τη διαδικασία εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του διορισμού εκκαθαριστή.

Η Κίνα έχει εκδώσει νέα μέτρα για να στηρίξει τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης μιας λίστας κατασκευαστών που θα είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Evergrande έχει ωφεληθεί καθόλου από αυτά.

Ελλείψει οποιασδήποτε συμφωνίας της τελευταίας στιγμής με τους ομολογιούχους, η μοίρα της Evergrande μπορεί να εξαρτηθεί από το καθεστώς των μερών που ζητούν να υπάρξει μια απόφαση εκκαθάρισης από το δικαστήριο.

Η ακρόαση του Δεκεμβρίου αναβλήθηκε αφού ο αρχικός πιστωτής, η Top Shine Global Limited της Intershore Consult (Samoa) Ltd., αποφάσισε να μην πιέσει για άμεση εκκαθάριση. Τώρα μια βασική ομάδα ομολογιούχων σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα εκδίκαση, ανέφερε το Reuters στις 24 Ιανουαρίου, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Δικηγόροι της ad hoc ομάδας ομολογιούχων , η οποία έχει πει ότι κατέχει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομολογίες, ανέφεραν στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση του περασμένου μήνα ότι «πιθανότατα» θα παρέμβει, εάν η Top Shine Global αποχωρήσει.

Οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση του ομίλου, ο οποίος είχε προηγουμένως αντιταχθεί στη ρευστοποίηση, θα δυσκόλευε πολύ την Evergrande να πείσει το δικαστήριο ότι σημειώνει πρόοδο με τους πιστωτές της στην επίτευξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους.

Η Top Shine, στρατηγικός επενδυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων του κατασκευαστή κατοικιών, υπέβαλε την αίτηση εκκαθάρισης τον Ιούνιο του 2022. Στη συνέχεια έγινε ενοποιημένη συλλογική αγωγή και από άλλους απογοητευμένους πιστωτές.

Μετά από επανειλημμένες αναβολές, η δικαστής Chan χαρακτήρησε την αναβολή του Οκτώβριο ως την «τελική». Ωστόσο, προχώρησε σε νέα αναβολή τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της Top Shine να υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης

Κίνα: Υπό κράτηση ο επικεφαλής θυγατρικής της Evergrande στον κλάδο του αυτοκινήτου

Τα υψηλά επιτόκια απειλούν το real estate