ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ Α.Ε. για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), προκειμένου να μπει φρένο στη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας των τελευταίων μηνών, να περιοριστεί η οικονομική αστάθεια και να μειωθεί ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Πρόκειται για τον πρώτο ανάλογο δημόσιο διαγωνισμό βάσει του Ν. 4412 για τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs), αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ειδικότερα, η ΕΥΑΘ, κατόπιν μελέτης για τον προσδιορισμό του ενεργειακού προφίλ και των καταναλώσεών της, προκηρύσσει διαγωνισμό για την «Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματικό διακανονισμό (Financial/Virtual Corporate Power Purchase Agreement – PPA) και μεταβίβαση πιστοποιητικών». Ο διαγωνισμός προβλέπει ενεργειακή κάλυψη έως 100 GWh ανά έτος και έως 8 χρόνια (με δυνατότητα προαίρεσης επιπλέον 4 ετών).
Η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι κατά 50% από φωτοβολταϊκά και 50% από αιολικά πάρκα λόγω της σταθερής ζήτησης από την εταιρεία, με τιμή εκκίνησης βάσει των τιμών αγοράς στα 85€/MWh. Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει κατά προτεραιότητα σε συμμετέχοντες που διαθέτουν υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία, με συνολική ελάχιστη δυναμικότητα 10 ΜW.
«Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έκρηξη τιμών στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι γνωστά. Δεν εξαιρούνται φυσικά οι εταιρείες ύδρευσης. Ήδη, στον προϋπολογισμό μας για το 2023 προβλέπεται μεγάλη αύξηση του ενεργειακού μας κόστους, σε μια κλίμακα 35% στο σύνολο των εξόδων της εταιρίας. Η ΕΥΑΘ, λοιπόν, στρέφεται στα PPAs και γίνεται η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου που διενεργεί έναν τέτοιο διαγωνισμό, ο οποίος εκτός από το σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα μας αποφέρει, θα περιορίσει και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.
«Με τον διαγωνισμό αυτόν βάσει του Ν. 4412, ευελπιστούμε να ανοίξουμε τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου προς φθηνότερη και, κατά προτίμηση, ‘πράσινη’ ενέργεια. Η δική μας δέσμευση ως ΕΥΑΘ, για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα, παραμένει ακλόνητη προτεραιότητα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.
Ως γνωστόν, η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει δραματικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα μεγάλες βιομηχανίες κι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Οι διμερείς Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή αλλιώς Power Purchase Agreements – PPAs αφορούν και διακρίνονται με βάση την τιμή, τη διάρκεια, τον όγκο και το είδος τους (physical, sleeved, financial). Η σύμβαση με χρηματικό διακανονισμό (financial), στην οποία επιδιώκει να προχωρήσει η ΕΥΑΘ, είναι καθαρά χρηματοοικονομική. Καταβάλλεται μια σταθερή τιμή για κάθε παραγόμενη μονάδα κατά τη διάρκεια της συμφωνίας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα -συνήθως σε μηνιαία βάση- υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς και της τιμής του PPA, οπότε και ανάλογα εκκαθαρίζεται η διαφορά μεταξύ των μερών.
Διαβάστε επίσης
ΕΥΑΘ: Συνεργασία με τη ρουμανική Raja για τεχνογνωσία και κοινά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα