• Business

    ΕΥΔΑΠ: Σχέδια για έργα αντλησιοταμίευσης – Στα 500-750 εκ. ευρώ επενδύσεις για αντιμετώπιση λειψυδρίας

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ


    Οργανωμένο πλάνο δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία έχει η ΕΥΔΑΠ και μελετά εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης, σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης.

    Ταυτόχρονα η εταιρεία αναμένει την έρευνα της Deloitte -που θα της παραδοθεί το επόμενο διάστημα- για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της ανάπτυξης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και εξετάζει, στο πλαίσιο αυτό,  και έργα αντλησιοταμίευσης.

    Στα σενάρια υδροδότησης που εξετάζει για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη λειψυδρία, είναι η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, με το εκτιμώμενο κόστος για τα παραπάνω εναλλακτικά σενάρια να εκτιμάται από 500 έως 750 εκ. ευρώ.

    Για να γίνουν οι επενδύσεις αυτές, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει εντατικά όλες τις πηγές χρηματοδοτήσεων και ιδιαίτερα τις επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά, όπως και χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η συμφωνία τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

    Η συμφωνία προβλέπει παροχή τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η ΕΥΔΑΠ για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

    Η ΕΥΔΑΠ προσεγγίζει τους κλιματικούς κινδύνους και από την πλευρά φαινομένων όπως ανομβρία και πλημμύρες αλλά και ως προς τις εκπομπές άνθρακα και το μετριασμό τους, ώστε όλες οι ενέργειές μας να συντείνουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως την αποφυγή τους, η Εταιρεία προχωρά ήδη σε προληπτικές ενέργειες που αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος.

    Η έλλειψη βροχών των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Ως εκ τούτου έχει ήδη αρχίσει την ενημέρωση του κοινού με καμπάνια εξοικονόμησης νερού και κεντρικό μήνυμα: «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση».

    Αυτές τις μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η άντληση νερού από την Υλίκη ενώ θα τεθούν σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα.

    Τέλος, η εταιρεία προετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία και τις γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού. Το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας που θα προκύψει θα πληρωθεί από την Εταιρεία ΕΥΔΑΠ Παγίων.

    Νέα τιμολόγια

    Με στόχο τη συγκράτηση των τιμολογίων, και την αναμενόμενη πλήρη λειτουργία της ΡΑΑΕΥ, η ΕΥΔΑΠ προτίθεται να εισηγηθεί το νέο τιμολόγιο που θα βασίζεται στη λογική του επιτρεπόμενου εσόδου και της ρυθμιζόμενης περιουσιακή βάσης, όπως ορίζεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει καταθέσει την πρότασή της στη Ρυθμιστική Αρχή.

    Η πορεία το 2023

    Το 2023 η ΕΥΔΑΠ επέδειξε ανθεκτικότητα στις προκλήσεις ενώ επιτάχυνε την ανάπτυξη.

    Αύξησε τον κύκλο εργασιών και μείωσε το λειτουργικό κόστος βελτιώνοντας όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας για το 2023, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το σταθερό τιμολόγιο που διατηρεί η εταιρεία από το 2013, όταν μάλιστα και είχε μειώσει τις χρεώσεις ανά m3 της ύδρευσης.

    Η εταιρεία έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αυξάνοντας κατά 45% την απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος συγκριτικά με το 2022.

    Το υψηλό κόστος ενέργειας συνετέλεσε στη μειωμένη ζήτηση νερού κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, η κατανάλωση νερού ευνοήθηκε από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου του έτους και παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξεως του 0,6%.

    Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +8 εκατ. € (+2,5%).

    Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)* παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 56% ή 21,8 εκατ. € και διαμορφώθηκαν στα 60,8 εκατ. €, ενώ το EBITDA margin αυξήθηκε σε 17,3% από 11,4% το 2022.

    Τα κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας παρουσίασαν αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 20,3 εκατ. €. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 5,8% από 1,5% το 2022.

    Το 2023, η εταιρεία τριπλασίασε τις επενδύσεις της σε σχέση με το 2019. Η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 45% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2022.

    Επενδύσεις

    Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε : μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7εκ. €.), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6εκ. €), με ανάπτυξη της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο, αντικατάσταση παλαιών δικτύων με μέσο όρο ζωής 60 ετών και έξυπνους μετρητές, έργα αποχέτευσης (364,5εκ. €), έργα ενεργειακά, κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8εκ. €).

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε περίπου 2,1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% του προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

    Αναφορικά με την κορωνίδα του επενδυτικού μας προγράμματος, τα έργα στην Ανατολική Αττική, που αφορούν στη δημιουργία 3 Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και 1,400χλμ αγωγών για 400.000 κατοίκους, 52% είναι σε εξέλιξη και 48% σε ωρίμανση. Συγκεκριμένα, έχουμε:

    ·        5 εργολαβίες σε κατασκευή
    ·        3 εργολαβίες σε διαγωνιστική διαδικασία
    ·        4 εργολαβίες σε σύνταξη τευχών δημοπράτησης
    ·        1 εργολαβία υπό εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση

    Την 1.9.2023, η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και το ΚΕΛ της πόλης των Μεγάρων καθώς και άλλα δημοτικά δίκτυα με τις συναφείς εγκαταστάσεις τους της ευρύτερης περιοχής. Τα δίκτυα ύδρευσης υδροδοτούν 13.500 παροχές.

    Αντίστοιχα, το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων και της περιοχής Νέας Περάμου περιλαμβάνει περίπου 6.600 κατασκευασμένες εξωτερικές διακλαδώσεις ακινήτων.

    Επίσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η διαχείριση και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου –Παιανίας περιήλθε στην ΕΥΔΑΠ, αυξάνοντας τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμμάτων που διαχειρίζεται από 3 σε 5.

    Η εγκατάσταση έχει δυναμικότητα για την επεξεργασία λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού ίσου με 100.000 κατοίκους.

    Προβλέπονται έργα επέκτασης του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, που αφορούν σε μελλοντική νέα γραμμή επεξεργασίας (2η γραμμή επεξεργασίας) για να υποδεχθεί το πρόσθετο υδραυλικό και ρυπαντικό φορτίο των λυμάτων των παραλιακών περιοχών του Δήμου Σαρωνικού & Κρωπίας, όταν αυτά κατασκευαστούν.

    Σχέδιο νόμου προς ψήφιση με αναπτυξιακές ευελιξίες για την ΕΥΔΑΠ

    Τον Μάιο του 2024 ψηφίστηκε ο Ν. 5106/2024 (ΦΕΚ A 63 – 01.05.2024) που αφορά σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στον τομέα διαχείρισης υδάτων.

    Τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν σε ρυθμίσεις για την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως:

    – άσκηση εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης,

    – δυνατότητα απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους,

    – ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού,

    – απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του υδροδοτικού συστήματος

    – δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ της συντήρησης φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων.

    Η εφαρμογή του εν λόγω νόμου δίνει στην ΕΥΔΑΠ μια άλλη προοπτική ανάπτυξης μέσα και από μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, κάτι που θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει δραστηριότητες κατά ένα μέρος ρυθμιζόμενες και κατά ένα μέρος μη ρυθμιζόμενες.

    Ικανοποιημένοι πελάτες

    Όπως είπε ο κ. Σαχίνης σε έρευνα ικανοποίησης πελατών που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 , τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά καθώς ο Δείκτης Ικανοποίησης από την ΕΥΔΑΠ, φτάνει το 75% σε επίπεδα αντίστοιχα με του 2019 (74%).

    Οι καταναλωτές αξιολογούν τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ ως καλύτερες κατά 14 έως 22 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με άλλες ΥΚΩ.

    Επίσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους πελάτες και ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής, που δείχνει και τη μεταστροφή της Εταιρείας σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΥΔΑΠ: Στις 22 Ιουλίου η αποκοπή μερίσματος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης στο mononews: Πού οφείλεται το ράλι στις τιμές ενέργειας

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Με εξαγορές ΑΠΕ θα αναπτυχθεί η Intrakat στην ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ