Για δύο σημαντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, που σχετίζονται άμεσα με τον μετασχηματισμό της ΕΥΔΑΠ και την είσοδό της στη νέα εποχή, θα συνεδριάσουν οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης  που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 π.μ.

Πιο συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της εταιρείας,  στο διοικητικό τιμόνι  της οποίας βρίσκεται ο Χάρης Σαχίνης, θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους για την υπογραφή της σύμβασης με το Δημόσιο, η οποία αφορά στην τιμή του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020, καθώς και τη νέα σύμβαση που θα ισχύει έως το 2040.

Επιπλέον, θα εξουσιοδοτήσουν τον Χάρη Σαχίνη ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί με ιδιωτικές εταιρείες και Ομίλους, καθώς στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι η είσοδός της σε Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η συμφωνία για το αδιύλιστο νερό

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews η σύμβαση για τη χρήση του αδιύλιστου νερού ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο χρειάστηκαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί η επιθυμητή λύση. Υπενθυμίζεται πως το αρχικό ποσό που έπρεπε να αποδώσει η ΕΥΔΑΠ στο Ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν στα 300 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από τις κινήσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας, το ποσό  μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ τα χρήματα θα λειτουργήσουν ως ένας «κουμπαράς» για τα μελλοντικά έργα της ΕΥΔΑΠ, καθώς η εισηγμένη θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα εν λόγω κεφάλαια για τη χρηματοδότηση σημαντικών project με ορίζοντα εικοσαετίας.

Ταυτόχρονα η εταιρεία θα αναλάβει εκ νέου την εν λόγω σύμβαση έως και το 2040 παρέχοντας μεγάλη έκπτωση στην τιμή επεξεργασίας του αδιύλιστου νερού, η οποία σε σύγκριση με την τιμή της αρχικής σύμβασης για την περίοδο 2004-2013 διαμορφώνεται μειωμένη κατά 41%. Γεγονός και το οποίο θα επιτρέψει τη συγκράτηση των τιμολογίων από τους καταναλωτές.

Εφόσον, δοθεί το πράσινο φως από τους μετόχους, το μόνο που απομένει είναι η λήψη της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ). Πηγές προσκείμενες στην ΕΥΔΑΠ επισημαίνουν πως το παραπάνω ποσό μπορεί να έχει καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο ακόμα και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η είσοδος στα ΣΔΙΤ

Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ειδικά οι συμβάσεις που αφορούν σε projects ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν κύρια προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι σε θέση να παρέχει την εμπειρία της όσον αφορά τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Με τη δεύτερη απόφαση που θα εγκριθεί σήμερα από την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, ο Χάρης Σαχίνης θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με κατασκευαστικές εταιρείες και Ομίλους, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές κοινοπραξίες για τη διεκδίκηση των ΣΔΙΤ.

Εφόσον οι μέτοχοι της εισηγμένης εγκρίνουν και αυτή την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε το επόμενο βήμα για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει στους διαγωνισμούς είναι να προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της εταιρείας.

Έργα 4,5 δισ. ευρώ

Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στα ΣΔΙΤ που θα τρέξουν στο άμεσο μέλλον και ήδη έχει εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έργα συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία εκτιμά πως θα είναι σε θέση να παράσχει δάνεια εμπειρία σε εγχώριους αλλά και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους που διεκδικούν μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας. Κύρια επιδίωξή της είναι πετύχει τον κατάλληλο «γάμο» μεταξύ της εμπειρίας της στη συντήρηση και τη λειτουργία υδροδοτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και των κατασκευαστικών γνώσεων των υπόλοιπων εταιριών που διεκδικούν τα ΣΔΙΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η  ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στη δημιουργία κοινοπραξίας ώστε να διεκδικήσει το ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα στην Αττική. Επιπλέον, η εταιρεία θα συμμετέχει και στους διαγωνισμούς για το πρόγραμμα έργων ΥΔΩΡ 2.0 που θα τρέξει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 21 αρδευτικών έργα συνολικής αξίας 4,2 δις. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν σταδιακά και σε τρία «πακέτα».

Οι πιθανοί σύμμαχοι

Το ερώτημα, που τίθεται, επομένως, είναι το ποιοι θα είναι οι πιθανοί σύμμαχοι της ΕΥΔΑΠ στις μάχες που θα δώσει για τα εν λόγω ΣΔΙΤ. Φυσικά, ψηλά στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων φιγουράρουν ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η Ελλάκτωρ (μέσω της Άκτωρ) και η Intrakat, ενώ αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών και κατασκευαστικών γαλλικών ομίλων που βλέπουν business στη χώρα μας όσον αφορά τα μεγάλα οδικά και αρδευτικά έργα.

Πρόκειται για τις Suez, Veolia, Vinci και Egis και το ενδιαφέρον τους γνωστοποιήθηκε από το σύμβουλο για τις Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλίας, Ζαν-Πασκάλ Φαγιόλ στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της προκήρυξης της δημοπράτησης του πρώτου πακέτου του προγράμματος Ύδωρ 2.0.

Διαβάστε επίσης

Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος – Επενδύσεις 1,1 δισ. την επόμενη δεκαετία

ΕΥΔΑΠ: Δίνει άμεσα 157 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και αποκτά νέο «ταμείο» για τα μελλοντικά έργα

ΕΥΔΑΠ: Πώς ο Χάρης Σαχίνης βρήκε τη χρυσή τομή στη διαφωνία με το Δημόσιο για το αδιϋλιστο νερό