ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των επιχειρήσεων-μελών του στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, υπέβαλλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.
Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ αφορούν συμπληρώσεις, προσθήκες και διαφοροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να βελτιώσουν τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, να επιταχύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων και να ενισχύσουν την απασχόληση.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων που θα λαμβάνουν το κίνητρο της επιχορήγησης, προτείνεται η κατεύθυνσή τους σε σχέδια που υλοποιούνται σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που επιδεικνύουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων ή προέγκρισης δανείου και που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης κατά τα τελευταία έτη, ή μετά την επένδυση.
Το ΕΒΕΑ προτείνει επίσης την αναθεώρηση της διάκρισης μεταξύ μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που επιχειρεί ο νέος νόμος, σε αντίθεση με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τα μέτρα που αναπτύσσει και θέτει σε λειτουργία η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε επιχορηγήσεις μεγαλύτερου μεριδίου επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά για την εξομάλυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ευρύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Αναφορικά με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που θα ισχύσει την περίοδο 2022 – 2027, το ΕΒΕΑ προτείνει να γίνει μια εκ των προτέρων διάγνωση των αναμενόμενων επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εξαίρεση του Κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα από την περιοχή των Αθηνών και την ανάληψη δράσεων ως αντιστάθμιση στις νέες συνθήκες. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η επιστολή, θα μπορούσε να ζητηθεί αύξηση του ορίου ενισχύσεων του κανόνα de minimis, αλλά και νέα προγράμματα για την Αττική με προηγούμενη κοινοποίηση για έγκριση στην Κοινότητα.
Όσον αφορά την υλοποίηση επένδυσης σε οικόπεδο που δεν ανήκει στον φορέα της επένδυσης και απαιτείται τουλάχιστον 15ετής διάρκεια μίσθωσης, προτείνεται η μείωσή της στο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση και την κάλυψη των μακροχρονίων υποχρεώσεων του επενδυτικού σχεδίου, πλέον δύο ετών.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προτείνεται να προστεθεί στα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια η «Παραγωγή Λογισμικού, Προϊόντων και υπηρεσιών ρομποτικής και Βιομηχανίας 4.0, Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things (IoT)».
Προτείνεται επίσης, ως «παραγωγή λογισμικού» να νοείται και η ανάπτυξη αυτοτελούς εφαρμογής σε υφιστάμενη πλατφόρμα λογισμικού.
Τέλος, το ΕΒΕΑ προτείνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των οικείων εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων στη 15μελή γνωμοδοτική επιτροπή με δικαίωμα ψήφου.
Διαβάστε επίσης:
Marks & Spencer: Πωλήσεις ρεκόρ τα Χριστούγεννα- Αύξησε την πρόβλεψη κερδών
ΙΟΒΕ: Άλμα στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων τον Οκτώβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί